SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Stránky: 1
Dobrý den
Vlastním invertor Kuhtreiber KITIn 165 a jsem s ním velice spokojen - vaří výborně. Má možnost přepnutí na TIG a vařit metodou TIG. Má s tím někdo zkušenosti? (myslím přímo zmíněného invertoru a originál TIG hořáku, který se dá přikoupit) Jak se s tím vaří hliník a nerez? Předpokládám, že ten hliník asi nebude nic moc, když z invertoru leze DC proud a když nemá přímo svařovací charakteristiku jako invertory k tomu určené. Ale ptám se jestli to někdo přeci jenom nezkoušel a jak to dopadlo?
Tig je dobrá věc na nerez i na tenké plechy atd. Ten Hliník se s DC prouden vařit dá, ale stojí to za velkou p..., na ten potřebuješ AC proud.
Kdyby jsi přesto chtěl zkusit svařovat hliník DC proudem je k tomu nutné jako ochranný plyn čisté helium. Je to dost drahé. Kdyby to šlo tak lehce nebyly by nutné speciální zdroje za desítky tisíc korun.
Bohouš napsal(a):
Dobrý den
Vlastním invertor Kuhtreiber KITIn 165 a jsem s ním velice spokojen - vaří výborně. Má možnost přepnutí na TIG a vařit metodou TIG. Má s tím někdo zkušenosti? (myslím přímo zmíněného invertoru a originál TIG hořáku, který se dá přikoupit) Jak se s tím vaří hliník a nerez? Předpokládám, že ten hliník asi nebude nic moc, když z invertoru leze DC proud a když nemá přímo svařovací charakteristiku jako invertory k tomu určené. Ale ptám se jestli to někdo přeci jenom nezkoušel a jak to dopadlo?
já jsem to jednou skoušel když jsem měl helium protože mi došel argon a taky že jsem si chtěl odpočnout od toho rachotu a vubec me to nešlo radši jsem se na to("
Nějak nemůžu najít papíry od výše uvedeného invertoru. Potřeboval bych zjistit, jaká hodnota potenciometru má být v externím ovladači svařovacího proudu. Nemá někdo z Vás doma tento návod? Potřebuji hodnotu potenciometru a jeho druh (lineární, logaritmický,exponencionální....) a ještě zapojení toho XLR konektoru. Který pin je začátek odporové dráhy, který je konec odporové dráhy a kde je jezdec. Děkuji za rady
Origoš ovládání se dá na Kitin koupit cca 600 Kč . Jasně , že sám si to uděláš levnější , ale podle čeho nastavíš ? Máš doma měřící trafa ? Potenciometr má prostřední kontakt pohyblivý tak to bude i na svařečce na vyzkoušení ti stačí 2 pokusy . Potenciometr bude nejlepší lineární .
Editoval cipisek32 (23-03-2008 10:27:32)
Ne potřebuji vědět hodnotu toho potenciometru, ale nechci si dělat externí ”poťák”. Budu ovládat invertor mikropočítačem.....Na měření proudu mám klešťák (měří AC i DC proud).
Super. Díky moc :-)
Bohušu proč vůbec chceš řídit ivertor mikropočítačem ? nějak sem nepochopil k čemu to je dobré .
Tak si přečti články ”Mé první TIGování” a ”HFU 400”......
to sem četl , ale ty potřebuješ snad jen - předfuk , dofuk , pulz a asi koncový proud . tak sem nějak nepochpil na co potřebuješ poťák .
To je jednoduchý. Já nepotřebuji poťák, ale potřeboval jsem vědět hodnotu toho potenciometru. Využiju konektor pro připojení externího ovladače na propojení s mojí ovládací jednotkou - ta bude řídit proud invertoru. Budu dělat D/A převodník (vlastně elektronický potenciometr), takže jsem chtěl vědět, jaká hodnota toho potenciometru tam má být. Pokud budu mít nastaven proud XY, moje ovládací jednotka se musí tvářit jako, že k invertoru je připojen potenciometr v příslušné poloze odpovídající nastavenému proudu.
Tak jsem si dneska půjčil ten klešťák, co dokáže měřit i DC proud. Před chvílí jsem to byl vyzkoušet v garáži a můžu říct, že to nemá chybu!!! Co jsem natočil na stupnici, to mi ukázal display. Pak jsem vzal 2,5 elektrodu, nastavil 100A a přilepil elektrodu a byl krásně vidět Hot start (probliklo 150A), pak tam chvíli bylo těch 100A a po sekundě to spadlo na 25A, což je ta funkce pro snadné odtrhnutí elektrody. Opravdu mě to příjemě překvapilo. O víkendu bych chtěl zkusit připojit ten potenciometr 100k a zároveň na něm měřit napětí a udělám si převodní tabulku svařovací proud / napětí na jezdci potenciometru. Pak už jen naprogramovat tu mojí ovládací jednotku tak, aby při požadovaném proudu přivedla na konektor externího ovladače invertoru správné napětí......
Stránky: 1