SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Zdravim zkušené svářeče kteří by mi mohli poradit jak se svařuje nerez,technické věci jako plyn atd. znám,ale nerez jsem ještě touto metodou nesvařoval nicméně metodou MIG MAG mám nasvařováno hodně.Zkrátím to.je to uplně stejné svařovat nerez jako ocel?popřípadě na co si mám dát pozor
Nerez se svařuje poněkud hůře než uhlíková ocel.Je to způsobeno hlavně špatnou elektrickou vodivostí nerezu a větší tepelnou odolností , což způsobuje horší rozlití svaru. Nejdůležitější zásady jsou ....použít správný plyn Ar+2procenta O2,nebo CO2, teflonový bowden a tvrzenou špičku končící zároven s hubicí.
Je lepší používat drát o průmněru 1 mm a při nastavování parametrů začínat od menších výkonů než by se nastavovalo na svařování uhlíkových ocelí . Daleko lépe se nerez svařuje trubičkovým drátem. Svařujeme opačně /z leva do prava/ , ochranný plyn stačí i CO2 , vysunutí drátu ze špičky je delší než u plného drátu.
Děkuju za radu no moc se na to svařování netěším
dobrý den chci e poradit jaký trubičkový drát můžu použít na svaření nerezi metodou mig a ochranným plynem co2. popřípadě kde ho sehnat. díky za radu
ladik77 napsal(a):
dobrý den chci e poradit jaký trubičkový drát můžu použít na svaření nerezi metodou mig a ochranným plynem co2. popřípadě kde ho sehnat. díky za radu
Těch drátů je spousta a musíte vědět jaký druh nerezu chcete svařovat a jaké vlastnosti sváru potřebujete.
Např. tady:
http://www.outokumpu.cz/trubickovy_drat.htm
Já mám nejlepší zkušenost s drátem od firmy BOHLER , který má označení EAS 2 FD. Na slabé plechy se používá průměr 0,9 mm. na silnější materiály průměr 1,2mm. Výhodou je použití ochranné atmosféry CO2, nevýhodou poněkud dražší cena oproti běžnému drátu.
Na stránkách Outokumpu je ještě starý katalog Avesta Welding. Dnes je Avesta jeden z výrobních závodů Böhler Welding Group. To jen na vysvětlenou.
Frank napsal(a):
ladik77 napsal(a):
Těch drátů je spousta a musíte vědět jaký druh nerezu chcete svařovat a jaké vlastnosti sváru potřebujete.
Např. tady:
http://www.outokumpu.cz/trubickovy_drat.htm
JardaK napsal(a):
Na stránkách Outokumpu je ještě starý katalog Avesta Welding. Dnes je Avesta jeden z výrobních závodů Böhler Welding Group. To jen na vysvětlenou.
Dík za informaci. A to značení trubičkových drátů Böhler Welding Group odpovídá tomu Avesta, nebo je jiné?
zdravím, přidám svoje výsledky. Používal jsem plyn Ar 98% /Co 2% a musel jsem na daný stupeň proudu dát rychlejší posuv než jsem používal na ocel cca o třetinu až polovinu, drát jsem používal obyč 308. Při vaření to dělalo celkem dost kravál, opravdu silný prskavý zvuk. Oblouk byl celkem dost jasný a oslňoval takže jsem nato blbě viděl. Bylo potřeba trochu trénovat rychlost a směr jinak svár kolikrát někde nechytl-nebyl provařený. Prakticky jsem plyn vrátil a všechno dělám tigem, respektive pro typy konstrukcí které vyrábím je to výhodnější metoda, asi je to spíš vhodné pro svařování nějakých profilů nebo větších rozměrů silnějších tlouštěk atp. si myslím.
Je jiné.
Frank napsal(a):
JardaK napsal(a):
Dík za informaci. A to značení trubičkových drátů Böhler Welding Group odpovídá tomu Avesta, nebo je jiné?
ladik77 napsal(a):
chci se ještě zeptat jaké vlastnosti bude mít svar při svař. nerezi nerez drátem metodou mig ale s plynem co2. jestli to vůbec půjde. díky
Potřebuješ inertní nikoliv aktivní plyn.Oxid uhličitý ti bude reagovat se svárovou lázní a výsledkem bude svár neodpovídající požadovaným vlastnostem.Nevím nezkoušel jsem to,ale typuju že bude s bublinama a křehký.
