SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Žárovky na vstupu jsou samozdřejmě paralelně. Měl jsem to puštěný jen chvili, ale studený to je.
Zátěž mám dvě odporové 1ohm spirály ponořené v kýblu s vodou. (v sérii i paralelně)
Jakmile začne reagovat proudové omezení, tak to ten 3 měřák moc nechytá.
Odpory v softstartu jsem již takto dříve vyzkoušel.
Jak velký je proud těmi 2 ohmy, nebo jaké je na nich napětí, pokud neomezuje proudová pojistka?
Tak jsem to nechal běžet delší dobu jen do žárovky a sledoval infrateploměrem. Nic se nehřálo, ale po pěti minutách žárovka zhasla.... No věřili by jste tomu, že tranzistor lehce podmáznutý teplovodnou pastou, přišroubovaný přímo na chladič, je po pěti minutách nevodivý spoj. A to jsem měl elox z chladiče osmirkovaný na čistý hliník. Tranzistory od čínana mají zespod kovovou plošku lehce zapuštěnou pod úroven černého pouzdra. Tak jsem je vzal taky jemným smirkem.
Bez zátěžě přímo ze sítě. Voltmetr na výstupu ukázal 45V. Ale co tam dělají ty špice na začátku obdékníku? Mají 30-40V možná i víc.
Zátěž do 2ohmů proud na minimum. Kleštový ampérmetr evidentně kecá.
Zátěž do 2ohmů bez proudového omezení.
Zátěž 1ohm proud na minmum klešták jsem dol co nejdál (na zem) ale stále lhal.
Zátěž 1 ohm bez proudového omezení. Klešták ukazoval nesmyslných 84A leda že by měřil nějaké max špice, ale stejně mu nevěřím.
Do ohmu jsem to nechal běžet 2minuty voda se ohřála, ale moc do ní nešlo spirála ani nezčervenala
Překvapil mě pokles napětí na kondenzátorech. Mám přidat ještě nejakou kapacitu? Při zátěži se začly hřát odpory v rc článcích na tranzistorech. Mám tam 10ohm 5w, 4n7 1000v keramiku. Po dvou minutách byly docela dost teplý, infra ukázal 70C. Mám dát silnější nebo je špatně něco jiného. Vše ostatní mělo pokojovou teplotu.
Taky mě překvapilo, že na tom skoroosciloskopu, je při zátěži a staženém proudu něco vidět. V předchozích pokusech zobrazoval všechno, ale nebylo vidět nic. Takže zlepšení s krátkými vodiči se dostavilo.
Je možný že mi můj staříčký rafičkový kleštáček ukazoval při ohmové zátěži 9A odběr ze sítě? Se mi to zdá taky nějak hodně.
No tak s tím tranzistorem, to je teda pech. Nevím přesně co s tím klešťákem měříte, ale na měření výstupního proudu z invertoru určitě nejde použít běžný klešťák, co měří pouze AC proudy o frekvenci 50 a 60Hz. Tím se dá měřit tak akorát vstupní proud (ze zásuvky).
Vypadá to, že proudová pojistka funguje.
Když byly dlouhé vývody, tak ty tranzistory nespínaly v pravidelném rytmu, ale náhodně podle rušení proto to nešlo synchronizovat.
34 V na 1ohmu tj cca 1160W, účinost tak 85%, příkon by měl být cca1360W, pokud by bylo lehké podpětí 220V tak by to mělo cucat ze sítě 6,2A - tak tam něco kecák, u klešťáku stačí drobné pilinky na dosedacích plochách nebo v tom kloubu, nejlepší by bylo ověřit údaj ještě jiným běžným měřákem. Můj klešťák už taky dává různé proudy, podle toho, jak dosednou kleště.
Jak je ta kapacita velká? Dokud to nebude pořádně vyzkoušený, tak bych vstupní kapacitu nezvyšoval, protože s vyšší kapacitou to bude tvrdší zdroj - při případném problému tam proteče větší proud.
Špičky na výstupu při běhu bez zátěže jsou sraženy na takovou hodnotu, aby nezlikvidovaly diody, proto tam má Danyk na výstupu trafa RC člen a min zátěž - výk. odpor 4k7. Pokud by hrozilo proražení diod, mohl by se ještě jeden 4k7 přidat. Na tom osciloskopu mi nepřijdou až tak vysoký, asi je to špatně vidět.
