SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Stránky: 1 2
dobrý mám za sebou základní kurz na Co2 a kyslíko acetylénový plamen který jsme dělali ve škole , ale doma máme jen svářečku JS 90 otec používá rutilový elektrody ale od něj se toho moc nenaučím taky to neumí , a tak se chci zeptat kde sehnat materiál na, naučení se. jaký si zvolit proud, průměr elektrody, a sílu materiálu . potřeboval bych se naučit jen základ pro nějaký opravárenský práce na motorce například housenku, kouták, a bodovat , zhruba vím že kleště s elektrodou mám držet v pravé ruce (protože jsem pravák) a svářet z leva do prava , snad mě tu nikdo neukamenuje , děkuju za rady.
Použij ruce hlavu svářečku a elektrody a svářej.Youtube nebo svářeč z okolí ti také muže poradit,rad je i tady dost.Pokud jsi zvládnul svářet autogenem i elektrodu zvládneš.
No já jsem se to učil tak že oblouk jsem zapaloval dvěma rukami jednou jsem držel elektrodu u konce a druhou jsem držel kleště až jsem ho zapálil tak jsem se
od materiálu vzdálil cca 2mm a dělal jsem housenku z leva do prava a jel jsem tam kam jsem potřeboval. Proud si nastavíš tak že když sváříš tak nesmí se ti materiál propálit, jinak by to mělo být napsáno na tom obalu od elektrod.
Ještě zasílám instruktážní video doufám že ti to pomůže https://www.youtube.com/watch?v=e5HRN8RraTM
pokus omyl pokus omyl pokus omyl
hlavne sa uc na spravne pripravenom materialy
nastavenie zvaracky mas pisane na tabulkach vyrobcu elektrod ( na skatulke )
k dobrym materialom sa dostanes za vybornu cenu v zbernych surovinach, elektrody spravne skladuj vyhnes sa problemom ( na tme a suchu )
Hm, nějaký začátečník se tady ptá, jak začít nebo na něco kolem toho tak co každý třetí měsíc. Stačí si jen projít témata diskuzí.
Na naučení svařování je třeba v první řadě někde najít a vidět, jak vypadá správný kvalitní svar. A potom zkoušením na nějakých odřezcích se snažit toho dosáhnout.
Nejdřív naučit udržet a táhnout oblouk a potom naučit jemnou regulací proudu a zkoušením najít pro danou elektrodu a polohu ten správný proud. To nadstavení pro skutečně optimální proud je nakonec dost jemné.
Mimochodem, proč se má svařovat zleva doprava? Já, i když jsem pravák, jsem kdysi coby samouk začal svařovat zprava doleva a od té doby mně to připadá přirozené.
Radim napsal(a):
Mimochodem, proč se má svařovat zleva doprava? Já, i když jsem pravák, jsem kdysi coby samouk začal svařovat zprava doleva a od té doby mně to připadá přirozené.
No, zleva doprava je přirozenější, jak třeba psaní, ale někde ve světě se píše zprava doleva - že by nějaké utajené geny...???
Editoval Zdenek11 (14-04-2015 15:45:28)
Elektrodou? Chcete-li mít správný sklon, tzn. elektrodu táhnout, abyste vařil pod strusku a nezapekl ji, tak si musíte rukou a kleštěmi úplně stínit?
MAG bych ještě bral, tam je to věčný spor a je to možná půl na půl, ale třeba u struskotvorného trubičkového drátu jsme opět na vedení hořáku jako u elektrody.
Radim napsal(a):
Hm, nějaký začátečník se tady ptá, jak začít nebo na něco kolem toho tak co každý třetí měsíc. Stačí si jen projít témata diskuzí.
Na naučení svařování je třeba v první řadě někde najít a vidět, jak vypadá správný kvalitní svar. A potom zkoušením na nějakých odřezcích se snažit toho dosáhnout.
Nejdřív naučit udržet a táhnout oblouk a potom naučit jemnou regulací proudu a zkoušením najít pro danou elektrodu a polohu ten správný proud. To nadstavení pro skutečně optimální proud je nakonec dost jemné.
Předpokládám, že po diskuzi jestli zprava do leva nebo obráceně ještě nastane diskuze na téma od sebe a k sobě. To všechno je nesmysl. Svařujete tak, jak v daném okamžiku nejlépe můžete. Už vidím svařování trubky nad hlavou od sebe a k sobě, doprava či doleva. Škoda, že si začátečníci nejdříve nepřečtou několik set zdejších příspěvků na dané téma. Ale nevadí, YUTUBE nás všechno naučí. Třeba si podle pohyblivých obrázků tamtéž někdy opravíme rozšlápnutý mobilní telefon nebo si - nebo svému dítěti - kvalifikovaně odoperujeme slepé střevo. Hlavně vědět, zda se skalpelem řeže zprava doleva mebo obráceně.
JIrkati to je to samé jestli tahnout nebo tlači a nebo směr nahoru nebo zhora dolů.
