SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Dobrý den, rád bych se zeptal na vlastnosti této svářečky.
Příbuzný mi přišel zavařit zábradlí a přivezl si s sebou i tuto svářečku. Ale hned na začátku svzáření dostřel ránu, stál na hliníkové žebříku a dotkl se profilu zábradlí na kterém byl připojen - pól svářečky...
Orientačním měřením jsem zjistil, že mezi - polem svářečka a zemí je cca 70 voltů stejnosmerných.
Je toto normální funkční stav svářečky a nebo je někde závada?
Pohledově není vesvářečce nic uvolněné ani vypálené...
Předem děkuji za vaše rady.
Mám stejnou zkušenost s invertorem Kutil 149. Když dám novou elektrodu, mám ve zvyku držet ji druhou rukou a pokud je to rutilka a opřu se o svařovaný materiál, cítím brnění. Není to nic dramatického a napětí jsem nikdy neměřil ale s UTA 200 se mi to nikdy nestalo. Řeším to tím, že elektrodu držím v rukavici. S UTA sice nemám tak pěkné sváry ( nejsíš to bude kondíkama a chtělo by to servis. Nevíte o někom v okolí Nymburka?) ale invertor je mobilnější, oblouk klidnější ale holt ta malá mrcha trochu kope.
Napětí od 30 - 40 voltů výše , pokud je člověk třeba v létě zpocený a má špatné boty a sahá sahá tam kde nemá, tak prostě už kope.
S tím se nedá nic dělat, jenom dávat při práci trochu pozor.
Někdo přidal do svářečky drát , který tam nemá být .
Máte na mysli nějakou konkrétní úpravu zapojení?
Jo , někteří takyopraváři spojí mínus svářečky s PE přívodu , to být nesmí !
Doplním bobobo. Výstup svářečky nesmí být spojen s "kostrou" tedy s PE vodičem. Protože v tomto případě se naměřilo napětí mezi zemí a - polem, vypadá to na svod mezi plus polem a kostrou. Je potřeba svářečku z tohoto pohledu prohlédnout a proměřit. Nemusí to být propojeno vodičem.
Nemusí to ani být nějaký amatérský zásah do svářečky, řada KS200/250 mívala na výstupu + a - odrušovací kondenzátory, zapojené vždy proti kostře. Klidně může být jeden ve zkratu - na kontrolu je stačí odpojit a změřit i nejlevnějším ohmmetrem.
Děkuju za rady, toto vypadá že by to mohlo být ono. Zítra to zkusím prověřit.
Doporučuji též svářečku důkladně vyčistit, rozebrat kryty a odstranit prach (obvykle vodivý - z broušení svárů) vyluxováním a vyfoukáním.
Děkuju Vám všem moc za rady, nakonec stačilo svářečku opravdu jen vyčistit. Což jsem tedy udělal hned na začátku, ale už jsem nepřeměřoval napětí... Ještě jednou všem moc děkuju!!!:-)