SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
![]() |
Nejste přihlášen(a)
Stránky: 1
Zdravím,
krátce jsem majitelem krásné nové svářečky Iskravar 203 Ecoline (vynikající jednání zdejšího zastoupení značky, ochotnějšího prodejce jsem v životě neviděl, a to bez legrace, můžu doporučit). Se svářečkou jsem velice spokojen, hoření oblouku má klidnější a příjemnější, než stroje na kterých jsem dělal školu a zkoušky (Alf 400). Zpracování taky vynikající, a za ty peníze si myslím pro domácího kutila a automechanika bezvadný stroj.
Jediné, co mi na svářečce chybí je funkce dohoření drátu. Stává se mi totiž, že po puštění "spouště" mi drát zůstane přilepen ve sváru. Při práci v servise jsem si všim, že upracovaný Auto-comp 154 (ETP) má opožděný odpad stykače, tudíž, pokud se nepletu, po puštění spouště se nejdřív zastaví posuv drátu, a teprve po krátkém prodlení odpadne stykač a odpojí proud a plyn. Chtěl bych nějakým jednoduchým způsobem tuto funkci zakomponovat do svého Iskravaru. Pročítám fórum už delší dobu, a domácíma kutilama vylepšujícíma své stroje se to tady jen hemží. S elektrikou problém nemám, zapojuji elektroinstalace jak na autech tak na starších železničních vozidlech, ovšem jak tam je tišťák se spoustou "švábů", tam moje vědomosti končí. Proto prosím Vás o nějakou radu, jak jednoduše naučit mého Iskravárka, aby nelepil drát, lépe řečeno, jak jednoduše přidělat funkci dohoření drátu.
Děkuji
Pro upřesnění ještě přidávám schéma mojí svářečky vyfocené z manuálu.
Ja by som začal niečím takýmto, a ladil časy pomocou odporu R2 (ten by bolo dobré dať ako trimer, nech je to jednoduchšie, a po vyladení ho nahradiť rezistorom).
Neviem presne na aké napätie je cievka stykača K1, ale predpokladám, že na 24V, tak som toto napätie aj zakreslil. Najhoršie ale je, kde toto napätie zobrať - najistejšie riešenie je do zváračky pridať malé trafko a 24V si vyrobiť, zapoj ho tak, aby bolo 24V dostupných počas celej doby behu zváračky (napr. vstup trafka pripoj paralelne s ventilátorom, ktorý beží trvale).
D1 a R1 na vstupe sú len na to, aby sa neodpálil gate tranzistora M1. Ak ale vyberieš taký N-MOS tranzistor, ktorý môže mať napätie na G do 30V, D1 môžeš odtiaľ vyhodiť, a R1 premostiť (to isté sprav, ak stykač bude napr. na 12V, potom odpálenie tranzistora tiež nehrozí). C1 by som použil radšej keramický ako elektrolyt, a pre istotu by som doplnil rýchlu diódu D2 (ak tam už nie je), nech ti cievka stykača neovplyvňuje tranzistor.
Ak som sa niekde pomýlil, opravte ma (pokiaľ možno vecne, bez vyrývačných kecov).
Sqad: To vyzerá veľmi dobre.
Dnes som len nakúkol do vnútorností zváračky, a celkom ma prekvapilo, že "radiaci modul" je len malinký plošák. Je na ňom ale malé trafo, boh vie na čo. Až dnes dorobíme v dielni (zváračka sa aktívne účastní), vymontujem z nej tento plošáčik a tiež nafotím.
Na aké napatie je stykač netuším, súdruhovia v Slovinsku totiž ťahajú všetky kábliky jednofarebne, takže čo kam vedie boh vie. Akurát od motorčeka posuvu sú čierny a červený.
Edit 18:11
Tak jsem po svaření mříže tátovi mohl rozebrat mazlíka, tak přidávám fotky řídícího obvodu. Je osazeno malým trafíčkem 400V/22V asi jen na napájení elektroniky. Chtělo by to asi opravdu koupit trafo zvlášť 400V/24V na napájení motůrku. Když vařím na 6.stupeň, musím mít nastaven posuv na 1,8m/min, aby to vařilo rozumně, a když čumím na drát jak leze z hubice, zdá se mi, že metr udělá pod 15 vteřin. Na 2.stupeň vařím v poho s nastavením na cca 3m/min. Zdá se mi, že má nastavení stupně vliv na posuv.
