SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování

Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !

Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARINFO - magazín o praktickém svařování

#1 15-03-2014 20:48:35

vinnetou
Člen

tig bublání sváru

Zdravim, začaly se mi dělat při svařování krátery. Udělám kuličku chci jí rozlít a najednou mi jakoby praskne a udělá se kráter. Nevíte čim by to mohlo být?

#2 15-03-2014 21:00:47

Tono78
Člen
Místo: Rišňovce

Re: tig bublání sváru

ak je to na zeleze tak treba obrusit povrch od okuji a necistot .nerez ak neni nahodou mastna tak na nej nema co prskat a nerobia sa ziadne kratery

EWM TRITON 220 AC/DC PowerSinus , ETP COMPACT 250

#3 15-03-2014 21:13:04

jirkati
Moderator
Místo: Liberec

Možností této vady je hned několik.
1, Neočištěný povrch při svařování nízkolegovaných ocelí
2, Pokus o svařování ocelí střídavým proudem - např omyl při přepnutí funkcí
3, Záměna argonu za jiný plyn
4, Porucha svářečky

#4 15-03-2014 21:30:32

Famater
Člen
Místo: Hradec Králové

Vinetou- především si musíš uvedomit, jak to sváření funguje. To že vytvoříš kuličku je špatně. Musíš základní kov natavit a a pak přidávat materiál, tak aby se hned rozléval.
Pokud vaříč černý plech např. u stehů, když se je pokusíš rozvařit, tak to vlivem kysličníků, které se vytvoří na rubové straně vybublá. Takové místo je bez vybroušení neopravitelné.

TP1500, KITin 170LA, JLT250 ACDC,vodní chlazení vl. výroby, hořák SR18, Binzel SR26 s pot., Plasma CUT55, autogen PB-kyslík
Křemíková 3fáz 200A vl. konstrukce

#5 16-03-2014 18:56:24

vinnetou
Člen

začlo mi to dělat až po výměně bomby za novou. Předtím jsem vyvařil tři bomby a nebyl problém. Jsem přesvědčenej o tom, že to je tou bombou, ale chtěl jsem vědět co mi na to tady řeknete než začnu buzerovat dodavatele plynu. Jinak nevíte v okolí Prahy západ kde sehnat argon krom Linde?

#6 16-03-2014 20:08:37

dolluk
Člen

Stačí když si neodfoukneš plyn z hadic ,který se ti smíchá po odděláni od flašky s okolním vzduchem a začneš hned svařovat.Stačí jeden por a čím víc se ho snažíš vytavit tím víc se to horší. Flexa a vybrousit (znovu a lépe)

#7 16-03-2014 21:05:14

milosak
Člen
Místo: P - z

vinnetou napsal(a):

začlo mi to dělat až po výměně bomby za novou. Předtím jsem vyvařil tři bomby a nebyl problém. Jsem přesvědčenej o tom, že to je tou bombou, ale chtěl jsem vědět co mi na to tady řeknete než začnu buzerovat dodavatele plynu. Jinak nevíte v okolí Prahy západ kde sehnat argon krom Linde?

Byl tady jeden negativní ohlas, ale Praha 6 je blízko tak nevim ,,indiane,,  smile

plnirna.cz

autonomous mechatronics, electronic systems - access control

#8 27-03-2014 12:09:58

vinnetou
Člen

problém vyřešen byl špatný plyn

#9 28-03-2014 12:14:08

Juggernault
Člen
Místo: Karlsbad

A od koho byl špatný plyn ?

Chtel bych nějakou hobby svářečku do garáže na smrkání prahu u auta a nejaký výfuk ale rád bych aby stím šel i nerezový a možná taky hliník a kolejnice vařit.

#10 28-03-2014 16:17:49

Fitipaldi
Člen

Juggernault napsal(a):

Také by mne to zajímalo. Měl jsem podobný problém na hliníku. Objednal jsem kvůli tomu novou láhev. Ale obávám se, aby se to neopakovalo.