70°C by měly odpory v keramice vydržet, hlavně aby nehřály ty kondy v RC článcích. Co je tam za keramické kondy, nejsou to ty hnědé, co když se zahřejí, tak se orosí? Víc bych věřil svitkovým.
Ještě by bylo zajímavé změřit osciloskopem výstupní napětí při max proudu do 1ohmu, jestli výstupní tlumivka udrží napětí.
Po ověření vstupního proudu,(zhruba 6,2A)případně poklesu napětí v síti, bych zkusil svářet s 2 elektrodou na čtvrtinový proud a postupně bych přidával.
Editoval pt.kbely (03-10-2014 21:05:35)
RC členy jsou teď víc zatížený, protože jste zvednul frekvenci ze 42 na 50kHz a vyšší indukčnost primáru na to má taky vliv (přidané 2 závity).
Je to starší DC klešták metra blansko. Evidentně se choval nestandartně. Jiný DC nemám. Zkusím vypůjčit.
Rafičkový kleštáček má cca 30roků, na motorech měří správně, tohle je holt jiná zátěž. V pondělí změřím znova proud ze sítě multimetrem.
Kondenzátory mají v součtu 3000mikroF, ale jsou to starší jetý, nevím v jaký jsou kondici.
Do RC článků dám 10w cihláky. Keramické knody mám právě ty hnědé, poohlédnu se po jiných.
Osciloskop jsem měl celou dobu zapojený na výstup, jen jsem u některých fotek zapomněl přepnout čas na lepší rozsah. Taky je mi divný že obdélníky neměly snahu se narovnávat do "lomené přímky". Tlumivka má 12mikroH a cca 3mm podložky na všech sloupcích. Ale plánuji ji předělat má slabší průřez vinutí než mám na trafu.
Připadá mě to jako kdyby byly přerušený ty spodní diody, výstupní proud bych měřil bočníkem a ručkovým milivoltmetrem, s DC klešťákem s Halovou sondou nemám zkušenosti, ale kolem toho měniče je dost velké rušení.
Utaes.wz.cz vyměnil ty R v RC členech taky za 5W. Nemůže mít tlumivka zkratované závity?
Kde je připojen ten osciloskop, na výstupu trafa, nebo na výstupu za tlumivkou? Zadal jsem údaje do kalkulačky (doufám, že správné), na topnici by měl průběh proudu na 1 ohmu být stejný jako průběh napětí - dolní obrázek. při 12uH a proudu 34A, nemůže být ani vzestupná hrana tak strmá.
Osciloskop byl připojen na výstupu, Na nožičce zatěžovacího 4k7 odporu - a + na chladiči diod.
Diody přeměřím v pondělí, ale myslím že na vině bude tlumivka. Vinul jsem ji před 4 roky měděným páskem a prokládal "kondenzátorovým papírem". Jak pásek tak papír pocházel z jiné rozebrané tlumivky. Z dnešního pohledu mi nepřipadá moc precizní, ale těch 12mikroH na ní naměřím. Jak jsem zmínil výše, tak v tlumivce je pásek cu 0,2mm a v sekundáru trafa mám ten samý pásek, ale trojitě. Takže mě předělání tlumivky sejně nemine. Jen nevím zdali se tam 3x11z vejde. (asi bych měl se zvednutou frekvencí upravit i závity v tlumivce)
Bočník nemám, ale zkusím nějakej alespon 0,01ohmu spáchat.
Tuhle kalkulačku jsem od tebe okoukal ze sousedního vlákna. Zkouším ji často, ale zápasím se vstupními hodnotami.
Na hnědé staré kondy Tesla bych u invertoru úplně zapomněl. Zvláště u RC členů. Aní nějaké "jakési svitkové" bych tam neradil použít. Tam musí přijít kvalitní impulzní kondy s polypropylénovým dielektrikem.
Kondy v RC členech mám tyto http://www.tme.eu/cz/details/cc1k-4n7/k … passives/#
Dám tedy jiné. Mám ještě tyhle http://www.tme.eu/cz/details/cc3k-4n7/k … passives/#
Utaes.wz.cz má v danykově invertoru dle fotky stejné a odpory 9R1 11W. http://utaes.wz.cz/Invertor/003.JPG
Utaes.wz.cz má v danykově invertoru dle fotky stejné a odpory 9R1 11W. - Na fotce je má, díval jsem se do schématu, tam změnil Danykovy 2W na 5W.
