SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
dobrý den , mám už delší dobu prasklý svěrák http://valfren.rajce.idnes.cz/nastenka/ … 603261.jpg , http://valfren.rajce.idnes.cz/nastenka/ … 603391.jpg prý je litinový ale já mylsím že není protože to by na něm nedržel magnet a nedal by se chytit oblouk , nebo se pletu ? zkoušel jsem na něj svářet a moc dobře to nedopadlo nechtělo to chytit oblouk a hodně prskal jisrky na všechny strany ,pokus vypadal asi nějak takhle http://valfren.rajce.idnes.cz/nastenka/ … 604001.jpg zkoušle jsem to elektrodou E-R 117 a proud asi 60 A , můžete mi někdo poradit jak na to a jestli se mi to vubec podaří udělat sám doma , díky
Je litinový.
Eldy na litinu a předehřát 200°C Já zkoušel radu, co sem tu kdysi četl že se do kořenu dá měděný drát a pak se to zavaří. Drží to, ale nevím nevím, ruku do ohně bych za to nedal
na sto-pro je to liatina aj tie cinske smejdy co sa dnes sem vozia su z liatiny hento je este poriadny zverak ale je prasknuty dost blbom mieste,jedna vec je to zvarit druha nasledne strojne opracovat
No nieco na tom bude, pretoze ked nemal niekto po ruke elektrodu na liatinu, tak zobral obycajnu a obmotal ju tenkym medenym drotom.
valfren:jak jste přišel na to že na litině nebude držet magnet a nechytí se oblouk?Magnet nechytá na austenitické nerezi a oblouk se na litině zapaluje hůř pokud je znečištěná.Vemte na to E-S 723,nebo OK 62.58 případně 92.18(mírně předehřejte a svařujte krátkými,ideálně temovanými sváry).Rutilová 117 není na litinu zrovna vhodná. Držím palce a pevné nervy při obrábění sváru(pro mikrobrusku s tvrdokovem to ale nebude problém)
valfren napsal(a):
Problem bude v tom ze ja to nemam cim ohrat mam doma maximalne horkovzdusnou pistol ty vyjmenovane elektrody sezenu i v zelezarstvi ? , nechtel bych je objednavat z netu
truba pece na 250°C .. to by malo stacit ..
Elektrody na litinu ano, ale pro svařování za studena. Předehřev je vhodný i u nich, ale max. 60-80°C (lze krátce udržet ruku).
Slayer85 napsal(a):
Eldy na litinu a předehřát 200°C Já zkoušel radu, co sem tu kdysi četl že se do kořenu dá měděný drát a pak se to zavaří. Drží to, ale nevím nevím, ruku do ohně bych za to nedal
valfren napsal(a):
Problem bude v tom ze ja to nemam cim ohrat mam doma maximalne horkovzdusnou pistol ty vyjmenovane elektrody sezenu i v zelezarstvi ? , nechtel bych je objednavat z netu
V železářství dost pochybuju,ale dá se říct že v každé prodejně se svářecí technikou(i ferocentrum má pár druhů na litinu).Dál se dá použít třeba UTP 85, nebo 86 a omluovám se -v předchozím příspěvku mělo být uvedené OK 92.58 a ne 62.58(překlep 9 je nad 6)
Většina prodejen svářecí techniky prodává elektrody na litinu i na kusy. Zvláště nyní, kdy třeba UTP 86 FN nebo UTP 8 se prodávají za stejnou cenu v 1 kg minipaku jako v klasické krabičce.
Běžte se někam zeptat
valfren napsal(a):
U nas idu tieto elektrody na liatinu kde nemusi byt predohrev, my sme ho vsak robili , po 2 € ks
Ne že by to "svařit "nešlo ale ale svar je obvykle spoj definovaných vlastností což v tomto případě rozhodně není!!!! A hlavně z duvodu dynamického namáhání svaru a TO prostě se vybodni na sváření které není v tomhle případě spolehlivé a navíc čas který strávíš opravou a vloženými financemi a energií se rozhodně nevyplatí opravovat.
No kdyby to líp vyfotil, tak je líp poznat, jak to bude namáhaný a dá se líp odhadnout jestli se to vyplatí svařovat nebo ne. Bo na tah a tlak by to stačilo.
Ahoj,
pokus jsi doposud problém nevyřešil tak bych tě odporoučel na firmu Welco.cz která se mimo jiné zabývá podobnými problémy.
Svar Technik:Vzal jste v úvahu ekonomičnost celé operace?Z mých osobních zkušeností plyne že opravovat jejich přídavnými materiály něco postradatelného,nebo jednoduše nahraditelného se prostě nevyplatí.Natož jejich prostřednictvím.Jo kdyby to byl produktovod,nějaký jedinečný nebo drahý výrobní či těžební stroj jehož odstávkou přichází majitel/provozovatel o značné zisky nebo působí ohrožení osob a majetku.To by byl jiný případ.Tady hrozí jediné-totiž že Valfrenovi ten svěrák po opravě praskne a něco těžkýho mu padne na "hnátu."