#11 28-03-2014 17:36:47

Frank
Člen
Místo: USA
Web

Fitipaldi napsal(a):

Juggernault napsal(a):

Také by mne to zajímalo. Měl jsem podobný problém na hliníku. Objednal jsem kvůli tomu novou láhev. Ale obávám se, aby se to neopakovalo.

Pánové, to, aby se to neopakovalo, záleží na kvalitní práci plnírny. A taky do jisté míry na vás samotných. Když dojedete flašku až na doraz a po odšroubování redukčáku necháte láhvový ventil otevřený, během času se doláhve dostane vzduch. (Změnami okolních teplot a difuzí). Když takovou láhev v plnírně nevyvákuují a rovnou ji naplní, máte problém okamžitě. I malé procento vzduchu v láhvi a s ním i vlhkosti v něm obsažené, dokáže dokonale degradovat kvalitu takového argonu. smile

#12 28-03-2014 18:32:47

Rellik
Člen

Frank napsal(a):

Pánové, to, aby se to neopakovalo, záleží na kvalitní práci plnírny. A taky do jisté míry na vás samotných. Když dojedete flašku až na doraz a po odšroubování redukčáku necháte láhvový ventil otevřený, během času se doláhve dostane vzduch. (Změnami okolních teplot a difuzí). Když takovou láhev v plnírně nevyvákuují a rovnou ji naplní, máte problém okamžitě. I malé procento vzduchu v láhvi a s ním i vlhkosti v něm obsažené, dokáže dokonale degradovat kvalitu takového argonu. smile

Svatá pravda. Je to jako když jsem poprvé plnil svůj předělaný hasičák. Tak to u první lahve nevařilo nic moc, ale nebublalo. Až třetí naplnění vykazovalo kvalitu originální lahve. Od té doby si ho dofukuju před úplným vyvařením a je to bez problému... wink

Jinak horší kvalitu plynu (Ar) jsem zaznamenal z různých diskuzí, zejména od flašek z Polska...

JET TIG II + Parker SGT 18, Speedglas 9100X, KOWAX 730ARC, PARTNER TIG 200 DC PULSE, Spartus MASTERMIG 200 + LORCH ML2400
Není nic co by nebylo možné, stačí jen najít tu správnou cestu.
http://dv-foto.cz https://rellik.rajce.idnes.cz/

#13 31-03-2014 00:40:25

Juggernault
Člen
Místo: Karlsbad

Mě jen zajímá jestli se to muže stát i větším plnírnám jako je např. Linde,Airproducts atp. tj taky na to kašlou. a nebo to plnil nekdo z menčím obratem plynu.
Ohledně hasičáku ...  teoreticky by se to mělo vakuovat ale při složení vzduchu kyslík 21,09% dusík 78,91% podle wiky .
Při natlačení lahve na 200 bude kysliku cca 0,2-0,3%
U CO2  by ho mohlo být méně ,nevěřím že se sám vyvětra big_smile a při použití lahve by měl utyct z prvním plynem protože neni kapalný????
A ještě otázka zda i směs AR+CO2 + dejme tomu 0,1-0,2% kysliku uděla ze sváru bublaninu první kategorie big_smile

Chtel bych nějakou hobby svářečku do garáže na smrkání prahu u auta a nejaký výfuk ale rád bych aby stím šel i nerezový a možná taky hliník a kolejnice vařit.

#14 31-03-2014 02:38:20

Frank
Člen
Web

Obsah CO2 v Ar v nepatrném množství, řádově setiny až desetina% tolik nevadí, při svařování uhl. ocelí, ani nerezu. Pro svařování Al vadí i nepatrné %. Proto je pro Al (Ti, Zr ap.) potřeba Ar pokud možno co největší čistoty. To bublání (porositu) ve sváru nedělá kyslík. Ten v nepatrném množství v Ar prakticky při TIG svař. nevadí. Pokud je ho víc, okolo procenta, ani to nezpůsobí porositu. Uhořívá však wolfram. elektroda. Pórování způsobuje ponejvíc dusík a vlhkost, pokud se do láhve dostane se vzduchem a plnírna ji bez vakuování naplní. Jen tak pro zajímavost - vůbec nejlepší je rozvod z nádrže s kapalným Ar. Ten je dodáván ve 100% čistotě.

