SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování

Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !

Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARINFO - magazín o praktickém svařování

#1 19-01-2015 17:45:10

varok
Člen
Místo: Havířov

Svařování MMA po delší době

Dobrý den, jak jsem nedávno řešil v jiném tématu, mám jen propadlý záklaďák na elektrodu z učňáku. Už jsem delší dobu nesvařoval, jen sem tam nějaké drbky. Všechno jsem svařoval už většinou jen COčkem. Teď jsem nedávno nastoupil do jedné firmy, kde se jezdí hodně na montáže. Takže svařování MMA, tedy obalovanou elektrodou se vrací. Nedávno jsem zavačil klasickým trafem a rutilkou rámečky z vinklu asi 40x40x4mm, nevím přesně. Ukázal jsem to chlápkům, kteří na dílně svařují a prý to nebylo tak strašné. Dnes jsem byl na montáži, raději nebudu psát kde a jsem v rozpacích. Chtěl bych tentokrát poprosit spíše o názor než radu. Byl jsem tam s partičkou lidí, kterým velí předák, kterého mám z firmy asi nejraději. Úplný pohodář, super chlápek. Ale v podstatě všichni, s kterými jsem tam byl. Problém je ale v tom, že ze začátku svařoval on. jackle asi 40x40x3. Různé sváry, jak kouťáky tak klasické sváry. Zapalování oblouku mu taky docela dost trvalo, ale aspoň se slušně přiznal, že nemá ani záklaďák. Sváry takové posmrkané, občas se mu některý svár povedl. Potom jsem to chtěl zkusit já. Taky mi dost trvalo, než jsem zapálil oblouk, jak už jsem psal, delší dobu jsem nesvařoval, tudíž ten cvik v ruce už chybí. Ale když už jsem oblouk zapálil, tak jsem to zavařil myslím si docela pěkně. Když jsem svařoval, tak jsem viděl v kukle, jak se posmívají. Když jsem dovařil, tak se na sváry ani nedívali a rovnou mi potom do konce šichty říkali lepič. Přitom jak jsem psal, tak sváry nevypadají nejhůře. Jaký je na to váš názor? Trénovat zapalování oblouku samozřejmě budu, pokud bude příležitost.

Omicron GAMA 1900L HF, Omicron GAMASTAR 176L, kukla BOHLER Guardian 62

#2 19-01-2015 18:00:45

Rellik
Člen

Re: Svařování MMA po delší době

Bez nějakých ukázek je názor těžké psát. Prostě to chce cvičit, cvičit, cvičit... Taky dost záleží jak byla seštelovaná svářečka... Jaké elektrody atd... A myslím, že pokud už někdo někdy měl nějaký svářečák, tak by to měl v pohodě zvládnout i kdyby to 10 let nedržel v ruce... Je to jako jezdit na kole... Stačí si vzpomenout jak nasednout... smile Jekle 40x40x3 se musí vařit snad samy.. Jinak v pláci si všichni navzájem říkáme lepiči (což není jako posmívání)... smile

Nakonec ukázka mých MMA svárů - http://img4.rajce.idnes.cz/d0403/7/7962 … .jpg?ver=0 Naposled jsem to držel ve škole na učňáku, což už je 18 let a nezapomněl jsem to... smile Sice to není úplně ono, ale myslím, že polepené to není... Ty dnešní svářečky vaří téměř samy a tak to chce jen držet elektrodu... wink

JET TIG II + Parker SGT 18, Speedglas 9100X, KOWAX 730ARC, PARTNER TIG 200 DC PULSE, Spartus MASTERMIG 200 + LORCH ML2400
Není nic co by nebylo možné, stačí jen najít tu správnou cestu.
http://dv-foto.cz https://rellik.rajce.idnes.cz/

#3 19-01-2015 18:31:07

varok
Člen

Elektrody jsou snad rutilky. Předtím měli E-R117, teď nějaké SUPRA a nějaké číslo. Tedy snad to jsou rutilky, protože u nás ve firmě jsou takové diliny, že kolikrát svařují trafem bázickými elektrodami a diví se, proč to tak hrozně prská a nechce to svařovat. smile
Ale jak jsem psal, sváry nejsou tak moc hrozné, jak jste psal, člověk když už je jednou naučen, nikdy nezapomene. Prostě už mi moc nejde zapalování oblouku. Ale když už oblouk chytím, tak jedu pěkně. A svářečka je DacoJet140, střídavá bez usměrnění, jen tam někdo dodělával ventilátor z digestoře. Nahoře je takový pásek z plexiskla, nebo jiného průhledného plastu, kolem toho stupnice s průměrem elektrod a velikost proudu. Když se točí tím kolečkem v předu, které zasunuje to jádro do trafa, jezdí tam jezdec a na té stupnici ukazuje přibližné parametry. Ten průhledný plast už je ale neprůhledný, úplně hnědý jako kouřový, takže nastavení jen od oka.

