SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Varok napsal... "Tak jsem se díval na ty stránky firmy rulík a opravdu je tam ještě mají. Více se mi líbí ta verze profi s tím černým panelem a lemováním. Ta klasická verze nebo typ Gama 160 se mi moc nelíbí. A co ta svářečka Kutil 149? To taky vyrábí Omicron? Vypadá podobně.
Ty svářečky jsou asi jen s přívodním kabelem na 230V a součástí nejsou svařovací kabely, že? Asi do toho půjdu a koupím ten invertor Gama 165 Profi. Děkuji za rady."
To už se rozhoduješ čtvrtý rok?
Editoval jirkalesik (25-01-2015 18:13:39)
varok
Člen
Re: Potřebuji rady na správné svařování
Radši jste si měl podle mě přišetřit a koupit si raději invertor. Pro začínající svářeče je úplně ideální. Má stejnosměrné napětí, né střídavé, které ulehčuje zapalování oblouku a sváření. Když už klasickou trafosvářečku, tak raději něco kvalitnějšího. Firma Gude celkově nevyrábí nějak obzvláště kvalitní svářečky, ale to je jen můj názor. Zapalování oblouku je otázka zvyku. Já mám zase raději klepání, né škrtání. Pro první pokusy si vemte raději silnější materiál a elektrody např. 2.5mm. Na trafosvářečky bez usměrňovače asi jen Rutilové, možná i Kyselé. V žádném případě ne Basické, ty jsou jen na stejnosměrný proud. Při svařování se snažte tlačit elektrodu pořád do svarové lázně a veďte elektrodu jen pomalu, aby jste v kukle viděl, že je svarová lázeň porád rovnoměrná. Chce to cvičit, cvičit a cvičit.
Telwin Bimax 4.195, zatím úpravy
NEJSEM ELEKTRIKÁŘ!!! Toto je článek z 31.7.2010
Vždyť ty všechno teoreticky umíš, tak proč jsi ještě nezačal?
Editoval jirkalesik (25-01-2015 15:30:37)
varok
Člen
Já se musím Jirkati také zastat. Všichni tady luk1 radíme, ale pokud se do toho nepodívá přes nějaký kurz, vždycky to bude jen takové domácí lepení. Že někoho učí doma taťka svařovat, je asi proškolený svářeč a to je něco úplně jiného. Tady se jedná o to, že se někdo chce naučit z ničeho nic svařovat. Já sice taky nejsem profi svářeč, jen jsem se kdysy na učňáku učil svařovat obalenou elektrodou v základním kurzu, takže základy mám. COčkem jsem se učil jen po různých firmách, kde jsem pracoval, protože mě to zajímalo a chtěl jsem se to naučit. Před necelým měsícem jsem odešel z firmy, kde taky svářeči mávali papíry, že jsou profi svářeči, ale většina z nich umí velké ho..o a i já amatér a samouk mám kolikrát lepší sváry než oni. Aby někdo vařil plechy tl. 2,5-3mm housenkami o šířce asi 3-4mm, to se na mě nezlobte, ale tohle se nedá považovat za dobrého svářeče. Je to sice svařování COčkem, ale to teď není podstatné. Takže bez alespoň základního zaškolení je to o ničem.
Editoval varok (01-08-2010 18:26:59)
NEJSEM ELEKTRIKÁŘ!!!
varok
Člen
Já jsem nemyslel jít do svářecí školy, aby tam z něho udělali mistra světa. Dobré a kvalitní sváry se stejně podle mého dosáhnou jen praxí, tedy svařovat, svařovat a zase svařovat. Školu jsem myslel na to, aby mu vysvětlili, jaké jsou druhy svářeček, elektrod, svárů apod. Potom ať mu vysvětlí, jak vzniká vůbec el. oblouk, co je kořenový svár, a co vrchní, neboli krycí apod. Pokud sežene někoho hodného, kdo svařovat umí a bude se mu nějakou dobu věnovat, to je něco jiného, to je taky možnost. Pokud mu to alespoň někdo neukáže, je to o ničem.
Já taky netvrdím, že jsem mistr světa. Elektrikou jsem se učil svařovat na učilišti a COčkem jsem se naučil sám. Netvrdím, že mé sváry projdou rentgenem, ale vím s lým jsem se setkal a koho jsem viděl, myslím jakože svářeče se státními zkouškami. Polovina z nich to má stejně přes obálku a v životě nedělali zkoušky.
NEJSEM ELEKTRIKÁŘ!!!
varok
Člen
Když se člověk snaží, tak i samouk jako já dokáže udělat slušné sváry. Asi rok jsem svařoval ve firmě vložky do krbů COčkem Fronius a docela dobré. Před tím jsem svařoval jen takové drobné věci, spíše bodování tenkých plechů asi 0,8-1.5mm. Jak jsem ale psal výše, tak i někteří lidé, co se pořád natřásají státními zkouškami jsou antitalenti, kteří si ani neumí pořádně nastavit svářečku. Svařování pomocí obalované elektrody je těžší v tom, že se musí umět zapálit oblouk, ale zase je to jednodušší na nastavení svářečky.
