SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Zdravím tady všechny na foru. Než jsem se zaregistroval tak jsem zkoušel hledat a bohužel nic nenašel. Jsem vlastníkem svářečky ALFIN 120 E a i přes příležitostné svařování odešla.
Po otevření jsem zjistil že odešly oba výkonové tranzistory. Bohužel je vše dobře lakované a pod lakem není čitelný typ tranzistoru. Po oškrábání laku taky nic čitelného není. Na jednom jsou čitelné písmena SG...ale nic víc. Nemá někdo schéma nebo typ těchto tranzistorů? Závada začla tak že nejdříve svářečka vyhazovala pojistky a při jednom nahození už sice nevypadly ale nefunguje. Diody i varistory i usměrňovač s velkými kondy 470m/400V jsou OK.
schemu sice nemam ale len take male upozornenie po vymene tranzistorov a naslednom zapnuti zvaračky sa pripravte na to ze ističe poletia opäť, urcite to schytali aj budiče
Ty jsem teď změřil a jsou v pořádku. :-) Jsou tam dva BC327
zkuste to zapnuť bez trandov, je vhodne ešte do sietoveho vstupu dať zairovku tak cca 100W pri zapnuti by sa mala rozsvietit a potom zhasnuť pripadne slabo zhaviť, potom zmerajte priebeh G-S
Tak dnes došly tranzistoryz RS... Od výrobce svářečky jsem získal typ (SGP30N60). Do vstupu jsem dal žárovku a bez koncáku zapnul a nic ani relé necvaklo. Po prozkoumání jsem zjistil že je tam "startovací odpor" cca 15W. Byl sice přerušený ale po oškrábání jsem změřil půlku a ta měla cca 6ohm takže jsem dal 12ohm a žárovka se rozsvítila a potom žhnula. Takže jsem zapájel tranzistory a svářečka jede.
Az 2 tranzistory tam su, pekne od vyrobcu