SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Dobrý den, potřeboval bych poradit jak správně nastavit plamen pro řezání. Snažím se rozřezat obří ocelovou konstrukci sestavenou z nýtovaných traverz a pásků centimetrové oceli. Rozbrus nepřipadá v úvahu - konstrukce je ve velmi vlhkém prostředí, některé části bude nutné řezat s nohama ve vodě. Kdysi dávno jsem autogenem svařoval bez problémů, řezání mi ale moc nejde - řez postupuje hrozně pomalu a často se zatavuje, připadá mi, že spotřeba plynu je vzhledem k vykonané práci značná. Je nějáká jednoduše vysvětlitelná metoda jak postupovat? Děkuji.
No pokud jde o rychlost tak plamenem to bude jistě rychlejší než bruskou,ale říkáte že ta nepřipadá v úvahu a jiná možnost ve vašem případě mě nenapadá.K tomu pálení-je potřeba mít řezací dýzu odpovídající síle mate.,kterou řežete.Taky zálaží jaký hořlavý plyn používáte-podle toho vybrat správnou dýzu.Plamen seřizovat při otevřeném kyslíku na řezání a nastavit plamen neutrální.A k tomu zatavování si myslím ,že by jste měl přítáhnout regulační šroub na kyslíku alespoň na 0,8 MPa i více,aby se roztavený kov vyfukoval ze spáry.Doufám,že aspoň trochu jsem pomohl páč jinak mě nic nenapadá.
A co použít kyslíkové kopí: je zapotřebí pouze kyslík a lze s ním řezat i pod vodou byl tu o tom dost rozsáhlý článek sám sem tam dával návod na výrobu rukojeti k tomu potřebné.
u staré konstrukce (třeba snýtované) je téměř vždy, v místě kde k sobě přiléhají dva kusy železa, koroze, která působí jako tepelná izolace a nehoří, první kus jde ohřát, zapálit a řezat až ke styčné spáře s druhým kusem, ale teplo se do druhého kusu nepřenese a nejde zapálit. Řeším to tak že vypnu řezací kyslík a korozi nahřívacím plamenem roztavím, přitom dojde k ohřátí přilehlého druhého kusu a lze řezat dál. Také používám pomocníka, který v okamžiku kdy dojedu řezem ke korozi, velkou palicí místo "potříská", koroze zčásti nebo úplně odpadne, nebo se alespoň odchlípne a vznikne místo se zdravým železem které lze po krátkém ohřevu opět snadno zapálit.
Pro řezání takových věcí je nezbytně nutná větší tryska ( lze třeba průměr 2 mm ale pak to "hrozně žere" kyslík)
a tlak kyslíku opravdu 1 - 1,5 Mpa při tlustých materiálech
Tlusté materiály je vhodné v místě řezu předehřát, je znát když se řeže v zimě při teplotě pod nulou, nebo v létě když je konstrukce ohřátá od slunce, řek bych že v létě to řeže cca o 15% rychleji.
Řežu propanem nebo propanbutanem, jsou méně výhřevné proti acetylenu ale cena je nesrovnatelná.
Taky raději ohřívám nebo řežu propanem. Jak říká bourač cena je někde jinde a lze snadno doplňovat.
Editoval Marten264 (19-06-2009 07:58:35)
snad by stálo za zmínku uvést rozdíl propan / propanbutan, propanbutan se při delším a intenzivním odběru podchladí na tolik, že i když je v láhvi ještě dostatek kapalného plynu, tlak klesne na nulu a z láhve nic neleze.
Tohle platí v zimě, venku, když je teplota 0 a méně.
Na malou chvilku pomůže lahví zatřepat, nebo položit naležato (nesmí být moc plná aby tekutý plyn nevnikl do regulátoru).
S čistým propanem tyto problémy nejsou, případně až od větších mrazů. Ceny jsou za litr/kg totožné.
Problém s podchlazeným PB se však projevuje jen při opravdu velkém řezání a nepřetržitém odběru po cca 1hod. práce.
z Doks (máchovo jezero) zdravím do mého oblíbeného města Tábora (první láska, vojna, 1979)
zdarec,poví v čem je rordil mezi propan-butanem popř.propanem a acetylénem...jako v spojení s kyslíkem samozrejme...jako mensí vykon čí co vlastne?když pominu teda ten problém se zamrznutín propan butanu to jsem zde jiz vyčetl... a jeste mam prosbu zda nekdo neví jestli zavity popř.usazení(acetylen) na polkých lahvích je stejné nebo mají jiní?díky jíra
Optimální rychlost řezu
https://www.youtube.com/watch?v=vK8k58l6kpE
Editoval bourač (06-04-2015 17:40:39)
Česky by to nešlo?
youtube je totál v prd.li,
kdy si přijedeš pro ty traverzy?
no tak tu mate priklad ako sa da zrusit cely stroj
venovane Bouracovi
http://www.mojevideo.sk/video/23778/ako … ko%29.html
jafi napsal(a):
venovane Bouracovi
http://www.mojevideo.sk/video/23778/ako … ko%29.html
díky jafi
občas taky něco podpálím, myslím že na videu hoří nádrž s naftou, to jde velmi blbě hasit - žár je takový že se k tomu nemůžeš přiblížit se sněhovým hasičákem na potřebnou vzdálenost, normálně ti shoří řasy + obočí a vlasy, chytnou na tobě hadry. Tohle hasit vodou nelze, je to jen horší.
Chlapec si vydělal no, cena takového Fuchse (nakladač s drapákem) může být klidně 5 milKč.
bourač napsal(a):
jafi napsal(a):
venovane Bouracovi
http://www.mojevideo.sk/video/23778/ako … ko%29.htmldíky jafi
občas taky něco podpálím, myslím že na videu hoří nádrž s naftou, to jde velmi blbě hasit - žár je takový že se k tomu nemůžeš přiblížit se sněhovým hasičákem na potřebnou vzdálenost, normálně ti shoří řasy + obočí a vlasy, chytnou na tobě hadry. Tohle hasit vodou nelze, je to jen horší.
Chlapec si vydělal no, cena takového Fuchse (nakladač s drapákem) může být klidně 5 milKč.
no, ani nemluv, taky mám spominky z kovošrotu..