SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Stránky: 1 2
S tímhle článkem si už někdo dal docela práci - četl jste ho? Třeba pomůže ...
http://www.svarbazar.cz/phprs/view.php? … 2007042601
Editoval Jeden-Svar (30-12-2014 16:28:31)
Tyto články o usměrňovačích mám podrobně prostudované. Z nich také budu čerpat moudra, až postavím ten nový usměrňovač. Dnes jsem na ten stávající znovu koukal a zjistil jsem, že je to gretzův můstek, kde jsou v každé větvi tři diody paralelně. Něco jako můstek u céočka. Takže žádná hitparáda. Na to že má svářečka možnost vařit 160A (dle štítku), to asi ten můstek nezvládne. Je na něm nápis PMS 80 IN.
Nikde jsem jej na netu nenašel (kvůli parametrům).
Koukni sem jestli je to ono 100V 80A.
http://www.scomes.com/files/pressfitted.pdf
Dá se říci, že ano. Ten můstek vypadá stejně jako ten na té úvodní stránce, druhý zleva horní řada - na stojato. Dvě levné hliníkové desky s několika otvory, v kterých jsou vlisované diody a desky jsou sešroubovány dvěma sloupky.
V můstku problém nevidím, ten si vyrobím výkonější. Akorát nevím k čemu je tam ten výkonový rezistor 13ohm (hodnata je uvedena na rezistoru), cca 30-50 Watt (odhadem dle velikosti rezistoru). Je paralelně připojen k tomu můstku, ale napájen je slabšími dráty z primáru vinutí trafa. Teda aspoň to tak vypadá. Že by to byl nějaký soft start nebo něco takového, opravdu nevím. Zatím jsem to nikde neviděl.
Mám otázečku na nějakého svářeče a zároveň elektrikáře. Jelikož uvedená svářečka má rozptylové trafo, což na jednu stranu umožňuje velice jemné a poměrně přesné nastavení svařovacího proudu oproti přepínači s odbočkami vinutí, kde je přesně předdefinován max. svařovací proud v odbočce (což je pro laika jednodušší kvůli nastavení - nemusí tolik přemýšlet, výrobce to udělal za něj), ale na druhou stranu to chce nějak "ocejchovat tu indikační stupnici" (něco jako když ladíte starší typ rádia pomocí rezonančního kmitočtu kapacitou kondenzátoru tím lankovým mechanismem).
Takže jelikož jsem plechy obrousil na kov a veškeré stupnice jsou pryč, chci vytvořit novou a skutečně reálnou stupnici.
Má otázka tedy zní - je reálné dejme tomu klešťovým ampérmetrem na sekundární straně trafa měřit svařovací proud. Respektive jak moc se můžou hodnoty proudu lišit v závislosti na vzdálenosti oblouku, typu elektrody, materiálu a jiných proměnných hodnot.
Zkrátka nastavím jádro trafa a budu svařovat rutilkou, bazickou, různých průměrů v různých materiálech atd. Lze údaje z klěšťáku brát vážně a nějak z průměrovat anebo je oblouk natolik proměnná věc, že ji nelze objektivně měřit.
Stránky: 1 2