SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Stránky: 1 2
Pájku se stříbrem myslím doma mám, je to typ S1 od Rothenbergera, 4% Ag na pájení měděných topenářských fitinek. Takže jako kompromis mezi cenou zdarma a pevností by to bylo použitelné?
Pokud jsem dobře hledal, pájka S1 Rothenberger má pracovní teplotu 730° C, to by už asi hliník nerozchodil - má b.t. asi 660°C.
Editoval Zdenek11 (27-02-2015 16:44:31)
Já bych zvažoval prosté vytažení zbývajícího drátu ven stejně jako vytažení přidaného nového drátu a potom prosté spojení šroubovaným kontaktem.
Z hlediska zahřívání nebo vnesení dalších chemikálií do vinutí - tavidla nebo prostě manipulace s původním vinutím, mně to připadá čistější.
Nemusí se hned všechno pájet.
Navíc taková oprava je podle mně rychlá a pokud se neosvědčí, stoprocentně vratná.
To Joe66 - ano, 2 měsíce opravuji jedno trafo. Ale nespěchám na to, čas mě netlačí, nikdy jsem to nedělal, tak sháním informace. Když nějaké info seženu, tak si to nechám projít hlavou. Proto mi to trvá tak dlouho.
To Radim - mechanické spojení mě napadlo taky. Ale připadalo mi takové větší - až moc velké. Myslel jsem mít na každé straně dva kvádříky asi tak 20x20x5mm, v rozích 4 díry pro svorníky M3.
Naproti tomu to letované spojení by mechanicky vyšlo menší.
No ještě si to nechám projít hlavou :-)
Jo, a tady: http://www.super-naradi.cz/Pajka-fitink … tAodhSgAaw je info o pájce 1S , teplotu tání udávají 221-240°C. Těch 730°C mi připadá strašně moc. Vždyť je to skoro klasická cínová pájka. Možná jsem ve svém příspěvku přehodil 1S a S1, za to se omlouvám.
Petr Filipi
Editoval petrfilipi (28-02-2015 10:06:17)
Jo, 1S to ano, ta by asi šla.
http://olmax.by/catalog/rothenberger/pa … -rolot-s1/
Editoval Zdenek11 (28-02-2015 13:15:38)
Přikláním se k Radimovi , výmýšlí se ptákoviny .
Zdravím,
teď jsem se díval na netu, ceny UTA 200 klesly / konečně/ dají se koupit za 3-3500 funkční. Já jsem se na tu cenu taky dostal,
za ty krásně zachovalé chtějí blázni 5-6 tis. Dal jsem pikslu autoklempířům a lakýrníkům a je lepší než nová. Ještě ten sítotiskový
popis, až bude čas... Ruku na srdce, s takhhle opravovaným trafem bych nechtěl mít nic společného.
Nevím, proč by se vymýšlely ptákoviny. Větší blbost je svorkovat hliník u vinutí, které se bude za provozu zahřívat - teplota vinutí může mít klidně za provozu v létě 100°C. Viz odstavec asi v polovině článku:
http://katom.kvalitne.cz/problematika.php
Ostatně elektrikáři toto dobře znají...
A taky nevím, proč by dobře provedený sletovaný a obandážovaný spoj měl snížit kvalitu trafa.
Editoval Zdenek11 (02-03-2015 08:17:55)
Nebo jsem viděl někde na netu trafo pro tuhle svářečku myslím za 1450,- kč. :-) Tohle je podle mě slušná cena a nevyplatí se to původní předělávat. Jedině to celé převinuté, ale ty svorky a pájení? Hm
Trafo za 1450 bych bral. Předem děkuji za případný odkaz.
Rulíkovi jsem posílal email, ani se neobtěžovali s odpovědí.
Petr Filipi
Sice nevím jestli to je přímo pro ten váš typ svářečky, ale podle označení snad ano. Konkrétně to tady dávat nebudu, ale mrkněte na stránky pana Štěpánka. Tam jsem to trafo někde viděl.
Mají tam ale dvakrát, jedno za 1600,- kč i s obrázkem, druhé za 1450,- kč bez obrázku. Ale i těch 1600,- kč je podle mě pěkná cena, než to celé rozebírat a piplat se s tím. Kdyžtak panu Štěpánkovi napište a domluvte se s ním.
Stránky: 1 2