NEJSEM ELEKTRIKÁŘ!!!
Ano, poslední příspěvek odpovím jen to, že mě tady hold přesvědčili, že MMA technikou neumím svařovat v podstatě vůbec. Myslel jsem že alespoň ty základy mám. Stačí to tak?
Dobrý den, jsem tu nový ale rád tu sem tam na něco kouknu. Nevařím, jen zkouším.. :-) a proto jsem se registroval a poptal se tu na pár věcí. Lidi jsou tu ochotní poradit a říct čemu se vyhnout, to je moc fajn. Proto sem po dokončení musím dát nějaký fotky, ze slušnosti k těm co mi radili, aby věděli že člověk to s jejich pomocí nějak zvládnul..
A krom toho jsem tu objevil tyhle dotazy varoka, myslel jsem si podle tolika otázek, že vařit neumí, jako já :-) ale ptá se stále na to samé.. Dále se radí co koupit a co ne, vypadá že je rozhodnutý.. A mimo to tu píše stále dokola, že ten kdo má papíry, často umí h...o :-) to bych si asi nedovolil říct, zvlášť tady, když se tu poptává právě lidí, kteří to znají, umí a taky jsou ochotní i sednout k netu a poradit nám ostatním trubicím..
Potom vidím, že sem někdo vložil jeho dotazy a komentáře staré čtyři roky :-) stejné, stejné a stejné. Zas spousty dotazů na invertory a potom téměř jistotistě vybráno. Ale co mě udivuje, už před těmi čtyřmi lety stejné téma a stejný názor - "spousta těch, co mají papíry, neumí vařit ani jako on" :-)
Samozřejně do toho nemám co mluvit, neznám ho, ale připomněl mi jednoho kolegu elektrikáře v práci, který je sice vyučený, ale ze školy neví nic moc a při práci na rozvaděči to úspěšně dokazuje :-) já raději mlčím.. Ale odpoledne cestou domu říká "mohli by mi přidat, znám toho dost, takhle to neudělá kdekdo" :-) Tak asi tak. Jinak se prosím nezlobte za bezcenný příspěvek, prostě mě to jen rozesmálo. Ale je to fajn, je zde hodně informací a občas i nějaká zábava.
Já jsem psal, že někteří lidé s papírama neumi svařovat, né všichni. Jen tak co vídám po firmách kde jsem dělal. Co jsem dával fotky mých svarů, to jsou ještě svary perfektní. A že umím teorii, proč ne? Shazujete tady zbytečně lidi, vybíráte si jen co se vám hodí. Psal jsem už několikrát, že jsem na učňáku svařečák dělal Z-E1. Tam je teorie a praxe. Měl jsem oboje za 2.
Ajjaj Pane Varoku kupte si nejakou novou svařečku hlavne neco lepšího gama 160 aspoň a svařujte doma elektrodou, novou praci jste si našel, ale vypada to horší než jste měl... ma rada zní hodit se ted na zimu na pracak a nechat si udělat přes něj aspoň nejaky papiry na svařovaní a ty stare propadle na eldu tak si ve svařovací škole domluvíte i na skoušku na eldu a ceočko, aspon pak najdete lepší praci a ne takovou sebranku jako jste sehnal, jak mužou jezdit na montaže z hoby trafem ta fakt nechapu, dneska kde kerej soukromník ma dost vykonou inventorovou mašinu jak na 230V tak i na 400V stím už se da lecos svařit.
Pán Varok ,o čo Vám vlastne ide?Mám pocit že samotné zváranie to ani nie je.Celé toto je len taká sranda, pravda...?
Robi G napsal(a):
Pán Varok ,o čo Vám vlastne ide?Mám pocit že samotné zváranie to ani nie je.Celé toto je len taká sranda, pravda...?
Stroj 16
*-------------------------------------------*
| |
| |
| K O N E C H R Y |
| |
| |
*-------------------------------------------*
* Skóre 4% * Červený trpaslík
Byl to zvláštní agent Vesmírnýho sboru. Vymazali mu paměť a naprogramovali na naprostý hovado, aby nikdo neodhalil jeho tajnej úkol zničit Trpaslíka a tím pomoct Listerovi k osudu stvořitele druhýho vesmíru!
...Je to v kapitánově zprávě, v tý tečce. Ale né!! To snad... né!! Chcete... chcete vážně říct, že jste Rimmerovi toho blbečka baštili celou tu dobu? Štyry roky?! Né, to je teda fór, to je fakt fór!
))
Robi G: Kdyby mi nešlo o svařování, proč bych sem dával foto svých nepovedených svarů?
Ale raději nic, do hovad si nenechám nadávat! Těšilo mě.
Editoval varok (26-01-2015 18:02:43)
Varoku , priznej se ty si kuchar 30let , a na ucnovke ta z donutenie dali robit svarecak ... a ty nas tu skusel takymto forem , co tu vytahli na tebe pred 5ti let ...
