SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
![]() |
Nejste přihlášen(a)
Zdravim, chtěl bych vás poprosit o radu. Mám doma tuhle svářečku a odešla mi regulace posuvu. Tak jsem jí odnesl známému "elektrikáři" ať se na ní podívá, ten mi řekl, že tam byl špatný tyrystor a tak ho vyměnil. Bohužel od té doby je drát pod stálým proudem a regulace pořád nefunguje a po přečítání fóra jsem usoudil že bude nejlepší koupit novou desku ale potřeboval bych poradit jakou. Dík za odpovědi.
Bez alespon základních znalostí ji nevymeníte.
http://www.svarforum.cz/forum/viewtopic.php?id=3633
Hele tak logicky, buď je tam špatné ještě něco, nebo tam dal nevhodný tyristor. Mu to dones ještě jednou, dyť na tom dohromady nejsou žádné součástky, to se musí oravit... Tady máš schéma:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/files- … tka160.jpg
Pan Mistr B a jiní budou zase nadávat, ale ta součástka napravo je asi ona, že? Označená TC1. A neoznačuje se takhle spíše triak, né tyristor?
Editoval varok (10-02-2015 16:58:28)
Správně, podle označení i symbolu ve schema je to triak.
Budu nadávat . Nejde o to co to je absolutně za součástku , ale její funkci . Třeba vložil i triak a jen ho špatně pojmenoval , u čeho jsem nebyl neřeším . Její funkce se vyzkouší spolu s optočlenem jedním dotknutí drátu . Nejdřívě odpojit optočlen , nejprve na jeho výstupu , potom vstupu . Když bych to měl před sebou , nejprve bych změřil napětí z můstku . Pokud by na elytu bylo 15V a méně , tak bych bez jejich dalšího připojení zkratl 4a5 . Tím bych měl ověřeno spínání výkonového členu . Dle těchto výsledků , zjištění do 5 minut , bych dále postupoval .
to venca.m : dík za to schéma zjistil jsem že tam opravdu je špatný triac TC1 už jsem ho vyměnil za správný a už přestal být drát pod proudem...ale posuv je pořád příliš rychlý a nereaguje na potenciometr.
Svářečka je už dost stará leží rozbitá ve skladě už asi 3 roky, ale teď se k ní přidala další, tak jsem se je chtěl pokusit zprovoznit.
Nezklamal.
Editoval varok (11-02-2015 15:41:46)
Domaluj k tomu schematu zbytek připojení i s potenciometrem .
Vypadá to, že je to tohle: a ta rychlost posuvu nemá s triakem nic společného. Bude to zřejmě vadný BDW93, případně bižuterie okolo něj (C6).
http://www.elektroda.pl/rtvforum/files- … mig160.jpg
to styles: nepochopil jsem, komu nebo čemu měl být váš příspěvek č. 10 k užitku.
Editoval Zdenek11 (12-02-2015 11:18:05)
Tentokráte jsem nechtěl do nikoho rýpat. Jen jsem se slušně zeptal, jestli je ve schématu triak a jestli to třeba neopravil stylem, že tam dal místo triacu tyristor. Jak už ale bylo psáno, možná tam opravdu dal triak, jen to špatně popsal. Navíc psal autor dotazu, že už tam dal triak co tam má být a pořád nefunguje regulace.
Editoval varok (12-02-2015 18:04:59)
to Zdenek11: Tak svářečka už šlape děkuji za radu byl to ten kondenzátor C6 s BDW93.
Tak první svářečka je vyřešená teď ten větší oříšek, druhá je Einhell Bt-gw 190 D , ale založím nové téma.