SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Zdravím všechny.
Měl bych takový dotaz, možná ste už něco takového řešili. Chtěl bych postavit Garáž 5x7m. Zatím uvažuju tak, že bych chtěl zabetonovat sloupy z jeklu 80x80x3. Boky potom obít OSB deskama a na to polystyren. Strop bych chtěl mít 3metry. Garáž bude stát mezi barakama takže nebude ani moc na větru. Myslíte že to ten jekl udrží. Zatím nevím jestli budu dávat rovnou a nebo sedlovou střechu. Jekl budu muset koupit protože staré zásoby co ležely ve stodole jsou pryč. Loni sem kupoval ce-očko Omicron - 205, tak snad snad mi to na všechno kolem baraku a aut bude stačit.
Kromě jiného bude záležet na tom, jestli takovou variantu schválí stavební úřad. Ona ani životnost takové stavby nebude nijak vynikající. Konstrukce stěn vždy vychází z z nosnosti střechy. Počítejte se zatížením až 600 kg mokrého sněhu na 1 m². Z toho vyjdou nosníky a konstrukce střechy. No a součet toho všeho musí s rezervou unést všechny ty stojiny. Samozřejmě masivní zavětrování, protože se vše vždy konstruuje na maximální vítr v daném místě. Při ploše střechy cca 37 m² (minimální okraje přes půdorys) se na ní v nejhorším případě může ocitnout zatížení až 20 tun. Na každou stojinu tak 1 tuna, to jich vychází 20. takže skoro po metru. To už se vyplatí vyzdít nebo vylít z betonu skořepinovou stěnu tl. 10 cm.
Pave , ked ta garaz bude na koleckach a premistnitelna , tak si ji klidne postav . inak stavebny zakon sa u nas nemenil na drobnu stavbu do 25m2 od 77roku , a to boli ceskoslovenske normy . ja stavebny urad by sa opytal ... garaz je ine ako altanok ...
Ono zadny problem si postavit , ale kdyz budes za par desetroci prodavat ten dum , nebo cipnes a bude problem to z legalizovat tvojim potomkum ...
Editoval atishajn (26-01-2015 20:39:29)
Garáž jsem řešil několikrát, kostra ze dřeva nebo kovu, desky+izolace, omítka, ale nakonec z toho vždy vyšla zděná. Je to nejjednodušší, téměř bezúdržbové, dlouhá životnost a není to nejdražší. Navíc můžu - pokud je třeba - odložit náklady na fasádu, sokl a pod, lze to udělat třeba za rok. To u desek nepůjde pokud jim nechci zkrátit životnost
prax : ohlasenie drobnej stavby z nazvom trebars sklad zemiakov a pocas budovania ohlasit trebars este raz a raz.
a mas sklad alias garaz. tot prax hodne dlho zauzivana.
Dnes je problem aj plechac na dvore. Ked ziadas trebars o uver na stavbu alebo prestavbu domu. Banka chce vsetko legal. Ani sa jej necudujem.
Chápu že vyzdění by bylo lepší. Tohle mi řekne každý zedník. A co kdybych to udělal jako přístřešek. Stojky jekl a k tomu střecha a nic víc. To už by sousedům vadit nemuselo. Pořád se mi jedná o to jestli by to ten jekl unesl. Kdybych to vyzdil tak jsem hned na jiných penězích.
toto je otázka na statika bez výpočtu tu nikdo nenapíše zda to vydrží
Jak psal jirkati, je potreba pocitat se snehem akorat s tim rozdilem ze pri vypoctu mozneho zatizeni strechy se vychazi z tzv snezne mapy CR dle normy ČSN EN 1991-1-3/Z1 . To znamena ze konstrukce v Krkonosich bude uplne jina nez treba v Praze. Nicmene podle zkusenosti je 80x80x3 moc slabe.
