SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Zdravím prosím vás o radu. Svařel jsem hlinikovou trubku pruměr 80/2 mm a ke trubce kolena take stený materiál. Bylo to nějaké sání nebo šnochl na patrola,ale to není duležité. Problém byl v tom že kolega chtěl ty sváry pak vybrosit flexou lamelákem do roviny. Prostě hladký přechody jako,že tam žádný svár nebyl. Po zavaření a následném vybrošení sváru se objevila prasklinka slabší jak vlas přesně v místě kde byl spoj obou trubek. Tak jsem to na pulce všech sváru musel nekolikrát převařit .Ted to zatím drží... Mužu ale říct že jsem pruvar měl dobrý,nebo aspon jsem se snažil aby byl co nejlubší. Asi to byla blbost vybrušovat AL svár....No když ta housenka ale nebyla na oko zrovna nic moc :-)) Nebo že by to mělo nějaký čas uzrát ten svár.Někde jsem četl že AL svár má zrát a tím získá pevnost. Děkuji předem za vaše postřehy.Jsem jen pouhý amater-samouk.
Obcas zvaram pre jednu firmu z hlinikovych joklov hrubky steny 2 alebo 3 mm ramy na sietotlac. Je tam priamo podmienka aby boli zvary vybrusene lamelakom do roviny. Samozrejme ziadne praskliny tam nesmu byt. Takze mirek268 povedal by som ze si neprevaril material trubky az na koren, ale si len rozlial hlinikovy zvar na povrchu. Ono je dobre na kusku daneho materialu nastavit stroj a skontrolovat, ako mas ten koren zvaru prevareny aby si nerobil zbytocnu robotu.
Přesně jak píše vyrobca - typickou chybou svářečů bez patřičné praxe, zvláště při svařování Al slitin, je neprovaření kořene. Oni si totiž neuvědomují, že nosnou částí sváru nikdy není převýšená část sváru, ale jen profil svařované stěny. To převýšení sváru se proto u tupých svárů může vždycky odstranit bez jakékoliv ztráty pevnosti spoje. Jen pro doplnění - vlasové trhlinky jsou známkou studeného kořene.
Jiz to tu bylo myslim probirano v souvislosti s konstrukcemi z jacklu.Tam take mnozi svareci ani nesrazi hranu a pak se divi ze"To nedrzi"