Stykač je na 400V, spouštěn tranzistorem TC1 na plošáku (nad ním jsou volná místa pro R13 a C4, žeby příprava pro dofuk u vyšších tříd svářečky využívajících stejný tišťák????).
Editoval Skodovak (10-01-2015 18:18:01)
Bohužiaľ toto je ten horší prípad, moje zapojenie nemôžeš použiť tak ako som to nakreslil (bolo by to dokonca nebezpečné)!!!
Vypadá to tak, že TC1 je triak, ktorý je sínaný optočlenom IC2, a púšťa združené napätie do cievky hlavného stykača. Najvhodnejšie by preto bolo upraviť signál, ktorý ide priamo do ledky optočlena, na to by som ale potreboval mať lepšie rozkreslenú schému riadiacej jednotky.
sqad napsal(a):
Ja by som začal niečím takýmto, a ladil časy pomocou odporu R2 (ten by bolo dobré dať ako trimer, nech je to jednoduchšie, a po vyladení ho nahradiť rezistorom).
Neviem presne na aké napätie je cievka stykača K1, ale predpokladám, že na 24V, tak som toto napätie aj zakreslil. Najhoršie ale je, kde toto napätie zobrať - najistejšie riešenie je do zváračky pridať malé trafko a 24V si vyrobiť, zapoj ho tak, aby bolo 24V dostupných počas celej doby behu zváračky (napr. vstup trafka pripoj paralelne s ventilátorom, ktorý beží trvale).
D1 a R1 na vstupe sú len na to, aby sa neodpálil gate tranzistora M1. Ak ale vyberieš taký N-MOS tranzistor, ktorý môže mať napätie na G do 30V, D1 môžeš odtiaľ vyhodiť, a R1 premostiť (to isté sprav, ak stykač bude napr. na 12V, potom odpálenie tranzistora tiež nehrozí). C1 by som použil radšej keramický ako elektrolyt, a pre istotu by som doplnil rýchlu diódu D2 (ak tam už nie je), nech ti cievka stykača neovplyvňuje tranzistor.
Ak som sa niekde pomýlil, opravte ma (pokiaľ možno vecne, bez vyrývačných kecov).
Upravoval jsem Iskravar MIG 163 a byla tam stejná řídící jednotka. Pokud to zachovali komplet, tak je stykač na 400 V. Ventilátor je zapojen přímo na 400 V přes dva kondenzátory, takže asi není moudré připojovat k němu paralelně trafo na napájení elektroniky, ale do toho už tolik nevidím...
Jinak mě docela udivilo, že 163 měla svářecí trafo (primár) zapojený do hvězdy a jen 6 vývodů pro 4 regulační stupně. Takže se regulovalo takhle:
A) 3 fáze na krátko
B) 2 fáze na krátko, 1 na dlouho
C) 1 fáze na krátko, 2 na dlouho
D) 3 fáze na dlouho
Tím pádem svářečka na stupně 2 a 3 zatěžovala síť, potažmo vinutí trafa a usměrňovač nesymetricky. Je to normální a je to i u tohohle modelu?
EDIT: koukám, že jsi už napsal. To je tak, když člověk rozepíše odpověď a pak dělá hodinu něco jinýho
Jednotka z 163:
Editoval Matt (11-01-2015 00:36:05)
Sqad: Přesně to mě včera napadlo, upravovat signál před optočlenem. Pokusím se když mě dnes přestane bolet hlava (ne, nic jsem nepil) rozkreslit trochu schéma.
Když kouknete na C2, má být zapojen paralelně přes odpor ke vstupům do optotriaku. Co ho tam doplnit? A co by mohl dělat C4 spolu s R13?? MYslím, že se zatím nechci vrhat do konstrukce nové elektroniky. Nepotřebuji totiž štelovatelný dofuk, stačí mi pevný 0,5 vteřiny (ať to nelepí ten drát), ale aby tam byl.
Další otázečka, jak na spoji vypadá řízení otáček motorku podavače? Jsem spíš relátkář, tomuhle tak moc nerozumím, ale nemůžu si pomoct, obvod podobný PWM regulaci s 555kou tam nevidím. Onen integrovaný obvod se 7 piny na každé straně netuším co je, a jediné, co jsem našel na internetu, že se nachází v nějakým bezdrátovým zvonku.
Moje představa:
-postavit PWM regulaci s 555kou, která ale bude budit původní T1 na tomto původním plošáku.
