SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Stránky: 1
mám prosím dotaz - mám jen zákl. kurz na CO2 a chtěl bych řezat s tou elektrodou UTP 82 AS a jak jsem se dočetl tak pro 4mm silnou elektrodu se má použít až 400 Ampér. Nemám s elektrodou žádné zkušenosti a chtěl bych se zeptat jaký mám použít invertor a zda při takovém proudu (až 400 A) mi stačí použít běžnou 220V zásuvku s obyčejným prodlužovákem- nebude se mi prodlužka tavit když budu řezat třeba hodinu či 2h a ještě- s tím se dá uříznout i kolejnice ne? a ještě prosím zda při řezání elektrodou se bude celkově materiál méně nahřívat než při řezu autogenem?
Hele já jsem pálil elektrodou na normální kabely asi hodinu a nic se nestalo na 220 je to ok
No nejsem si jistej, jestli svářečka na 230V bude mít těch 400A
a do těch 300 Ampér bych sehnal aby to bylo na 220 V?
Fyzika z 8. třídy. P = U x I.
Na el. oblouku je při svařování cca 20 V. Takže výkon na sekundární straně svářečky při 400 A je 8000 W = 8 kW. To odpovídá proudu = jištění 43 A při 230 V na přívodu proudu. To je samozřejmě technický nesmysl, takže na danou možnost zapomeňte.
dobře nechme sny o 400 A a seženu třeba invertor do 175 A- uříznu s tím vlastně všechno ne? i kdyby to mělo třeba 20 cm záleží jen přeci na spotřebě elektrod......
88pn napsal(a):
175 A- uříznu s tím vlastně všechno ne? i kdyby to mělo třeba 20 cm
elektroda s 175A udělá díru do ledasčeho - nouproblema, ovšem řezání to nebude, spíš utavení.
Zásadní věc je gravitace, musíš to "pižlat" tak aby roztavený materiál měl kam ukapávat - na rozdíl od autogenu kde je to jedno, proud řezacího kyslíku vyfoukne materiál i kolmo vzhůru.
Jestli toho chceš řezat víc, nebo dlouhodobě, zapomeň na elektrody a sežeň autogen
Dik ještě bych se zeptal jestli by šlo připojit na ten obyč prodlužovak i 2 ty invertory najednou jestli s tim máte nějaké zkušenosti- neutavim prodlužovak?
Při zapojení do dvou různých fází při stejných invertorech by to jít mohlo , při použití 2 spojovacích diod určitě .
Našel jsem na internetu invertor MAR-POL 20-250 A ten ma zvladnout 200 A při 60% (je to do obyč 220 V zásuvky) je to možné nebo jen přehnaná reklama?
88pn napsal(a):
Našel jsem na internetu invertor MAR-POL 20-250 A ten ma zvladnout 200 A při 60% (je to do obyč 220 V zásuvky) je to možné nebo jen přehnaná reklama?
Čti příspěvky výše!!!!"Tam máš vše zodpovězené (krom jiného na to co se ptáš stačí fyzika základní školy!!!
Já nevím, ale shánět svářečku pro řezání elektrodou mě připadá tak trochu mimo. Svářečky jsou na sváření. Proto jsou důležité parametry, které ukazují, co půjde se svářečkou svářet. Na řezání jsou určena jiná zařízení. Elektrodou se sem tam něco upálilo, spíše odtavilo na stavbě, kde nebyl zrovna k dispozici autogen.
UTP 82 AS, ale i ostatní elektrody tohoto typu, jsou přednostně určeny na vydrážkování svaru, trhliny, pórů, atd. Eventuálně občasnému hrubému uříznutí menší tloušťky.
Držte se rad od jirkati a bourač, jsou geniálně jednoduché a přitom stoprocentní.
I ten nejlepší invertor na 220 V bude při 16A jističi už u elektrody 2,5 do 60% a s odřenýma ušima u 3,2 do 30% zatížitelnosti.
Když už něco na 220V, tak invertorovou plasmu, ale ne svářečku.
Stránky: 1