SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Ahoj,ma niekto skusenost s hlinik. materialom tr.7005 alebo nieco okolo? je to ram bycikla,este som nezvaral tento druh-typ hliniku,dik za info
je to zliatina 93,35%Al, 0,13%Cr, 1,4%Mg, 0,45%Mn, 0,03%Ti, 4,5%Zn, 0,14%Zr
je to spravne?
na škole nám tloukli do hlavy, že rámy kola se nemáme nikdy pokoušet svařovat!!! Mrkni na odkaz
http://homen.vsb.cz/~hla80/2009Svarovani/3-3.pdf
Třeba se pletu ale tahle slitina nepatří myslím mezi vytvrditelné (z dob kdy jsem aktivně jezdil na kole).Svářet tuto slitinu obecně není problém problém je že obecně hliníkové slitiny co se týče unavových vlastností na tom nejsou tak dobře jako ocel zkrátka v hliníkových se kumuluje unava materiálu(čím víc je rám vylehčený a zatěžovaný tím více) .Většinou pak v případě prasklin po jejich zavaření po nějaké době prasknou v přechodovém pásmu.
Honza007 napsal(a):
Třeba se pletu ale tahle slitina nepatří myslím mezi vytvrditelné (z dob kdy jsem aktivně jezdil na kole).Svářet tuto slitinu obecně není problém problém je že obecně hliníkové slitiny co se týče unavových vlastností na tom nejsou tak dobře jako ocel zkrátka v hliníkových se kumuluje unava materiálu(čím víc je rám vylehčený a zatěžovaný tím více) .Většinou pak v případě prasklin po jejich zavaření po nějaké době prasknou v přechodovém pásmu.
V podstatě máte pravdu, až na to, že tato slitina vytvrditelná je. V každém případě zrovna tak namáhanou součást jako rám bicyklu bych svařovat nedoporučoval. Já už jsem o tom zde psal a nebudu podrobně popisovat tento problém, prostě teplotou nastane změkčení - zmenšení pevnosti v HAZ už překročením teploty ca 200°C Více o vlastnostech této slitiny lze stáhnout za poplatek zde:
http://www.sciencedirect.com/science/ar … 3606005693
Obecně se uvádí životnost AL rámu 7 let. Co je více je jen k dobru. Takže vyhodit a koupit nový - nebo si (nechat) udělat ocelák, který je na věky věků.
ok dakujem vsetkym za info,slo to dobre zvarit
peprnik napsal(a):
Obecně se uvádí životnost AL rámu 7 let. Co je více je jen k dobru. Takže vyhodit a koupit nový - nebo si (nechat) udělat ocelák, který je na věky věků.
To pro turistu ,při nájezdu 3-5 tisíc ročně v těžším terému polovic a závodník max 2 roky.
Warlockvw napsal(a):
ok dakujem vsetkym za info,slo to dobre zvarit
Mně tak vařili rám před 30 lety - ještě ocel chomutovská, Urvaná sedlová trubka kousek na středovou mufnou po škýrnutí si šlapátkem v zatáčce.
Chlapi mi to tenkrát svařovali bronzem ... ale bohužel to během 14 dní ruplo kousek nad svárem. Naštěstí jsem si hubu nerozbil ...