SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Stránky: 1
Možná je to pro profíky hloupost, ale potřeboval bych poradit jak zapojit vývody na invertoru. Koupil jsem jej bez kabelů a hlavně manualu a jsem laik. počítám že plus pol jde na elekrodu když svářím obalenou basickou elektrodou ??? Doufám že můj názor je správný. Nemůžu nikde dohledat na webu manual k tomuto typu invertoru a další potřebné info.
Ještě bych se zeptal zda se dají nějakou metodou zjistit špatné svářecí kabely měřěním ohmetrem, megrem atd.???
Díky Jirka
Obecně platí, že bazická elektroda jde na PLUS, kyselá a rutilová na MINUS. Ale je řada dalších elektrod s obalem třeba rutil-bazickým, rutil-kyselým nebo tzv. speciálním. Jejich polaritu doporučenou výrobcem vždycky musíte najít na obale (krabičce). Takže označení DC(+) znamená připojit na PLUS, DC(-) znamená připojit na MINUS. Může se vyskytnout také DC(+/-), pak je to teoreticky jedno, kam elektrodu připojíte. Ve skutečnosti to tak jedno není, protože elektroda na MINUS má tekutější lázeň, hlubší závar, ale horší ovladatelnost v polohách. Elektroda na PLUS má "hustší" lázeň, proto se dobře osvědčuje v různých polohách, ale zase má "mělčí" závar. Pokud nemáte originální škatulku a polaritu doporučenou výrobcem neznáte, zbývá jen možnost to vyzkoušet "co vaří líp"
Kabely sice ohmetrem zkontrolujete, ale jen jestli "něco vedou". Nezjistíte zdali někde není příliš zůžený jejich průřez a kabel tak nevisí "na vlásku". Na to by bylo nutné kabel zatížit velkým proudem. A v domácích podmínkách tak zbývá jen kontrola ohmetrem + vizuální kontrola (upevnění ok a svorek, izolace,...) + praktická zkouška svařováním. Podívejte se na články o zacházení s invertory, nebo přímo na článek o svářecích kabelech.
na jaký pol mám zapojit hořak tig
V případě stejnosměrného zdroje (DC) se TIG hořák připojuje vždy na MINUS. Při připojení na PLUS je velmi tepelně namáhaná wolframová elektroda a zpravidla po chvilce shoří (není nic jednoduššího než to vyzkoušet )
a co když svařuju ac
Stránky: 1