A ty vaše sváry? To bych musel ještě hodně cvičit. Ale kdyby to nebyli takoví k....i a viděli, že nějaký základ mám, nechali mě svařovat častěji, tak bych se do toho určitě dostal.

Editoval varok (19-01-2015 18:32:31)

#4 19-01-2015 20:35:04

samb
Člen

Varok ono je to taky o tom že kdo moc neumí ten si hlídá svojí málo důležitou prácičku a nechce k ní pustit nikoho druhýho. Co kdyby to uměl líp že? smile)
Je to jen na tobě a bez fotek nelze psát názory.
Svářečák zatím nemám a přesto si troufnu tvrdit že už umím podobný sváry jako rellik. Je to jen o cviku a hodně vyvařených elektrodách. Taky záleží i na svářečce a použitých elektrodách, střídavý trafo není zrovna ideální ale i s ním se lecos dá.

CO2
tunning baubau trafo + usměrňovač + TIG

#5 19-01-2015 20:37:48

jees
Zablokovaný

Ono to chce asi i zvyk nejen na svářečku, ale i na elektrodu a nastavení stroje. Koupil jsem si, například, na cvičení čínské elektrody z BHS a když pak vezmu po 1kg těchto třeba Esab, mám problém vůbec zapálit oblouk, ačkoliv s prvními problém není. Něco podobného bylo i s jinými výrobci.

#6 19-01-2015 21:10:58

varok
Člen

Dobrá, já tedy zkusím zítra něco nafotit. No on zrovna umí docela hodně věcí, ale to svařování mu moc nejde. Možná máte pravdu a snaží se mě olákat, nevím.
Ale takové nádherné sváry jako pan rellik nemám, nebojte.

#7 19-01-2015 21:31:03

Rellik
Člen

varok napsal(a):

Ale takové nádherné sváry jako pan rellik nemám, nebojte.

To nejsou nádherné sváry... To jsou jen sváry. smile Už jsem taky u MMA vyšel ze cviku... Nicméně tuto metodu jsem krom toho učňáku nikdy nepoužil. Po škole jsem se v autoservisu učil s COčkem... No nicméně chce to opravdu dobře seštělovat svářečku. U těchto traf, kde se proud šteluje posouváním jádra cívky o to víc... Párkrát jsem si to s takovou svářečkou taky zkusil a s výsledkem bych se snad nechlubil ani v kovošrotu... Tyto parodie na svářečky nestojí za nic... Nicméně mám jednu k dispozici od tchána - http://www.telwin-slovenia.si/en/produc … ity_1650_t je to sice takový  celkem značkový stroj, ale jeho seřízení aby to aspoň trochu slušně vařilo, je hrozné... S tímto bych asi takové sváry jak jsem odkazoval, neudělal...

JET TIG II + Parker SGT 18, Speedglas 9100X, KOWAX 730ARC, PARTNER TIG 200 DC PULSE, Spartus MASTERMIG 200 + LORCH ML2400

#8 19-01-2015 23:26:58

bourač
Člen
Místo: Doksy, Máchovo jezero
Web

varok napsal(a):

na sváry ani nedívali a rovnou mi potom do konce šichty říkali lepič. Přitom jak jsem psal, tak sváry nevypadají nejhůře. Jaký je na to váš názor?

člověče varoku, ty se moc nevyznáš v lidech co? Řek bych že to ti lidé nemyslí zle, jen si tě potřebují pojmenovat, tipuju že sami umí ho.no a pokud to jde jen trochu - tak se zašijou a v práci chlastaj. Podle mašiny co si firma bere na externí montáže to bude asi pěkná sebranka smile

Likvidace ocelových konstrukcí. Excelentní paliči železa. A nově také dřevorubci.
Plasmy. Přímočaré pily ocasky. Ruční orbitální pila (za studena). Utahováky. Sbíjecí kladiva. Plošiny. Jeřáby.
Vaření obalenou elektrodou (Lorch).
Práce ve vysokých výškách a v hlubokých hloubkách. Práce v jedovatých a výbušných atmosférách. Nic levného.