Danyk tam má sice stejné kondenzátory http://www.tme.eu/cz/details/cc3k-4n7/k … passives/# -na menší výkony by šli, nedokážu stanovit výkonovou hranici, ale na 100A svářečku bych je nedával. Na hodně velké výkony jsou pak svitkové snubbery s páskovými vývody přímo k modulům IGBT.
Dalo by se říct, že co teče tím rozpáleným odporem, teče taky tím kondenzátorem, takže zatížení je značné, abych nepropagoval Čínu, tak třeba z Ostravy KPI343 (http://www.es-ostrava.cz/pdf/katalog_cz … 41-344.pdf), nebo něco na ten způsob. Vždycky je dobré se podívat, kam se daný typ doporučuje, pochybuji, že by tam někdo dal kondenzátory Duelund (použití v audio), to by se krapánek podražilo.
Hm, jako hnědé kondy se mně automaticky vybavily staré teslácké svitkové s metalizovaným papírem TC18x zalité do hnědého "hovnového" plastu . Viz třeba http://aukro.cz/kondenzatory-tc-180-2-f … 26275.html Ty by určitě nešly.
Keramické kondy určitě mají podstatně menší indukčnost, ale zase nejsou stavěny na vysoké proudy. Mohly by se, pokud by invertor nebyl udělán úplně dobře a ochrana by byla nějak moc využívána, přerušit.
Keramické kondy, hnědé, co když se zahřejí, tak se orosí, jsem si představil nějaké podobné těm odrušovacím na obrázku. Na druhou stranu ty stříbrné Tesly nahoře, když byly určené pro vojáky, zas tak špatné nebyly. Ty modré keramiky do zdroje nebo adapteru jsou použitelné.
Na TC18x zalité do hnědého "hovnového" plastu . Viz třeba http://aukro.cz/kondenzatory-tc-180-2-f … 26275.html - na ty jsem si zrovna nevzpomněl, ale když jsem viděl foto, tak se mi vybavily, ty jsou dobré tak do popelnice.
pt.kbely napsal(a):
Keramické kondy, hnědé, co když se zahřejí, tak se orosí, jsem si představil nějaké podobné těm odrušovacím na obrázku. Na druhou stranu ty stříbrné Tesly nahoře, když byly určené pro vojáky, zas tak špatné nebyly. Ty modré keramiky do zdroje nebo adapteru jsou použitelné.
Na TC18x zalité do hnědého "hovnového" plastu . Viz třeba http://aukro.cz/kondenzatory-tc-180-2-f … 26275.html - na ty jsem si zrovna nevzpomněl, ale když jsem viděl foto, tak se mi vybavily, ty jsou dobré tak do popelnice.
No když byly ty kondy určené pro vojáky, to ještě neznamená, že se dají použít automaticky pro všechno. Neidentifikoval jsem typ na obrázku, připadá mi, že to byly už nějaké typy s plastových dielektrikem a elektrodami z kovové fólie. U těchto typů byly kontakty často prováděny pouhým přivinutím výstupního drátku ke kovové fólii, tudíž zase ta maximální proudová zátěž nebyla velká. A indukčnost tak taky nějaká bude. Pro vojáky by spíš znamenalo, že jejich zapouzdření bylo důkladnější, tudíž lépe odolávaly průniku vlhkosti dovnitř a následné degradaci kovových elektrod a průrazu způsobeném provlhnutím, taky díky tomu měly - mají vyšší životnost. A díky plastovému dielektriku měly vyšší pracovní rozsah teplot.
Ty kondy TC18x byly právě známy tím, že jejich plastový obal velice často popraskal a svitek MP papíru uvnitř byl tak přímo vystavený vlivu vzdušné vlhkosti a kyslíku. Taky teplotní odolnost toho plastového obalu při pájení byla velmi mizerná. Nepopraskané TC18x by snad na nějaké nenáročné nekritické použití mohly jít, popraskané = popelnice.
Nemyslel jsem to tak, že co bylo určeno pro vojáky, bylo nezničitelné, ale že to byla lepší jakost, jako třeba dnes v obchodě brambory 1. a 2. jakost. Ono se pro vojáky nevybíraly jen elektrosoučástky, ale více věcí, např v Destě Děčín, hydraulické pístnice, co neprosakovaly při určitém tlaku, šly do letadel, horší kvalita se použila v Destách.
Ty stříbrné kondy nahoře jsou TC277 4700p/1000V (z boku zalité zeleným epoxidem), jsou sice polyesterové, vývody jsou bodované, nejsou určeny pro impulzní zdroje - tenkrát se ještě nedělaly. Oproti staré řadě TC180 byly podstatně kvalitnější, rozhodně jim nepraskal kryt, při pájení se přívod neuvolňoval.
