SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Dnes som zvaral asi 2hodky blok uz mi to celkom ide naucil som sa dobre drzat horak à nastavit prud a ked sa blok uz nahrial slo to super. Ale neviem stale ako s tym balance zvaral som aj znecisteny kus a nastavoval som balance na + aj na - az do 4 a ziadnu zmenu som na hudenici nevidel. Viem ze je to doba polarity na elektrode ale pri takej frekvencii za sekundu to ma vobec zmysel ?
Smysl to má, záleží na tom při jakém proudu shoří elektroda. Já už jsem to napsal. Pod pojmem čištění je myšleno odstranění kysličníků hliníku a ne nějakého bordelu , oleje, barvy a p. Ten se musí odstranit mechanicky, ředidlem a p. Proto se balance nastavuje na minimum, aby byl povrch zbaven kysličníků. Nové svářečky mívají automatickou balanc, která nastavuje balanc podle toho jaký je nastaven průměr elektrody a jaký je svářecí proud. Dále jsem uvedl příklady. Do koutového svaru, více EN, na rohový svár je vhodnější více EP. Ale nastavení opravdu není kritické.
nice post
pass4-sure.net
Editoval hitler (30-09-2014 15:05:28)
Já bych to nezlehčoval: Jsou věci,kterých si začnete všímat až po delší praxi.
Kemppine: Nechtěl jsem nic zlehčovat, ale když začíná, tak jsem považoval za důležité, aby se nerozptyloval parametry, které v tom stadiu učení nejsou rozhodující. Tolik vysvětlení. To, že s praxí si, když odpadnou starosti s tím, jak přidávat drát a p., uvědomí další souvislosti a drobné detaily, je plná pravda.
Já mám k tomu tady jen poznámku pro zajímavost. Pracoval jsem od roku 1970 10 let na svařování Al v ČSSR v jedné fabrice, kde se vyráběla chlaďařina pro průmysl a zdravotnictví. "Bokem" jsme svařovali i různé odlitky pro okolní firmy, bloky motorů, olejové vany pro ČSAD ap., neboť to byla tehdy široko-daleko jediná firma vybavená svařováním hliníku. (Frigera Kolín) Ty TIG mašiny tehdy byly pouze - obrovská bedna vážící několik set kilo, kde bylo trafo s posuvnou regulací jádra, chladící ventilátor, HF zapalování, elektrický argonový ventil a veliká kondenzátorová baterie, která měla za účel rozbíjet vrstvičku oxidu Al. (Schéma zapojení si už nepamatuji a škoda, že neexistuje nikde foto takových mašin ze 70tých let).
Byly to jednoúčelové stroje, šlo s tím svařovat pouze Al. Nebylo možno připojit regulační pedál, nemělo to vůbec nic z toho, co je nabízeno dnes. Balance byl tehdy pojem spíš pro Hi-Fi stereo. A taky to šlo. Bez možnosti jakékoli regulace proudu během svařovacího procesu jsme svařovali dlouhé i krátké svary, tenké i tlusté součásti. Na hořáku bylo pouze tlačítko, kterým se zaplo HF a tím se nastartoval oblouk. To se nedá vůbec srovnat s tím, co je nabízeno nyní...
Franku, já jsem sice amatér, ale s takovouhle nějakou mašinou jsem se setkal. Měli jsme ji ve školních dílnách, když jsem studoval na VŠ. Při výuce nás stím nejen seznámili, ale mohli jsme si to vyzkoušet. Bylo to tak v letech 65-67. Ta mašina vypadala jako skříňový rozvaděč. Také tam byl selénový svářecí usměrňovač. Ono se dá svařovat pěkně Al i bez pedálu a také se většinou tak svařuje. Ale na malé díly z Al, nebo Cu je skoro k nezaplacení.