#9 20-01-2015 07:10:47

milosak
Člen
Místo: P - z

bourač :

s tou sebrankou je to trefný smile

V 92 roce když jsem pláchnul v Praze z továrny, tak nás soukromník posílal na montáže s trafem a já za první
vydělaný peníze dokoupil k němu usměrňovač .On když to viděl, tak se zeptal jestli mu ta krabice co se zapojuje
mezi jeho svářečku něco na ní nepokur--     smile

autonomous mechatronics, electronic systems - access control

#10 20-01-2015 08:39:12

Slayer85
Člen

Svářet se dá lecčím big_smile na brigádě sem se dostal ke sváření třífázovým trafem snad ještě z dob marie terezie big_smile bylo na podvozku, kvádr asi metr vysoký a hloubka zasunutí jádra se spíš odhadovala, podle toho kolik koukalo ven závitovky big_smile ale řeknu vám, že po seštelování, to vařilo strašně krásně, vůbec bych neřekl, že takováto monstrózní potvora bude vařit tak krásně, jak kdybych jel inventorem big_smile

Kutil/konstruktér/technolog/svářeč (lepič) samouk big_smile
KITin 165 MMA + WIG

#11 20-01-2015 09:46:12

KMU1
Člen

Varoku, a co si sebou vzít trochu železných pilin? Budeš za hvězdu, alespoň co se zapalování týče

#12 20-01-2015 21:46:51

varok
Člen

Tak fotečky zatím nemám, přestal mi fungovat foťák v mobilu. Zítra vemu jiný a snad už něco pořídím. Dnes už svařoval převážně ten předák. Polohy mi moc nejdou, to se přiznám, ale sváry shora dolů vodorovně mám docela pěkné, si myslím. Ten předák svařuje svislý svár né zdola nahoru, ale na padáka. To se svařuje jen COčkem, ne? Dnes už se chlubil, jak mu to jde. Zítra snad něco pofotím. Jestli považuje housenku jen tak přilepenou milimetrem k materiálu jako zdařilý svár, no prosím. Já mu zítra donesu ukázat, že jsem na učňáku opravdu dělal záklaďák na elektrodu. Že mu jde trošku lépe to zapalování oblouku na tom šrotu, ještě v takových podmínkách, tak je mi to jedno. Já si budu stát za svým, že moje svýry alespoň drží, když už nevypadají nejlépe. Chyby tam jsou, protože už jsem dlouho nesvařoval.
A trafem a rutilkami svařovat kouťák nad hlavou, no to jsem mu řekl rovnou, že to mám posmrkané, to na záklaďáku není a nemusí se za to myslím stydět. nechají vám tam mezi dvěmi jackely se stěnou 2, neěkdy 3mm mezeru asi 4-5mm, to je hnus. Navíc máme prodlužku na bubnu, kabel 3x1,5mm2 asi 50m, na to kolikrát ještě napojenou tu nejlevnější sračku prodlužku 2x1mm2. Tam je potom teprve připojena trafosvářečka. Elektrody jsou Od Lincoln Elektric, ale typ nevím, mají jiné označení, SUPRA 6012. Nějak špatně se ten svár rozlévá, tak bych se nedivil, kdyby to měli bazické.

#13 20-01-2015 22:20:13

jees
Zablokovaný

ne že bych to věděl, ale našel jsem o Supra Lincoln na jejich webu že by mohla být vhodná pro daný účel, http://www.czweld.cz/index_materialy.htm

#14 20-01-2015 22:31:24

majk
Člen

varok napsal(a):

Ten předák svařuje svislý svár né zdola nahoru, ale na padáka. To se svařuje jen COčkem, ne?

U rutilek to jde

#15 21-01-2015 01:25:43

Honza007
Člen
Místo: Český ráj 294 11

To že něco jde neznamená že je to v pořádku chci říct že u některých elektrod je to povolené(je to i na jejich krabici)  Obecně je to ovšem nešvar který pramení z jednak lenosti a take z nedostatku zručnosti svářeče.Obecne takto lze svářet stejne jako metodou Mag jen slabé plechy(tam to mnohdy ani jinak nejde) nic jiného.