Pro impulzní zdroje byla určena až vyšší řada TC330,TC341-344 s polypropylénovým dielektrikem.
Kondenzátory se špatným kontaktem - to byla řada TGL5155 -s polystyrolovým dielektrikem (styroflex), byly poměrně malé, vývody měly tenčí, mimo osu a nebyly proti sobě, z boku nebyly zalité, ale zatavené.
Kromě těch modrých na obrázku je to už jen nostalgie.
Dnes jsem si hrál na klempíře a převinul tlumivku cu plechem trojitě. Vešlo se mi jen 6 závitů a bohužel málo jsem sestřihl plechy na šířku, tak mám mezeru na každém sloupku 4mm a indukčnost 5mikroH. Když přitisknu zlomky feritů k mezerám jádra po stranách tak to vytáhnu na 7mikroH. Těch 5 je asi málo, ale zítra to zkusím zatížit, jestli bude změna.
Kondenzátory v RC členech jsem vyměnil všechny tři. U tranzistorů mi to moc nešlo, tak jsou tam takříkajíc na prasáka, ale v mém provedení konstrukce se to ztráci.
Dal jsem tam 2n2 700V po dvou paralelně. Takové modré kvádříky, asi jsem si je měl vygooglit. Vyletoval jsem je ze zářivkových předřadníků.
Výsledkem je, že teď se mi 5w odpory dost hřejí i naprázdno. A na nezatíženém výstupu je napětová špice skoro sejně veliká, jako obdélník samotný.
Tak jsem tam zkusil dát http://www.tme.eu/cz/details/cc3k-4n7/k … passives/# a dělá to to samé. Jen ted už mám špice na výstupu i s připojenou 150W žárovkovou zátěží.
Asi je možný že jak jsem měřil teplotu 5W rezistorů infrateploměrem, tak jsem si neuvědomil že on měří 2-3cm pod červeným bodem. Takže asi hřály i s hnědými kondenzátory na prázdno.
Zatížil jsem zdroj na 0,5ohmu. Naměřeno na výstupu 31V, proud ze sítě 10A, osciloskop pořád obdélníky. Tak znova konroluji diody, zapojení silovky puntíky na trafu,.... vše se zdá dobrý.
Už jsem nevěděl coby, tak jsem vzal feritový toroid asi 5cm průměr, namotal zkušebně 18z vrazil do měřáku a ejhle 2mH. Chce to přidat mezeru. Rozbrušovačka s obyčejným kotoučem, šlo to pomalu, špatně, ale nehřál se. Ferit neprasknul a mezera asi 2,5mm se povedla. Namotám 10z změřím a je tam 28mikroH. Tudy by už mohla cesta vésti. Provizorně jsem proříznutým toroidem 4x provlékl mínus kabel od kleští, zmeřil, a mělo to 5mikroH a obě tlumivky 9mikroH. (měřeno obyč. multimetrem přes 3m svářecí kabel + mertové měř. šnůry) Při zátěži 0,5ohmu bylo zřetelně vidět, že sestupná strana obdélníku je šikmá. Takže toroid něco dělá a tlumivky z EE jader neumím.
Zítra udělám toroid pořádně, ale plechy do něj nedostanu a na jakou indukčnost ho mám navinout? 12mikroH, nebo co se vejde?
Zkusil jsem i zátěž elektrodou. Na půl potenciometru, 2elekroda kleště vedl kolega. Oblouk syčel. když přilepil elektrodu, zčervenala a zvadla. Vzal 2,5 a nešlo moc zapálit, tak jsem to dal naplno. Oblouk krásný pravidelný zvuk kolega chválil jak to hezky jde, jen elektroda zrůžověla při housence. Na oblouku 25-26V, spotřeba ze sítě 14-15A měřeno jiným kleštákem než minule. 3,15elda invertor naplno, dle slov kolegy krásně to jde. Na oblouku 20-23V, ze sítě 17-18A
Kontrola teploty, chladiče tranzistorů skoro vlažné, chl. diod vlažný. 5W v rc teplé (ruka nešla udržet, ale snad stabilní teplota). Trafo trochu zahřálo. (nestudilo do ruky) Nejspíš jsem podcenil primární vinutí tvořené 25 lakovanými cu drátky průměru 0,3mm, vinutými navrchu trafa. Já vím je to málo, bohužel více se nevejde. Primární proud by mohl trochu klesnout s lepší tlumivkou.