Snehova mapa: http://www.snihnastrese.cz/mapa-snehovych-oblasti/
Stavim to same rozmerově jako ty. Mám rovnou střechu okolní rám je 120x40x3 a mezi kostra z jeklu 50x50x3 a střecha je ze dvou pulek sešroubovaná k sobě , stát to bude na šesti nohách jekl 120x120x5
Jaryne, pro kterou sněhovou oblast vám projektant tu střechu a stojny spočítal?
jo a jako překlady tam jsou jestě H 120
Pokud máte zjištěno, že ta střecha a stojny u vás vyhovují, tak by snad byla škoda to odvézt do šrotu, nebo ne? Jde spíš o to, že taková konstrukce musí mít solidní základ - třeba betonové patky, a to už znamená ohlašovací povinnost příslušnému stavebnímu odboru. Ti dokážou být docela protivní. Už jsem zažil, že požadovali statický výpočet na dřevěný altán, který si soused bez povolení a ohlášení postavil na své zahradě a jedna hádavá bába z vesnice ho práskla na obecním úřadě. Při snaze o dodatečnou legalizaci měl docela problémy. Dokonce mu bylo vyhrožováno nařízením ke zbourání. Lidi dokážou být zlí a úřady taky.
Hmm tu řešíte nosnost střechy pod sněhem... Já už před pár lety tavil zahradní domek 3x4m z jeklů 25x25x2 (celý). Střecha je pod mírným úhlem zastřešená 12,5mm palubkami s lepenkovou střechou a nic zatím nespadlo... A to těch jeklů na té střeše moc není.. 5ekl bych, že je tam rastr jak 1x1m...
Ja nosnost neřešim takhle jsem to dostal tak to tak postavim, jen jsem jeste prodlouzil nohy, u baraku bych si to tedy nepostavil, ale za vesnici na pozemku to bude super garáž na valnik a nejnejake ty zemedelske stroje. střecha i boky budou z trapezoveho plechu a vrata z janzen profilu.
Ona ta nosnost bude prověřována sněhem obvykle jednou za mnoho - desítek let. U nás v podhůří Beskyd je v zimě tak maximálně do 30 - 40 centimetrů sněhu, loni třebas jen sotva 15 cm a sníh byl tuším jen jeden týden. Ale v roce tuším 2006 začalo vlhké počasí kolem nuly, kdy sníh netál a jen postupně docela dost padal , už na začátku ledna a trvalo to někde do konce února, kdy teprve byla obleva. Na střeše se na krytině "vyrobila" 10 - 15 cm silná ledová deska a na ní tak dalších 60 centimetrů sněhu stlačeného oscilací teplot kolem nuly a postupným připadáváním sněhu do zledovatělého firnu . Když to z celého baráku sjelo najednou, během asi 2 sekund, udělalo to hromady až 2 metry vysoké. Zasypalo nám to dvorek tak, že na dvorku jsem chodil po sněhu a ledu na úrovni horní příčky branky a když jsem šel pro noviny, klekl jsem si na sníh a šáhl do schránky tak 60 centimetrů pod úroveň toho spadlého sněhu. Tehdy těch 600 kilo sněhové zátěže na metr konstrukce bylo minimálně dosaženo, spíš ještě o pár stovek kilo překročeno.
Může se stát, že po dobu životnosti konstrukce nic, ale taky klidně to může být přístí zimu.
Editoval Radim (28-01-2015 10:53:10)
To téma nosnosti střech jsem přidal zvláště proto, ře i profesionálům stavějícím všelijaké ty XXXmarkety každou zimu někde sřecha propadne. A vůbec to nemusí být v podhůří.
Nám se zase stalo v práci na hale (stála ani ne rok) přišel velký vychr vypadla el. a nestihli seručně zatáhnout vrata vítr vlétl dovnitř nafouk halu a střecha odstřelila ze čtvrtky haly, jenze narušilo ti kus dál tak se do půlky musela stejne sundat, pry balonovej efekt, prostě střecha na nic v zimě shazuje snih a před větrem se rychle zavírá.
Koukam ze vsude jsou strelci kteri si moc starosti nedelaji viz jirkalesik. To prohlaseni "je to dobry jeste to nespadlo" je to same jako kdyz vyskoci optimista z letadla bez padaku a pri padu dolu si rika je to dobry jeste ziju... Pokud neco takoveho postavite a spadne vam to na vase auto budete mit maximalne materialni skodu a budete si drbat palici proc jste setrili kdyz ted nemate ani auto a ani strechu a bude to ve finale stat mnohem vic. Problem a velky nastane pokud to spadne na nekoho a zmrzaci ho to, nedej boze usmrti. U soudu rozhodne neobstoji tvrzeni "u Pepika to stalo pet let a nic se nestalo"...