SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Zdravím, zbúrali sme starú pivnicu a na strope boli použité koľajnice. Chcel by som ich odniesť do kovošrotu. Ponúkajú lepšiu cenu, pokiaľ by boli nadelené na 200cm kusy. Dopravu takých kusov si viem aj zabezpečiť, len nemám tušenie či ich budem vedieť nejak doma rozdeliť. Jedine čo doma mám je bruska s 230mm kotúčom, väčšia rozbrusovačka s 350mm kotúčom (3kW motor) s tou som rezal nejak U 120 a I 140 profily, ale netuším či to zvládne koľajnicu. Problém je že to veľmi nechce rezať na "plocho", napríklad plocháč s rozmerom 100mm x 10mm na výšku be zproblémov, na ležato ani za svet... Čital som kdesi že aj zváračkou sa dá čosi rozpáliť, ale nemám s tým skúsenosti. Ak sa to nebude dať, budem musieť zohnať nejaké väčšie auto (za prepravu zaplatiť) a potom v kovošrote dostanem ešte o čosi menej za 1kg. Máte s delením koľajníc niekto skúsenosti? Dik za typy.
Nejlepší by byl autogen- propan-kyslík, anebo alespoň kyslíkové kopí. Rozbrusem je to docela o ubu- při tak velkým řezu bych se bál toho, že bch zlomil kotouč...
Da se to v pohode prepalit i elektrodou.
tak kyslíkové kopí určitě né to by propálil majlant nejlíp samozřejmě kislík bután ale pokud máš čas erko27 tak rozřezat to tou rozbruškou, ale koupit na to kotouč které dokáže řezat i na plocho a né šmejd které řeže jenom na stojato, v kovošrotě sem nedávno viděl rozbruškou přepůlený soustruh tak když de tim řezat litina tak proč né kolejnica, ty kotouče co řežou na stojato a na plocho né fakt existují to pak je k vzteku z rozbrušovačky se hulí kňučí jak vlak co staví ve stanici a materiál nic ani jiskra a druhé kotouč (jiná značka) normálně na plocho fííí a je to
Editoval Kramlik (11-04-2015 10:09:51)
"Kramlik" vieš mi poslať nejaký link (internetový odkaz) na nejaký obchod kde je taký kotúč ktorý vie rezať aj na plocho? Potrebujem vedieť jeho názov aby som si pozrel koľko stojí, prípadne by som ho kúpil... Niečo som našiel: http://www.remab.sk/product/sk/Pilovy-k … anie-kovov
Editoval erko27 (12-04-2015 10:01:05)
ja som to tiež kedysi rezal flexou:
prerezal som hlavu kolajnice potom otočil, udrel perlíkom a ona praskla (kolajnica bola nejaká oceľoliatina a mala krehlý lom)
na železnici to vraj robia dusíkom: nejaký dusíkový sprej nastriekaný na kolajnicu + úder perlíkom
Vidím, že náklady na delenie koľajnice prevýšia zisk z predaja.
v učení na zámečníka jsme měli zadání přeříznout kolejnici pilkou na železo, Ruda Hendrych z Pertoltic ji přeřízl za 3 dny, já za 4. Ostatní týden.
shower napsal(a):
ja som to tiež kedysi rezal flexou:
prerezal som hlavu kolajnice potom otočil, udrel perlíkom a ona praskla (kolajnica bola nejaká oceľoliatina a mala krehlý lom)
na železnici to vraj robia dusíkom: nejaký dusíkový sprej nastriekaný na kolajnicu + úder perlíkom
Kolejnice bývají pokud se nepletu z 11650 11750 (a další ) tedy rozhodně ne ocelolitina!
Editoval Honza007 (12-04-2015 20:32:12)
Ocelí na kolejnice je celá řada viz: http://www.trz.cz/pdf/Kolejnice_2010.pdf
Ocelolitina to rozhodně není a i k tomu podmražení a přeražení bych byl vzhledem k ceně a možnostem obstarání a uchování kapalného dusíku poněkud skeptický, nehledě na to jaké zatěžování musí taková kolejnice s rezervou absolvovat.Perfektně se to ale dá dělit tritolem-dvě 400g mejdlíčka naproti tak aby to střihalo a není co řešit.....
Kotouče nesháněj , raději známého s autogenem .
Co jsem se díval na ceny kapalného dusíku, tak by neměly být nijak závratné. Problém je mít nebo sehnat příšlušnou Devarovu nádobu na pár desítek litrů kapalného dusíku, aby ho bylo do čeho načepovat. A potom bude problém zařídit, aby ten kapalný dusík na té kolejnici zůstal a neprotekl kdesi pryč.