-koupit a nainstalovat trafo 400/24V (kolik ampér, aby to utáhlo motorek a zbytečně se nepřetěžovalo?)
-nějak upravit část obvodu před optotriakem, aby opoždění rozepnutí stykače bylo řešeno co nejjednodušeji (mám tušení, že by k tomu možná stačilo doplnit pár chybějících součástek na plošák).
Co vy na to?
Dobrý den, nejsem elektrikář, ale to co psal pan sqad, že TC1 je triak, tak ten IO a výkonový tranzistor na opačné straně s označením T1 bude asi ona PWM regulace, ne? No, u těch levných Gude, Einhel apod. mají právě regulaci né PWM ale nějak přes triak nebo tyristor a dělá to problémy při nižších rychlostech podávání. Vy o problémech s podáváním nepíšete, takže ten triak bude mít možná jinou funkci, nevím. Co se zkusit podívat na zdejší svarinfo? Tam je pár zapojení, jedno jsem si dodělával do své svářečky. Možná by to šlo skombinovat s tím vaším zapojením pro dofuk.
Editoval varok (11-01-2015 10:26:31)
Pôvodne som myslel, že iba doplnenie C2 by nestačilo, pretože tým by sa predĺžil aj čas oneskorenia zapnutia hlavného stykača (bolo by zlé, ak by sa posuv pustil skôr ako sa pripojilo zváracie napätie na zvárací drôt).
Potom som si však uvedomil, že posuv je napájaný z výstupu zváracieho trafa, takže by to mohlo byť v poriadku - posuv sa tým pádom ani nemôže pustiť skôr ako sa zváracie napätie pripojí na drôt... Asi by to stálo za vyskúšanie.
Akú hodnotu kondenzátora C2 zvoliť je nateraz trochu ťažká otázka, ale skúsil by som hodnotu 250uF/min50V (neviem akú hodnotu má R5, ale predpokladám okolo 5kohm, ak do ledky IC2 ide 5mA).
Inak spomínané ďalšie úpravy by som nedoporučoval, pretože by už vyšlo výhodnejšie prerobenie celej riadiacej jednotky (tak som nakoniec postupoval aj ja pri úprave môjho Iskravaru mig150, ale je to nadlho). Myslím si, že aj tak súčasný motor podávača je budený PWM, tak by som do tohto riadenia zbytočne nezasahoval (obzvlášť ak funguje posuv teraz dobre).
Trafko na samostatné napájanie podávača môžete doplniť, ale treba ho pripojiť za silové kontakty hlavného stykača medzi 2 fázy (napr. medzi vývody 4-6). Dimenzovanie výkonu závisí od výkonu motora podávača, ja by som volil min 50-70VA trafko, a jeho výstup riadne vyfiltroval kapacitami.
Dajte vedieť, či doplnenie C2 pomohlo...
Varok: TC1 je dle mě tyristor (nese označení BTA12-8008W, možná taky triak, ale nevím co to znamená ;-) ), zato s jistotou vím, že bílej IO vedle něj (IC2) je optotriak (přiznávám, tato součástka mě velice zaujala), nese označení MOC3062. Za chvilku se dám do rozkreslování schématu, tak jsem zvědav, jak to bude vypadat na papíře.
Co se řízení posuvu týče, krom relátka tam je pouze tranzistor T1 (IRF640N), ten velkej bílej odpor R14, nějaký odpůrky a diody, a pro mě záhadný IO nesoucí označení TC4069UBP. Pokud ve spolupráci s kondenzátorem C3 umí pulzní regulaci, pak jo, v opačném případě tam PWM není.
Jdu se vrhnout na to kreslení, jen vyhrabat papír a tužku.
BTA12-8008W je triak - součástka používaná na regulaci osvětlení, otáček motorů...
MOC3062 - ten optotriak, jak píšeš, galvanicky odděluje elektroniku od silové části, řídí ten triak, který podle plošňáku a schema ovládá stykač K1 (?)
TC4069UBP - to je šest invertorů v jednom pouzdře - tím můžou dějat řídící logiku a oscilátor k řízení IRF640N
tomvec: Díky, konečně mám potřebné informace. ;-) Pokud tedy správně chápu, pulzní řízení otáček motoru posuvu řešit nemusím, je totiž řešeno tím IO a IRF640N?