Jak šel čas KS250 Triodyna WLSP315 Unimig 400 Trafo po dědovi, invertor telvin,gama,autogen a dalsi.Dnes Migatronic Pilot2400 Flex330 Alfa-in 350 a 250 plazma Cebora Fronius 1400 Speedglas 9100XX a doma pro radost BWIG 180 BSP-40 WMP 200 s  AEK 024
Prosím než se zeptáte nebudte líní HLEDAT www.google.cz  http://cs.wikipedia.org  a hlavně používat mozek wink Lidi nebuďte líní přemýšlet a číst.

#16 21-01-2015 12:54:17

momák
Člen

varok napsal(a):

Tak fotečky zatím nemám, přestal mi fungovat foťák v mobilu. Zítra vemu jiný a snad už něco pořídím. Dnes už svařoval převážně ten předák. Polohy mi moc nejdou, to se přiznám, ale sváry shora dolů vodorovně mám docela pěkné, si myslím. Ten předák svařuje svislý svár né zdola nahoru, ale na padáka. To se svařuje jen COčkem, ne? Dnes už se chlubil, jak mu to jde. Zítra snad něco pofotím. Jestli považuje housenku jen tak přilepenou milimetrem k materiálu jako zdařilý svár, no prosím. Já mu zítra donesu ukázat, že jsem na učňáku opravdu dělal záklaďák na elektrodu. Že mu jde trošku lépe to zapalování oblouku na tom šrotu, ještě v takových podmínkách, tak je mi to jedno. Já si budu stát za svým, že moje svýry alespoň drží, když už nevypadají nejlépe. Chyby tam jsou, protože už jsem dlouho nesvařoval.
A trafem a rutilkami svařovat kouťák nad hlavou, no to jsem mu řekl rovnou, že to mám posmrkané, to na záklaďáku není a nemusí se za to myslím stydět. nechají vám tam mezi dvěmi jackely se stěnou 2, neěkdy 3mm mezeru asi 4-5mm, to je hnus. Navíc máme prodlužku na bubnu, kabel 3x1,5mm2 asi 50m, na to kolikrát ještě napojenou tu nejlevnější sračku prodlužku 2x1mm2. Tam je potom teprve připojena trafosvářečka. Elektrody jsou Od Lincoln Elektric, ale typ nevím, mají jiné označení, SUPRA 6012. Nějak špatně se ten svár rozlévá, tak bych se nedivil, kdyby to měli bazické.

S takovou výbavou a přístupem firmy "Bůh s Vámi"....

MIG/MAG Delta DTD 210+hořák Binzel MB 15 AK 4m,Fronius TP 1500+kabely 3a4m,Speedglas 9002X..

#17 21-01-2015 14:16:54

Joe66
Člen
Místo: Vranov nad Toplou-Presov
Web

v takej firme s takymi,,masinami,, by som nezotrval ani minutu a byt majitelom takej firmy tak sa hanbim ! a keby som zase mal dat zakazku na take zvaracske prace tak keby som videl s akou zvarackou a akymi rutilkami to idu zvarat tak by mali padaka. To mi pripada ked sused najal pilcika na spilenie velkeho stromu co sa naklanal na nas dom a prisiel 20rocny fagan s stilkou ms180 a isiel spilit strom ktory mal dole priemer okolo 1metra a strom mal tendenciu padat nam na barak tak som toho fagana rychlo poslal do riti!!!!

Kutil s.r.o.

#18 21-01-2015 17:24:13

varok
Člen

V této firmě jsem chvíli. Nalákal mě tam jeden chlápek, který mi nasliboval vyšší plat než jsem měl v předchozí firmě. Ale dělám skoro každý den do 16 hodin i déle. Příplatky žádné, ani za víkendy. Takže proti bývalé firmě moc navrch nemám. Navíc ani nemám pomalu čas na své koníčky, jako je karosařina a spoustu dalšího. Ve firmě je to opravdu jako u Flinstounových, všechno se dělá stylem jako to svařování. Všechno moc složitě a přitom na to nemají vybavení. Výsledky katastrofa, já osobně se za takovou práci hrozně stydím. Jestli je to šéfům jedno, no jejich věc. Mám něco nafocené, ale nějak se mi to nedaří dostat z mobilu do PC. Snad za chvíli to tady dám.