No, připadá mně logické vidět hlavně tu spáru , kterou svařuji a ne koukat na již hotový svár a nevidět , kam s elektrodou směřuji. Správné parametry svařování poznám podle toho, jak vypadá a jak se chová oblouk.
Ale jinak uznávám, že to je do určité míry prkotina, podstatné je, jak je ta spára, která se má svařovat, vedená.
Neumím si to v radimovu gardu představit .
Stačí si představit geometrii svaru v řezu,a je to jasné.
nevšim sem si že by někdo řešil sváření levou nebo pravou rukou, kolegové řeší zda táhnout elektrodu zprava do leva nebo naopak. Coby dlouholetý praktik používám obě metody, zprava je to přirozenější ale vždy to nejde použít.
Řekl bych, že to bude mít zrovna význam pro začátečníka, co se právě učí svařovat. Jako že nemá otrocky tahat svar třeba zleva doprava, pokud je to pro něho nepřirozené, ale prostě tak, jak mu vyhovuje. Rychleji se to naučí.
bourač napsal(a):
nevšim sem si že by někdo řešil sváření levou nebo pravou rukou, kolegové řeší zda táhnout elektrodu zprava do leva nebo naopak. Coby dlouholetý praktik používám obě metody, zprava je to přirozenější ale vždy to nejde použít.
to je fakt, nekdy se musí aji dopředu nebo do zadu a to pak ani není přes ruku kolikrát nic vidět
Zdravím všechny,
prosím o info - vyrábějí se - resp. někde prodávají elektrody supra 2 mm (lincoln). díky franta zalud
ach jo www.google.cz www.seznam.cz zboží
Editoval Honza007 (18-04-2015 12:17:09)
Supra je myslím od 2,5
http://www.lincolnelectric.com/assets/g … RA-eng.pdf
Editoval jees (18-04-2015 16:21:02)
Ale jiné rutil-celulózové E6013 jsou ve 2,0 úplně běžné. Třeba tady je máte i v kusovce, pokud byste je chtěl vyzkoušet.
http://www.svarecky-elektrody.cz/
jees napsal(a):
Supra je myslím od 2,5
http://www.lincolnelectric.com/assets/g … RA-eng.pdf
Editoval JardaK (20-04-2015 09:29:49)
Radim> Hm, nějaký začátečník se tady ptá, jak začít nebo na něco kolem toho tak co každý třetí měsíc. Stačí si jen projít témata diskuzí.
Je to preto ze ked sem pride zaciatocnik tak nevie ani kde ma zacat citat a jeden prispevok hovori zlava doprava
a hned treti podnim opacne potom BABO RAD!. a ked cita musel by precitat cele forum a vedet kto radi z praxe
alebo je dlhorocny zvarac/technolog a radi spravne.
Osobne si myslim ze by mali vzniknut temy ktore niekto spravi/zlepi alebo napise a zamkne ich
pripadne je to namet na clanok na svarinfo
Ako sa naucit zvarat CO2 (MAG/MIG)
Ako sa naucit zvarat elektrodou (MMA)
Ako sa naucit zvarat TIG (wolframova elektroda + plyn)
a potom len zaciatocnikovi hodit link na tento zdroj informacii. to ze hladaj smudlo na fore
ked tu poriadne nefunguje ani to "Hledat" skus napisat 2-3 klucove slova a najst podla nadpisov ?!?!?!?!?!?
KEd uz clovek nieco hlada musi vedet co chce najst a pouzit google s limitom na tuto domenu inak najde kulove....
Moderator/Autor clankov prosim aspon jeden clanok za rok prosim za novych nastevnikov
Ja ked budem potrebovat pomoc poznam 2 ludi z tohto fora ktory mi pomohli a vedia poradit nie kazdy ma taku dobru dusu nablizku.
Aj by som sa im verejne podakoval len oni toho uz maju vela dalsieho studenta ako ja by psych. nezvladli ani casovo
Jirkati: Škoda, že si začátečníci nejdříve nepřečtou několik set zdejších příspěvků na dané téma. Ale nevadí, YUTUBE nás všechno naučí.
Nemohol by si zatial spravit temu hodit tam zakladne linky a zamknut ju kym sa najde dobra dusa co by spravila nejaky clanok ?
TaggerxXx: pokus omyl pokus omyl pokus omyl
Prepac ale to je somarina ziaden pokus omyl ale teoria + prax prax prax + konzultacia + prax + prax... potom to nepraskne
Tak ako radis som zacinal len som si nicil material a elektrody a je to demotivujuce. Niekto ma na to tallent niekto na to musi ist postupne.
Editoval ihlan (20-04-2015 06:54:16)
Také bych se přikláněl za obrázky . Nejspíše bychom se začali divit , co je pro jednoho a druhého zleva-doprava a opačně .
No já nevím, ale kdyby se dotyčný mrknul na nějaké video, tak hned vidí, jak tu eldu tahat
Stránky: 1 2