Jinak teď jsem byl u dobrého známého, a bádali a bádali jsme, a skutečně, stačí doplnit kondenzátor C2, který bude "živit" přes odpor R5 diodu optotriaku ještě chvilku po puštění "spouště", a tím by měl být dofuk vyřešen. Zítra jedu nakoupit součástky, a uvidíme, co to udělá. Sám jsem na to zvědav. Taky už koukám po trafu 400/24V, které bude živit motůrek místo stávajícího svařovacího napětí.
Jinak problémy s podáváním menší byly, krom toho, že po cca vteřině vaření se vždy začal drát jakoby cukat, tak taky když mám nastaveno 1,9m/min, na 7 stupní mi vyleze z hořáku metr za 10 vteřin. Známý objevil vadný potenciometr, tak ho vyměním a uvidím.
Jo, a pre Sqad: pred celým obvodom s optočlenom, budúcim kondíkom a odporom je ešte dioda. Takže zbytok obvodov kondík neovplyvní. A vďaka umiestneniu kondíku C2 pred odpor R5, bude jeho nabíjanie značne rýchlejšie, než vybíjanie. Takže aj po prerobení napájania posuvu na druhý trafák by sa stykač mal zapínať súčasne s ním, iba vypínanie bude spomalené. Som na to sám zvedavý ;-)
Skodovak napsal(a):
Takže aj po prerobení napájania posuvu na druhý trafák by sa stykač mal zapínať súčasne s ním
Ak primár napájania posuvu zapojíš tak ako som ti napísal (medzi vývody hlavného stykača 4-6), toto vôbec nemusíš riešiť, pretože napájanie posuvu bude prístupné až po zopnutí hlavného stykača.
To s tou diódou som si všimol, ak by tam nebola, na dofuk by asi vôbec nemalo vplyv ani pridanie kondenzátora C2. Inak doporučujem pridať aj rezistor veľkej hodnoty paralelne ku ledke optočlenu, alebo paralelne priamo na C2. Mohlo by sa tým zlepšiť to ,,rozpájanie" optočlena, v momente, keď bude na C2 rovnaké napätie ako na ledke optočlena.
Každopádne vyskúšaj najprv iba to pridanie C2.
P.S.: Inak nezdržuj sa prekladaním do slovenčiny...
Sqad: Prekladať nemusím, pred pol rokom som sa presťahoval s Bratislavy do Čiech, takže iba využívam materský jazyk ;-)
Inak práve som namontoval C2 (hodnota 220mikro, v obchode mal len 50mikro a 220), a funguje to presne ako má. Stykač zopne okamžite, a rozopnutie je oneskorené o cca 0,8 sekundy. Funguje to krásne. ;-)
A tým, že posuv je spínaný relátkom RE1, (okrem relátka má v obvode len T1), tak nebude vadiť dorobenie trafa (dnes som už bol kuknúť v obchode, a musia síce trafo 400/24V objednať, ale bude). Velmi milo ma prekvapilo, že povodná "riadiaca jednotka" je velmi pekne prístupná na rozne úpravy. Rozmýšlam, že z nej ešte skúsim vytiahnúť tlačítko posuvu (aby som pri natahovaní nového drotu nemusel držať zopnutý stykač).
Daj si ale pozor na to, že ak plánuješ výstup trafa posuvu aj vyfiltrovať/stabilizovať, 24Vac na sekundári trafa je veľa (po usmernení a vyfiltrovaní z toho bude 1,4x vyššie napätie, čo už by nemuselo prospievať motoru posuvu). Iná možnosť je použiť 3f trafko a výstup len usmerniť...
Tak už máte skoro hotové. To tlačítko na elektromotorek posuvu připojte přímo na motorek z napájení, raději přes diodu, aby to zpětně neovlivňovalo zapojení.
Varok: To by byl motorek moc rychlej zase, spíš zase využiju toho, co už někdo předemnou vymyslel a vyrobil. Řídící obvod otáček motorku (s tím integráčem a tranzistorem) je totiž po proudem furt, když je svářečka zaplá. Tudíž na bázi tranzistoru je pořád přiváděno řídící napětí. Pouze "silovinu" přes tranzistor spouštím přes relé, když zmáčknu "spoušť". Proto asi udělám úpravu v obvodu, abych byl schopen relé spínat nezávisle na optočlenu ovládajícím stykač. Tím pádem i při natahování nového drátu budu moct regulovat otáčky ;-)
Stránky: 1