#19 21-01-2015 17:43:05

varok
Člen

Tak už mám fotečky v PC, ale koukám, že mi to blesk foťáku nějak přesvětlil a není skoro nic vidět. Ach jo. No neumím fotit. Jsou tam hrozné světelné podmínky, tma. Chtěl jsem to přisvětlit bleskem mobilu, ale nějak moc.
http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/1503_20150121-0001_1.jpg
Moje stoupačka
http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/1503_20150121-0002.jpg
Tohle je padák předáka
http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/1503_20150121-0004.jpg
A tohle jsem svařoval zalomený plocháč do úhlu. Tedy takové jakoby zpevnění.
Sváry mají chyby, to jsem psal, ale škoda že to není moc viděl, je to přesvětlené.

#20 21-01-2015 17:45:46

varok
Člen

A ještě bych chtěl poprosit. Když svařuji třeba kouťák, nebo i svár vodorovný shora, tak mi občas udělá ve sváru spáru, někdy dírku. To je ten poslední svár, tak jsem začátek přejel ještě jednou, proto ten hrbol. To je prosím co? Že jsem zavařil strusku do sváru? Nečistoty?

#21 21-01-2015 20:36:04

varok
Člen

Díval jsem se na bazické elektrody, které vozí na vítkovice, že mají na konci takovou tu čepičku pro snadné zapalování. To jsme se učili i na záklaďáku. Na těch rutilkách které používáme k tomu trafu to není a je tam normálně obnažený kousek drátu elektrody. Má to tak u rutilek být, nebo tam má být ta čepička pro snadnější zapalování? A u těch rutilek je normální, že se to tak špatně rozlévá? Vím že jsem na učňáku na záklaďáku vařil nejvíce s bazickými a ty krásně tekly, řeřeno laicky. Prostě se krásně rozlévaly. I co jsem občas něco zavařil nějakým invertorem, tak šlo oblouk zapálit mnohem lépe a svarová lázeň se lépe rozlévala. Tady ta lázeň připomíná spíše hustší gel. Když přidám na proudu, tak to zase začne hrozně prskat způsobem, že se svarová lázeň hodně rozstřikuje do okolí a odlétává od materiálu. Na záklaďáku jsme měli usměrněné trafosvářečky myslím WTU-315, nebo něco podobného. Tam to byla lahoda, protože měly napětí někde myslím kolem 80V, né jak tyhle malé sračky kolem 45V.

#22 21-01-2015 20:51:14

Rellik
Člen

Ládes napsal(a):

Kam u rutilky připojuješ "kostru"?

Trochu nesmyslná otázka, když vaří trafem... wink Pokud by to měl usměrňovač, tak tam už by ta otázka měla opodstatnění wink

#23 21-01-2015 20:53:56

varok
Člen

Je to střídavá svářečka, ale u stejnosměrné by měla být kostra na plus a elektroda na mínus, ne? No, je to tak, já to napsal obrazně, že tam není ta čepička, ale odkrytý drát. No ale celá elektroda se mi špatně zapaluje, ale když zapaluji třeba půlku elektrody a i když ji oklepu, tak jde zapálit krásně. Nevím proč. A to vím, že obal dělá něco podobného, jako CO2 nebo jiný plyn u COčka.

#24 21-01-2015 20:56:15

jirkati
Moderator
Místo: Liberec

Varoku, už dlouho mám takový dojem, že se chceš povídáním na těchto stránkách naučit svařovat. To bohužel nejde. Ani po deseti hodinách povídáním si s chirurgem slepé střevo neodoperuješ. Když už nechceš do svého vlastního vzdělávání vložit vlastní peníze a pobýt dva, tři dny ve Svářečské škole, pak máš jedinou možnost - domluvit se s někým, kdo umí svařovat, a nechat si to od něj vysvětlit a ukázat, a hlavně si to pod jeho dohledem pořádně vyzkoušet. To neustálé omílání a poukazování na to, jak to jiní dělají blbě, tě nic nenaučí.
Tvé sváry ukazují na to, že neumíš vést správným způsobem elektrodu. U rutilek to platí snad nejvíc. Velikost proudu, záklon elektrody, délka oblouku, směr vedení elektrody - všechno špatně. Jenže to se nedá udělat po internetu.

#25 22-01-2015 05:18:23

pavol.sk
Člen
Místo: Prievidza

toto video tu niekto daval naschval som si ho odlozil kukni si to mozno ti to pomoze https://www.youtube.com/watch?v=zWdgEaXWDxQ jasne ze idelne by bolo spravit to co pise jirkati...predpokladam ze v dielni mas plno odrezkov rozneho "srotu" uz to chce len krabicku elektrod a ked ju celu vypalis musi vediet ako tak zvarat

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla