SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Stránky: 1
Dobrý den všem. Sehnal jsem trafosvářečku Elektrokov JS 90F E. Super na tom je, že zdarma a plně funkční. Jde o to, že mám v garáži pouze 220V a svářečka má starého čtyřkolíkového samce na 380v. Na svářečce je přepínač na použití s napájením 220V. Myslím si správně, že bude stačit udělat redukci z samec 380V na samec 220V? Jestli to je blbost, tak prosím poraďte. Za všechny odpovědi předem děkuji.
Zdravím.
Na tomto odkazu jsem uložil zapojení vámi popisované svářečky.Je tam vidět připojení svářečky včetně přepínače rozsahů.
http://uloz.to/xU1C8f51/trafo-js90f-rar
Z toho vyplývá,že připojení na 230V zásuvku bude provedeno připojením fáze L na vstup označený-A,připojení pracovní nuly N na vstup označený-N.
Pokud bude svářečka provozována na 400V,bude fáze L1 připojena na vstup označený-A a fáze L2 připojena na vstup označený-B.
Přepínač napětí 230V/400V přepnutý na patřičný rozsah.Tomu pak odpovídají i proudové rozsahy okolo přepínače velikosti svářecího proudu.
Editoval FEROCH (24-06-2014 20:29:46)
pokial to ma prepinac rozsahov, tak ano staci urobit redukciu, je to v podstate len napajanie o 2 vodicoch, ale pri takom nizkom napäti vela vody nenamutite...
atishajn napsal(a):
ja nevim jak to dat dokopy na 230V ... Faza je L, a PE a N ako zapojit z PEN ? Ked su vsade prudove chranice :-)
Keď sú všade prúdové chrániče, tak mi vysvetli, ako tam môžeš mať PEN?
Přeznačí ho přece bužírkou .
Dobrý den
Byla mi darována trafo svářečka elektrokov js 90-3 z roku 1991 na 380V, ale mám dotaz jak to zapojit, původní majitel tam měl zástrčku 5x32A, já mám doma pouze 4x32A, tak sem si řekl hurá je zadarmo jen to přehodím. Ale když sem začal operovat zastrčka mi zůstala v ruce a kabel vypadl, ze svářečky vedou jen dva dráty, hnědý a černý, když dám jakýkoliv na kostru a druhý na fázu, jen prskne a nic. Když dám oba na fázu tak jede ale nějak mám blbej pocit že to není napojené na kostru jen na dvě fáze. Je to tak možné zapojit nebo je někde velká chyba, děkuji, jsem pouze amatér.
Editoval meca (03-11-2014 21:57:22)
meca napsal(a):
ze svářečky vedou jen dva dráty,
ano, svářečka funguje na dvě fáze proti sobě, na tvém místě bych vzal 3žílový kabel a jeden vodič připojil kamkoliv na kostru svářečky, druhý konec na uzemňovací kolík 32A zástrčky.
bourač napsal(a):
na tvém místě bych vzal 3žílový kabel a jeden vodič připojil kamkoliv na kostru svářečky, druhý konec na uzemňovací kolík 32A zástrčky.
Kam by si ten tretí ochranný vodič zapojil , keď celá skriňa zváračky je z plastu?
Má to dvojitú izoláciu a žiaden ochranný vodič to nepotrebuje.
Tak to určil výrobca a tak je to správne.
Len 2 fázy a nič viac ...
Svářečky řady JS 90 jsou všechny vyrobené v tzv. dvojité izolaci, což je na štítku vyznačeno znakem v podobě dvou čtverečků (malý vložený ve větším) a všechna taková zařízení nemají svorku pro připojení ochranného vodiče a zajištění bezpečnosti je provedeno vlastní konstrukcí přístroje. Připojení ochranného vodiče je v tomto případě přímo zakázané a paradoxně může bezpečnost přístroje zhoršit.
P.S. Pozor, zařízení ve dvojité izolaci nemusí však mít celoplastový kryt, běžné je, že část např. vrtačky nebo brusky je kovová a přesto od kovové vnější části nebezpečí nehrozí. Setkal jsem se dokonce s celokovovým kangem, které bylo ve dvojité izolaci, celý stroj byl uvnitř umístěn v plastu, přes který byly namontované kovové kryty sloužící k mechanické ochraně. Vždy je tedy třeba se orientovat podle již zmíněného znaku dvojité izolace, t.j. oněch dvou čtverečků, které bývají buď na typovém štítku, nebo mohou být vylisované na krytu
Moc děkuji za pomoc. Nebyl sem si tím dvakrát jistý, sem stolář, dělal sem si frézku a ramovej lis a teď si stavím pilu, takže o svářečce vím jen že to dám do zásuvky, nastavím hodnotu A dle elktrody, připojím kostru a svařuju, co se týká zapojení a dalších spíše odborných prací. Tak to rači moc nezjišťuji jak to funguje, pak bych měl nutkání do teho vrtat a to by mohlo skončit zle. Děkuji za rady moc mě to pomohlo.