To že nejdou menší proudy, má na svědomí malá indukčnost výstupní tlumivky. Invertor se nedostane do kontinuálního režimu (proud vlivem malé indukčnosti rychleji stoupá, regulace proudu ho vypne, energie uložená v tlumivce nestačí k zajištění proudu do začátku dalšího pulzu. Tedy oblouk se zapálí, ale hned zhasne.
Přilepená elektroda zrudne – v Danykově svářečce chybí antistik. Pokud se přilepí elektroda, např. klesne napětí, je potřeba po cca 0,5s snížit proud zhruba na 10A.
Pokud byla spotřeba 14-15A při sváření s 2,5 elektrodou, tak tipuji proud okolo 130A, proto taky ta elektroda při housence zrůžověla. 17-18A při 3,15 elektrodě to už půjde odhadem o cca 145A. To už bych se začal bát, aby neodešly tranzistory dřív, než stačí ohřát chladič.
S lepší tlumivkou by mel výstupní proud trochu poklesnout snad na přijatelnou úroveň, nebo se pletu?
Antistik by to chtělo. Přilepení bylo potrestáno zničením elektrody. Dle kolegy takhle elektrody nerudnou ani na jeho KS-200.
Pokud se zvýší indukčnost, udrží se oblouk i při menších proudech, tedy půjde využít i elektrody 1,6 až 2,5 a tím svářet i tenčí materiál. O kolik spadne max proud, to nedokážu odhadnout. Je možné, že bude potřeba upravit rozsah nastavení proudu, tak aby se využilo celé dráhy potenciometru P1. Tedy aby např 1/3 dráhy pot. nebyly příliš malé proudy, se kterými nejde svářet a také aby nešel nastavit příliš moc velký max proud. Je potřeba počítat s tím, že u tohoto druhu nepřímé regulace svářecího proudu, pokud se nastaví proud 100A, bude při přilepení elektrody na výstupu okolo 150A a při nastavených 145A tam bude zhruba 190A. Pokud je to 100A svářečka, tak to dostává pěkný kouř. Ty dnešní tranzistory a diody přetížení nesnesou, tak jako ty diody a tyristory z ČKD. Navíc jak se zahřejí přechody, nelze je zatěžovat na max proud, jaký je uveden v prospektu prodejců.
Editoval pt.kbely (09-10-2014 10:42:06)
franta 486 napsal(a):
S lepší tlumivkou by mel výstupní proud trochu poklesnout snad na přijatelnou úroveň, nebo se pletu?
Z toho dotazu jsem nějak nepochopil smysl. Větší akumulační tlumivka zlepší zvlnění výstupního napětí při malých proudech.
Ano, primární úkol je teď zlepšit zvlnění výstupního napětí, tedy docílit aby průběh proudu neklesal pod rozumnou mez.
Vyšší indukčnost, by měla snížit špičkový proud tranzistory (proud roste pomaleji a díky zpoždění regulace nevystoupá tak vysoko, pulzy by se měly trochu prodloužit, díky nižším hodnotám špičkového proudu poklesne i proud RC členy). Jestli poklesne a o kolik výstupní proud je těžké odhadnout a ani to není důležité, protože jiného rozsahu výstupního proudu lze v tomto případě dosáhnout podstatně účinněji jinak.
Tak jsem dnes udělal novou tlumivku z proříznutého feritového toroidu. Vešlo se mi 7 závitů lanka tvořeného 300-350 lakovanými drátky 0,3mm průměr. Vodič skoro jak prst a než jsem na něj naletoval oka.... Tlumivka má 14mikroH a mezeru v nejužším místě řezu 2mm.
Připojím do invertoru, zapnu přes žárovky, jako vždy když dělám nějakou změnu a ejhle něco je špatně. Žárovky žhaví více než jindy, napětí na kondenzátorech jen 200v. Tranzistory kmitají, proud přidat jde, jen klesá napětí na kondenzátorech a více žhnou žárovky. Na výstupu takřka nic. Chová se to jako bych to zapnul do zátěže, či do zkratu. Předevčírem jsem to normálně vypnul. Žádnou úpravu jsem nědělal jen tu tlumivku. Silovinu jsem kontroloval zdali nemám něco špatně. Kdyby byla tlumivka nevhodná, tak by mi to přece nezatížila, když když má na konci jen prázdné zemnící kleště a rezistor 4k7. Může za to malá 2mm mezera? Nebo mám hledat jinde?