Edit:Měl jsem na mysli použití plného nerez drátu v kombinaci s co2.Až bude chvilka můžu to vyzkoušet a podělit se o zkušenost
Editoval Ládes (05-08-2010 21:47:20)
ladik77 napsal(a):
ladik77 napsal(a):
chci se ještě zeptat jaké vlastnosti bude mít svar při svař. nerezi nerez drátem metodou mig ale s plynem co2. jestli to vůbec půjde. díky
Pokud budeš nerez svařovat plným drátem musíš použít směsný plyn, ve firmě používáme cronigon - směs argonu a kyslíku.
Ale u trubičkového drátu, pro běžnou nerez je třeba Böhler EAS 2 FD, lze použít i čisté CO2.
Böhler trubičky jsou optimalizovány pro směs Ar + 15-25% CO2, tzn. bapř. běžný Corgon. U čistého CO2 je jen potřeba zvýšit napětí asi o 2 V a je samozřejmě trochu hlubší průvar. Ale stále je svar v pořádku a obsah uhlíku nepřesahuje 0,03%, tzn. požadavek na ELC jakost.
ladik77 napsal(a):
ladik77 napsal(a):
JardaK napsal(a):
Ale u trubičkového drátu, pro běžnou nerez je třeba Böhler EAS 2 FD, lze použít i čisté CO2.
Böhler trubičky jsou optimalizovány pro směs Ar + 15-25% CO2, tzn. např. běžný Corgon. U čistého CO2 je jen potřeba zvýšit napětí asi o 2 V a je samozřejmě trochu hlubší průvar. Ale stále je svar v pořádku a obsah uhlíku nepřesahuje 0,03%, tzn. požadavek na ELC jakost.ladik77 napsal(a):
ladik77 napsal(a):
JardaK napsal(a):
JardaK napsal(a):
Böhler trubičky jsou optimalizovány pro směs Ar + 15-25% CO2, tzn. např. běžný Corgon. U čistého CO2 je jen potřeba zvýšit napětí asi o 2 V a je samozřejmě trochu hlubší průvar. Ale stále je svar v pořádku a obsah uhlíku nepřesahuje 0,03%, tzn. požadavek na ELC jakost.ladik77 napsal(a):
trubičkovy drat nerez sezenete v olomouci typ bohler eas 2fd lze pouzit ciste co2 uz jsem skoušel..
ZDENÁL napsal(a):
Já mám nejlepší zkušenost s drátem od firmy BOHLER , který má označení EAS 2 FD. Na slabé plechy se používá průměr 0,9 mm. na silnější materiály průměr 1,2mm. Výhodou je použití ochranné atmosféry CO2, nevýhodou poněkud dražší cena oproti běžnému drátu.
I já mám s tímto drátem dobrou zkušesnost. Nemusí se shánět jiný plyn, postačí klasické CO2 a svár je docela i vzhledově pěkný. Jen ta cena :-(
Ahoj svaruje tu nekdo nerezovym trubickovym dratem potrebuji udelat kousek svaru tak jestli by me nekdo odmotal kus dratu nechci kupovat celou civku kdyz ji nevyuziju. Dik predem.
Quick servis Příbram má EAS 2 FD na cívkách s návinem ca. 3 KG.
cigarkow201 napsal(a):
Ahoj svaruje tu nekdo nerezovym trubickovym dratem potrebuji udelat kousek svaru tak jestli by me nekdo odmotal kus dratu nechci kupovat celou civku kdyz ji nevyuziju. Dik predem.
No tolik toho nepotrebuji i tech 3kg bude za dost velkej ranec. potrebuji udelat dva asi 5cm.dlouhe svary kuli tomu nebudu kupovat tolik dratu. a odnest se to nekam svarit moc neda.
dobry den-letos budu ptrebovat vyrobit prvky z nerezu na lod-po prostudovani je pro me nejschudnejsi metoda-trubickovy drat a co2 proto prosim o radu-jaka svarecka bude dostacujici?-uvazuji o nakupu nejake lepsi hobby mig- svarecky-bude to stacit nebo jsou nejake spc. pozadavky jako treba u Al(jine kladky bowden a pod?v minulosti jsem uz neco nasvarel tak s technikou neni problem ale to byly vsechno profi stroje-dekuji
kupte tohle a mate vystarano :http://www.svarbazar.cz/bazar/index.php?main=show&category=&ID=24649&type=&frompage=0&old=view
Hlavně nekupujte nic baubau. Pokud vezmete něco z Třebíče, tak 100% neuděláte chybu. Mají mašiny dobrý kvality, pro kutily nadstandart. Na hliník však potřebujete pulzní mašinu, a ta je dost drahá... Kolikrát i pro řemeslníka je to nedostupný luxus.
zdravim mel bych dotaz zda lze Omi 205 svaret nerez trubickovym dratem?