Editoval Ládes (24-06-2015 20:33:35)
No, i když to dobře svaříte, tak to bude pružit, všechny eldy jsou na bázi niklu, z ekonomických důvodů bych vzala svěrák a lahvinku a navštívila nejbližší kovošrot a měnila bych......
Měl jsem kdysi stejný problém a tak jsem šel na rozum ke chlápkovi, který už byl v důchodu a celý život vařil. Povídal mi, že vařit to litinou je blbost, protože to praskne. Mám to vzít obyč elektrodou a svár si uhlík natáhne z okolního materiálu. Nakonec mi řekl ať to přinesu, vybrousil si V a zavařil mi to. Svěrák drží dodnes ale raději ho používám jen na držení a kladivem se mu vyhýbám.
Zavařit to půjde, ale litina se vaří o něco hůř než konstrukční ocele, ale není to nemožné. Každopádně nepočítejte s tím, že po zavaření budete moct do svěráku bušit 2 kg kladivem (což by jste neměl ani tak). Jako nejlepší rada v celém vláknu mi přijde ta od kolegyně Evity, za pár korun vykoupit ze šmelcu
Jenomže svěrák už ve šrotě náhodně nenajdeš . Výkupčíci dobře ví , co jde draho prodat . Svěráky mezi toto zboží patří určitě ! Za lahvinku to určitě nebude .
presne tak staci kuknut co stoja zveraky ktore maju uz cez 30 rokov,vynimocne sa take daco moze v zbera najst ale skonci to v dakej bude kde schovavaju "poklady" a ked je zaujem tak to pustia dalej ale uz s poriadnym ziskom
Právě jsem se vrátil z jednoho lokálního kovošrotu,našel jsem tam dosmrkanou 150 od Yorka v celkem žalostném stavu-svěrák zralý na výměnu šroubu a čelistí,jeden rožek opravovanej nikelitkou a stejně za něj vydřiduch chtěl 1500,tak jsem ho nechal jeho osudu.Bohužel dost šrotařů ví co prodávají a snaží se na tom vydělat ještě kapku víc než na odprodeji šrotu.Vzpomínám jak jsem vybíral zbytky nástrojovek v jednom dnesjiž neexistujícím kovošrotu kam vyvážela nástrojárna.K váze přijel pantáta kterej vyklízel stodolu měl plnej vozík šrotu a mezi ním i 100kilovou kovadlinu-chtěl jsem se s ním domluvit že ji od něj odkoupím,ale šrotmen to zarazil,vyplatil ji ve výkupní ceně šrotu a záhy mi ji nabídl kilo po 75 kačkách.No poslal jsem ho víte kam.
Editoval Ládes (02-11-2015 19:24:12)
Nejak to po času čtu a mam z toho pri podzimu depku. Nevim proc by tohle neslo svarit. I v hobby podmínkách. Vybrousit velký vecko, kořen a boky pokryt housenkami elektrodou s obsahem niklu viz. výše. Nesnazit se to vařit moc rozkyvem a nacpat tam co nejvíc materialu. Proste 2.5ka 80-100A a pěkne postupně. Az to bude vzít obyč eldu na ocel a dovarit houzevnaty jádro, zasypat popelem aby to pomalu chladno. Takhle jsem vařil svernej spoj na sloupovy vrtacce, sverak, prirubu čerpadla kam se sroubuje hadice. Vse dodnes drží a je to na ohyb. A doma dělaným trafem... Někdo to vaří bronzem, ale to jsem nemel možnost nikdy zkusit..
Editoval RV (02-11-2015 19:07:53)
Začátek dobrý, ale od "Az to bude vzít obyč eldu na ocel a dovarit" ...ať na to každý radši zapomene. Že vám to dodnes drží, je někde na rozhraní záhad a náhod. Jakmile máte materiál na bázi niklu (tzn. niklové elektrody na litinu) a začnete do toho vařit materiálem na bázi železa (nejen obyčejná elektroda, ale i třeba běžné nerezové materiály) vzniknou trhliny za tepla (takové ty co jdou prostředkem sváru ještě v průběhu ochlazování). Takže polštář niklovými a výplň, pokud potřebujete vysokou pevnost, nebo jen třeba chcete ušetřit, třeba železo-niklovými, ale ne železnými.
RV napsal(a):
Nejak to po času čtu a mam z toho pri podzimu depku. Nevim proc by tohle neslo svarit. I v hobby podmínkách. Vybrousit velký vecko, kořen a boky pokryt housenkami elektrodou s obsahem niklu viz. výše. Nesnazit se to vařit moc rozkyvem a nacpat tam co nejvíc materialu. Proste 2.5ka 80-100A a pěkne postupně. Az to bude vzít obyč eldu na ocel a dovarit houzevnaty jádro, zasypat popelem aby to pomalu chladno. Takhle jsem vařil svernej spoj na sloupovy vrtacce, sverak, prirubu čerpadla kam se sroubuje hadice. Vse dodnes drží a je to na ohyb. A doma dělaným trafem... Někdo to vaří bronzem, ale to jsem nemel možnost nikdy zkusit..
Tak vařil jsem to v době, kdy jsem nikelitek mel málo. Proste to drží. Muzu vyfotit, předvést. Ted uz bych treba to jádro ocelovou nevaril, ale tehdy to jinak neslo.