VašekP napsal(a):
Svářečky řady JS 90 jsou všechny vyrobené v tzv. dvojité izolaci, což je na štítku vyznačeno znakem v podobě dvou čtverečků (malý vložený ve větším) a všechna taková zařízení nemají svorku pro připojení ochranného vodiče a zajištění bezpečnosti je provedeno vlastní konstrukcí přístroje. Připojení ochranného vodiče je v tomto případě přímo zakázané a paradoxně může bezpečnost přístroje zhoršit.
P.S. Pozor, zařízení ve dvojité izolaci nemusí však mít celoplastový kryt, běžné je, že část např. vrtačky nebo brusky je kovová a přesto od kovové vnější části nebezpečí nehrozí. Setkal jsem se dokonce s celokovovým kangem, které bylo ve dvojité izolaci, celý stroj byl uvnitř umístěn v plastu, přes který byly namontované kovové kryty sloužící k mechanické ochraně. Vždy je tedy třeba se orientovat podle již zmíněného znaku dvojité izolace, t.j. oněch dvou čtverečků, které bývají buď na typovém štítku, nebo mohou být vylisované na krytu
píšeš že, cituji: běžné je, že část např. vrtačky nebo brusky je kovová a přesto od kovové vnější části nebezpečí nehrozí
ale pozor já na čínské brusce která má hlinikovou převodovku vlastně na všech né jen na jedné naměřil napětí proti zemi, sice nízké ale fázovka svítila jako blázen tak sem se lekl a hned měřil
to jsou svině ti čiňáci jednou mi kamarád dodnesl takovou jednu potvoru a izolace neizolace a hlavička na vrtačce kopala tak to letělo do popelnice šmejd jeden vošklivá, oni jako nakreslí dva čtverečky dají plastovou rukojeť ale přes ozubená kola až ven šel proud z rotoru
Ale to snad ani nikdo nečeká dodržování norem u chiny .
No, ani ta čína už není to, co bývavalo. Dneska už ve všech oblastech na pobřeží Číny je podobná nebo vyšší platová úroveň než u nás, levné montovny jsou už dávno pryč a fabriky dělají hlavně kvalifkovanou práci a kvalitní výrobky.
Jestli se dnes prodává nějaký typický nekvalitní šuntový "číňan" , je to dnes výrobek někde z čínského vnitrozemí, kde právě postavili první fabriku a nahnali do ní lidi, co ještě loni okopávali za svým barákem na poli zelí nebo na Gobi proháněli velbloudy..
Anebo to vyrobili za měsíční plat odpovídající tak 1500 Kč někde ve Vietnamu, Kambodži nebo Filipínách atd a na činském pobřeží to jen zabalili a dali na to značku Made in China a trošku vyšší čínskou cenu než by byla ta kambodžská , aby i Číňani z toho měli nějaký "vejvar"- viz obdoba hospodářského německého zázraku v Evropě.
Pro Radima - ujišťuji každého, že číňani vám dodají zboží v jakékoliv cenové relaci, jakou požadujete. Co si naši "nákupčí" objednají, to dostanou. Když si objednají šmejd v nejnižší cenové hladině a snaží se ho tady se ziskem prodat, pak to není vina číňanů, ale naše. Prostě si pořád hrajeme na chudáky a chceme kupovat všechno co nejlevnější. Jenže kvalita stojí peníze.
Ale zde jde , Jirko , o jinou věc . Na stroj , který nemá dvojitou izolace , NESMÍ dát znak dvojité izolace . V ostatním máš pravdu .
jirkati napsal(a):
Pro Radima - ujišťuji každého, že číňani vám dodají zboží v jakékoliv cenové relaci, jakou požadujete. Co si naši "nákupčí" objednají, to dostanou. Když si objednají šmejd v nejnižší cenové hladině a snaží se ho tady se ziskem prodat, pak to není vina číňanů, ale naše. Prostě si pořád hrajeme na chudáky a chceme kupovat všechno co nejlevnější. Jenže kvalita stojí peníze.
Jirkati: To já vím. Na místě prvních činských fabrik na činském pobřeží už funguje druhá až třetí generace těchto dělníků a peněz na nákup mozků a nejnovějších výrobních technologií má Čína tolik, že už je spíš kupuje než krade.
bobobo: Hádám, že původní vzorek té vrtačky měl ty ozubená kola z plastu a izolace byla v pořádku. Ale repliky z nějakého důvodu neudělali věrně.
Pokud výrobce dá na něco znak dvojité izolace a zařízení tak není konstruované, tak by ho měli zavřít, stejně tak dovozce, který to sem doveze.
To si ovšem myslím není až tak časté, dost často se u zařízení ve dvojité izolaci stane spíše to, že stárnutím a zanášením vodivými nečistotami (např. kovový prach z broušení, uhlíkový prach z obrusu kartáčků) se vytvoří vodivé cesty přes izolaci a také jsem se setkal s tím, že někdo při opravě zařízení vymění plastové nebo pertinaxové kolo v převodech za kovové.
A když jsem u těch nečistot hlavně vodivých a magnetických, tak ještě doporučím všem majitelům svářeček JS-90 a také RTB dbát na to, aby se okuje a prach z broušení nedostával do vnitřku přístrojů a aby je občas rozebrali a vyfoukali.
Editoval VašekP (06-11-2014 10:10:55)
Stránky: 1