No byla to jen doslovna citace z cervenyho trpaslika, nerek jsem ze jsi tim cim jsi se sam pojmenoval.
Ale ty prispevky pusobi dojmem tak 50 na 50%, ze se budto opravdu snazis svarovat a nejde ti to (proto se ti snazime poradit) anebo si tu ze vsech delas srandu a dobre se tim bavis. Jako for to beru, vazne dobry.
Čo čakáš akože?Mne sa zdá že na kazdú jednu vyvarenú elektródu píšeš desať príspevkov.Keď chceš zvárať tak zváraj a nevypisuj.Takto Ťa nikto nebude brať vážne...
Víš Varoku mě už se také zdá, že kdybys místo toho diskutování přečetl nějakou příručku, kde by ses dočetl jak má svár vypadat (myslím správný svár) koupil balík elektrod, nejlépe 2,5, sehnal staré železo a svářel a svářel a vždy svůj výsledek porovnával s tím co jsi se dočetl, tak už by ses tady mohl pochlubit slušnými sváry.
pred kazdou praxou by mala predchadzat teoria-tak ma ucili v skole -cize teoriu uz davno mal byt nabyflovany a len zvarat aby to dostal do ,,ruk,, a nie tu romany vypisovat
zbytecne zasirani fora ... kdyby to opravdu myslel vazne tak si koupi nejaky normalni cenove dostupny invertor a muze zkouset a zkouset a pak kdyz uz si bude myslet ze to je trochu ok dat sem fotky a zeptat se jestli uz to za neco stoji popr co dela spatne myslim ze se tu najde dost lidi co se tim zivi nebo uz sou dal nez on a poradi mu .... jinak zkus youtube je tam toho takova halda abys okoukal aspon zaklady .. a mimo jine svarenim se nezivim ale ty svary z fotek a jeste to je firma ? to potes teda ..
Po delší době se hlásím. V nové práci jsem dnes chvíli svařoval(tedy zkoušel svařovat) invertorem Fronius. Nevím přesný typ, ale takový hodně malinký invertor. Zapálení invertoru okamžitě, někdy třeba na druhý pokus. Lepení bylo jen minimálně. Takže to co jsem psal minule, opravdu to bylo asi spíše né moc kvalitní svářečkou. Jak už jsem psal předtím, občas něco zavařím, většinou jsem po virmách svařoval nějakým invertorem a neměl jsem nikdy problémy se zapalováním oblouku a udržením oblouku. Dnes to nebyly nějaké sváry na jedničku, ale zase né žádná tragedie.
Transpockety valí slušně,jen ta cena v novotě už není co bývala....
Jdete na to dobře být vůči své práci kritický dokáže posunout k vyšším metám.
Editoval Ládes (07-08-2015 20:15:22)
Schválně jsem nedával žádné foto, protože to nebylo dokonalé a ostatní mistři svářeči by zase měli spoustu nadávek. Mě se teď hlavně jednalo o to, že ve firmě kde jsem před nějakou dobou dělal a řešil jsem to tady měli jen trafo za pár korun. Jeli jsme na stavbu a tam jsem vypadal jako pako, že neumím zapálit oblouk. Sice jsem ho vždycky zapálil, ale snad na 10 pokus, pořád lepení. Pěkně zapalovat jde u těchto svářeček oblouk jen když je nastavena na vyšší proudy, ale když potřebujete svařovat třeba 2mm elektrodou, tak přece nebudu nastavovat 120A, ne? To jen příklad. Dnes jsem svařoval tím Froniusem, zvyklý na ty levnější svářečky z minula a nastavil si vyšší proud. V zápětí jsem zjistil, že tady už moc neplatí pravidlo co jsem se kdysy na svařečáku učil, to znamená asi 40A na 1mm průměru elektrody. Nejprve jsem dal na 2mm elektrodu asi 80A a to bylo moc. Nakonec jsem skončil na nějakých 50-55A a svařovalo to nádherně. Elektrodu 2,5mm jsem měl proud asi 80-85A a zkoušel jsem i kousek 3,2mm elektrodou a proud kolem 100A, tudíš tím starým pravidlem se u moderních invertorů nejde moc řídit. Chce to jen zkoušet a zkoušet. Jak už jsem psal jinde, v této firmě svařují hlavně TIGem, něco málo COčkem, obalovanou elektrodou svařují na montážích. Teď dělám na jedné dílně, ale prý mě dají do partie, která jezdí na montáže. Tak se budu muset trošku začít znovu učit elektrodou, abych nedělal ostudu.
Už mi moc nejde kořen na stupačce. krycí vrstva nebyla zase tak hrozná, ale kořen nic moc. Polohu vodorovnou shora PA mám kořen pěkný i krycí vrstvu. Oni potřebují ale hlavně stupačku, tak musím trénovat.
Editoval varok (07-08-2015 21:04:07)