Take somariny tu riesite jeden s tritolom-trhavinou , druhy dusikom za ten cas co tu dotycny spekuluje by to s flexkou mal uz davno rozrezane ! u nas na vychode Slovenska cigani rozoberali kolajnice a to rucnou pilkou a jeden borec dokonca s starou sekerou ,ze potupil a znova nabrusil a stale tak dookola -co ti cigani nevymyslia a tu mu davate morbidne rady ako s trhavinou delit kolajnice co to mozu akurat tak demolacne firmy
Radim:no právě ta Devarka.....
S tritolem to byla jen nadsázkou míněná odpověď,lehko by se mohlo stát že místo opravy "pivnice" by byla nutná oprava střechy.Předpokládám že když napíšu že dům se dá místo déletrvajících demoličních prací zbourat pomocí ohně kolem PB lahve nepoběží každej jouda přikládat pod "bombu s plynem".To že to 33 litrovka zboří důkladně o tom snad nelze pochybovat.....
delit kolajnicu sekerou tomu sa mi moc nechce verit
keby som neuvidel tak neuverim tiez ale cigancik sekal a potom utekal do panka co byval vedla a ten mu ju tak pravidelne prebrusoval a este aj panko zarobil-si uctoval drobne za to brusenie tej sekerky-darmo cigani sa vynajdu ked ide o rozoberanie zeleza ale tento sposob by som urcite neodporucal
Ládes: No ten kapalný dusík je spíš o využití případné možnosti než o jeho shánění kvůli kolejnicím.
Na škole jsem kdysi měl s kapalným dusíkem dělat. Objednala se 15 - 20 litrová Dewarka s kapalným dusíkem, jednou jsem z toho nalil a pak ta práce bouchla, skoro doslova. Pak rok nebyla příležitost s tím dělat a když už zase byla, byla Dewarka prázdná, kapalný dusík se mezitím ohřál a unikl.
Tím říkám, že jestli ten kapalný dusík někdo známý má, skladuje ho a jestli pro něho nemá momentální využití, tak na elegantní rozdělení něčeho jako ty kolejnice jako když se to najde.
Clapi najděte si na netu video lámání kolejnic a uvidíte že kolejnice nejsou žádný problém pro troch schopného technika.
erko27 napsal(a):
"Kramlik" vieš mi poslať nejaký link (internetový odkaz) na nejaký obchod kde je taký kotúč ktorý vie rezať aj na plocho? Potrebujem vedieť jeho názov aby som si pozrel koľko stojí, prípadne by som ho kúpil... Niečo som našiel: http://www.remab.sk/product/sk/Pilovy-k … anie-kovov
tak to nevim ale to cos sem dal odkaz je pila do cirgule na dřevo néé?, (nechápu jak to muže řezat kov respektive ocel, hlinik už sem takto řezat viděl..) a vubec má to velkó díru takže do flexky to určené určitě nebude, já sem myslel třeba toto: značku musiš vyskóšet, prostě kópit jeden zkusit a že existuje kotóč kterym ta kolejnica de rozřezat na dva zátahy temu věř, a jinak materiál jako vinkl traverzu dycky přes plochu né přes hranu to pak se s kotóča zapráší a je v perdeli, a jekl bys řezal jak, taky přes hranu? žádnó nemá má čtyři plochy
erko27 napsal(a):
Problém je že to veľmi nechce rezať na "plocho", napríklad plocháč s rozmerom 100mm x 10mm na výšku be zproblémov, na ležato ani za svet...
to bude 100% rukama, jinak pro řezání čehokoliv flexou je zásadní tloušťka kotouče! Řezací kotouč tl. 3mm je naprd. Je třeba max. 2mm. Lepší 1.8, nejlepší 1.6mm!
Jsou k tomu potřeba stabilní ruce + celé tělo.
bourač napsal(a):
to bude 100% rukama, jinak pro řezání čehokoliv flexou je zásadní tloušťka kotouče! Řezací kotouč tl. 3mm je naprd. Je třeba max. 2mm. Lepší 1.8, nejlepší 1.6mm!
Jsou k tomu potřeba stabilní ruce + celé tělo.
Naprosty souhlas... netusim jak by se ten kotouc dozvedel ze je jinak natoceny nez kolmo... Jedine od rukou
Pouzivam jeste slabsi ale chce to mit cit v rukach, podle mne je i 1,6 moc (do mensich brusek)
Fajná mašina pre železničiarov.Kotúč široký 4mm. https://www.youtube.com/watch?v=yoYBFrJDrlI
taková pěkná mašinka to je.. no pamatuju doby, kdy jsem válcované I22 odsekával majzlíkem. A taky to šlo.. Jenže kolejnice je materiálek odolný...
HonzaKovo napsal(a):
podle mne je i 1,6 moc (do mensich brusek)
jj, uvažuju flexu 230, tam je 1,6 i na mne akorát, když to dám do ruky i nejšikovnějšímu z mejch kluků nedopadne to dobře.
bourač napsal(a):
jj, uvažuju flexu 230, tam je 1,6 i na mne akorát, když to dám do ruky i nejšikovnějšímu z mejch kluků nedopadne to dobře.
To jsme na tom stejne