SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Du dělat svařování trubek-výfuků na automatu. Moej představa je soustruhový vybavení 3 kusy
- stůl 140*400 mm s T-slotama
- vřeteno na univerzálu 150-200 mm
- koník
Otáčení vřetenem krokovým motorem přes řemen v převodu 1:2
- převod kostry zatím přes koníka s otočným hrotem abych nezničil ložiska ve vřetenu., Nicméně jde o malé proudy na svařování hliníku i tak by se mu nemělo nic stát.
- řízení krokáče obvodem 555 na pulzy a směr otáčení kolíbkovym přepínačem
Kdo se přidá?
Editoval Gasserman (25-02-2009 20:44:02)
Krokovy motory co znam potrebuji pulsy do jednotlivych vinuti. To jen s 555kou neudelas.
Nebo existuji krokace co jim staci "puls sem", "puls tam" ?
No, řídit otáčky krokáče 555-kou a smysl otáčení kolíbkovým přepínačem, to je teda věc Sice by se dal za tu 555-ku pověsit nějakej posuvnej registr, ale myslím, že je to zbytečný. Stejnou parádu nadělá stěračovej motorek se šnekovou převodovkou, kterej se s tou 555-kou dá spolehlivě ovládat taky. 555-ka se zapojí jako generátor PWM. "Kolíbka" na změnu směru otáček může zůstat
Udělam - 555tkou budu řídit jen množství pulsů do TA3485 driveru před krokáčem a DIR budu přepínat ručně. Ano ta 555 bude jak PWM generátor do riveru ovládaná potenciometrme nebo pedálem. Už sem si vyhlíd i pedál v hudebninách na baskytary
Editoval Gasserman (25-02-2009 22:17:01)
No, tak to je jiná. Použití driveru nebylo v prvním příspěvku zmíněno, ač je to mnohem důležitější informace než to, čím se budou generovat prvotní impulsy Držím palce a jsem žádostiv dalších podrobností z vývoje.
******Držím palce a jsem žádostiv dalších podrobností z vývoje.
To sme minimálně dva:D Zkusim to do rána rozběhat. Zejtra postavíme točnu a pozejtří svaříme když sme se včera naučili s tigem ne?? Mezitim a kafem bych ještě potřeboval postavit vozík protože se mi to válí na podlaze. Zatim favoritem je jednoznačně Bohuš made http://www.svarforum.cz/forum/zobrobr.p … 280496.jpg Lepší sem zatím neviděl
Editoval Gasserman (25-02-2009 22:22:25)
Bude to sice na break boardu ale musí to jít!
Daj se sem nahrávat obrázky nebo je musim nasypat jinam a jen prolinkovat? Koukam manuál nic se tam nepíše jen
Editoval Gasserman (25-02-2009 22:26:27)
Dají se sem nahrávat, viz Galerie obrázků v menu. Trochu se to řešilo tady: http://www.svarforum.cz/forum/viewtopic.php?id=97 - trochu dál v příspěvcích.
Suprr de to!! Dikes!
Hmm koukám - tady je někdo noční tvor, viď? Nedávno jsi taky svařoval ještě ve 3 ráno. Buď jsi něčím nadopovanej nebo míváš noční a děláš si samý melouchy!!!!
*******Už sem si vyhlíd i pedál v hudebninách na baskytary
Paráda. Začíná mě to velice zajímat - svařování/baskytara. To je pro mě střet zájmů!!!!
*******potřeboval postavit vozík protože se mi to válí na podlaze. Zatim favoritem je jednoznačně Bohuš made
O díky. Jsem rád, že se Ti líbí moje práce Okoukal jsem to ok Kuhtreibera, který to prodává asi za 5000Kč. Něž to kupovat, tak jsem to radši obšlehnul.
http://www.kuhtreiber.cz/acdc.html
Jinak moc Ti fandím, protože nějaký navařovací stroj by se mi taky líbil. Kde se dá sehnat takový pěkný vřeteno ze soustruhu?
Editoval Bohouš (26-02-2009 06:27:30)
Jo nadopovanej TIGem do ruda Už nosim kalhoty a triko s dlouhym rukavem.))
V tom pedalu je jistě jen nějakej odpor - zabudujem nebo vymenime. Ale to až ke stolu ted bych to rad na vreteno a otacet a varit bejakou konstantni rychlostí nalezenou potenciometrem a ne u toho stat na pedalu: )
No pekny s tim vozikem uz sem Te vsude vychvalil ze ses autor.))))))) Ale jak tak nanej koukam mas lepsi:))
Vreteno vsude kde prodavaj Sieg china http://www.mini-lathe.com/Mini_lathe/Tuning/tuning.htm
Koupil sem kleště na elektrodu a zapojil ji do plusu a kostru do mínusu a zkusil svařovat jako normální svářečkou. Je to bomba ale trvá mi dlouho než najdu správnej proud aby to vůbec vařilo a pak hned zas nepalilo. 45 je už málo, 50 hodně 48 je bomba. Je to normální? Maj ty kabely bejt jak je mam na svařování MAA ??
Editoval Gasserman (26-02-2009 07:01:50)
Jo. Jaký máš kabely je úplně buřt. Hlavně aby měli dostatečný průřez a byly kvalitní, tzn. žádný povolevý šrouby na kleštích apod. Udivuje mě, že jsi k tomu neměl kabely na MMA. Já je u toho normálně měl. Vždyť je to přeci stroj MMA/TIG, tak je logické, že by je k tomu měli dát.....
Jinak ty začátky jsou vždycky těžký. Než to člověk dostane do oka a odhadne správný proud. Začal jsem používat pedál a práce je snažší. Začneš málo, rozkoukáš se a přidáváš podle potřeby. Když už vydíš, že se dělá velká lázeň a má to tendence propadat se, tak prostě ubereš. Ale v Tvém ”automatizovaném” případě opravdu stačí ze začátku najít tu správnou hodnotu a potom jí necháš pevně nastavenou.Pak už jenom zapneš posuv a vaříš, jak Vitana!!!
Dobré ráno, pánové. Vidím, že se věci pohnuly žádoucím směrem V jiném vláknu chce někdo stavět navařovací stroj z gramofonu, tady se zase bude regulovat svářečka pedálem od baskytary, to jsou věci...
Chlapi volume pedál na baskytaru... v čem je problém??? dyt je to to co je potřeba... nic vhodnějšího neznám:-)
Ještě by to chtělo podavač drátu a je to dokonalý.
http://www.omnitechweld.cz/cze/clanky/m … i_WIG.html
http://www.hersvartechnik.cz/12883-svar … -easy-tig/
Editoval Petr (26-02-2009 11:42:04)
******Chlapi volume pedál na baskytaru... v čem je problém??? dyt je to to co je potřeba... nic vhodnějšího neznám:-)
******Ale v Tvém ”automatizovaném” případě opravdu stačí ze začátku najít tu správnou hodnotu a potom jí necháš pevně nastavenou.Pak už jenom zapneš posuv a vaříš, jak Vitana!!!
Ale udělám to stejně protože když už se to dělá, ať už to umí šicko a je to univerzální tedy na soustruh na stůl horizontálně i vertikálně případně rovnou naklánění. Podavač drátu je jednoduchej - dvě gumový kola přitisknutý k sobě hnaný krokáčem a je to.. Tak doufám že dnes zatočíme! Už mám oz řemen i kola!
Editoval Gasserman (26-02-2009 12:57:34)
Gassssssiiiii!!!!!!!!!!!
Jestli můžu radit použij motor ze steračů např z nákladáku na 24v jsou i na víc. krokový motor nebude vhodný.. a tento bude mít vetší sílu
možná i budu moct nabídnout co budeš potřebovat
mám i motor s nápisem wirefeder motor SWf Germany
a pak krokáč maxon motors switzerland
shodou okolností z profi zařízení
Bohuš čim si vařil stůl elektrodou MMA nebo TIGem DC? pulsně nebo lineárně? Kolik asi amper?