#15 31-03-2014 22:01:52

Tono78
Člen
Místo: Rišňovce

Vo firme kde momentalne posobim sme brali argon z linde cca 3 roky za tu dobu som natrafil len na dve flase argonu co nemali spravnu cistotu. Nic nebublalo ale ihla bola stale cierna aj pri dlhom dofuku a postupne zhorela spicka a povrch zvaru bol  tiez trochu cierny .Skusal som prehodit flasu aj na mig a ked nesiel ani hlinik tak sme to vyreklamovali. Mam lajdaka kolegu a tomu sa uz stalo zopar krat ze mu vyfucala cela flasa do rana lebo ju zabudol zatvorit
na fajront ked z nej fukal. Teraz berieme z air liquide,cistota v pohode ale tie budiky co maju na ich flasiach stoja za prt, bud sa ani nepohne alebo ukazuje uplen inu hodnotu ako je v skutocnosti

EWM TRITON 220 AC/DC PowerSinus , ETP COMPACT 250

#16 02-04-2014 14:31:28

Fitipaldi
Člen

Tono78 napsal(a):

Vo firme kde momentalne posobim sme brali argon z linde cca 3 roky za tu dobu som natrafil len na dve flase argonu co nemali spravnu cistotu. Nic nebublalo ale ihla bola stale cierna aj pri dlhom dofuku a postupne zhorela spicka a povrch zvaru bol  tiez trochu cierny .Skusal som prehodit flasu aj na mig a ked nesiel ani hlinik tak sme to vyreklamovali. Mam lajdaka kolegu a tomu sa uz stalo zopar krat ze mu vyfucala cela flasa do rana lebo ju zabudol zatvorit
na fajront ked z nej fukal. Teraz berieme z air liquide,cistota v pohode ale tie budiky co maju na ich flasiach stoja za prt, bud sa ani nepohne alebo ukazuje uplen inu hodnotu ako je v skutocnosti

Jestli se čistota Ar dá zjistit také podle toho, jestli je jehla čistá, nebo černá, tak já ji mám černou jak botu vždy. I na nerezu musím čistit okolí sváru nerezovým kartáčem, protože je to potaženo černým filmem. Svár je perfektní, po vyčištění, přeleštění taky vše OK i opticky.

#17 02-04-2014 17:20:55

Rellik
Člen

Pokud je svár po svaření černý a špička jehly se změní na takový deštník, tak je čistota argonu nanic.
http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/3218_jehla.jpg
Jinak i kdyby argon čistý nebyl, tak se s tím dá vařit. My jednou v práci napichli argon pro sváření nerezu COčkem 92%argon + 8% CO2 a taky to vařilo, jen sváry byly černé a na špičce jehly se udělal ten deštník... Pokud svár bublala, tak bych to viděl buď na vlhkost, nebo nějaký nedokonale očištěný materiál. Pokud se to po výměně flašky spravilo, tak to bude asi ta vlhkost...

JET TIG II + Parker SGT 18, Speedglas 9100X, KOWAX 730ARC, PARTNER TIG 200 DC PULSE, Spartus MASTERMIG 200 + LORCH ML2400
Není nic co by nebylo možné, stačí jen najít tu správnou cestu.
http://dv-foto.cz https://rellik.rajce.idnes.cz/

#18 02-04-2014 18:37:53

Famater
Člen
Místo: Hradec Králové

O příčině toho bublání jsem již jednou v tomto vlákně psal. Pokud svár zespodu zoxyduje na př. u stehu, tak to při převaření vybublá, udělá to doslova bublinu, ne póry. To si myslím, že se původnímu tazateli stalo- psal, že se pokoušel rozvařit kuličku a přitom mu to vybublalo.

TP1500, KITin 170LA, JLT250 ACDC,vodní chlazení vl. výroby, hořák SR18, Binzel SR26 s pot., Plasma CUT55, autogen PB-kyslík
Křemíková 3fáz 200A vl. konstrukce

#19 16-09-2014 21:09:24

xela
Člen

Chlapi a po sváru na železe tigem při zchládnutí praskl přesně uprostřed a podélně..a to proč? netušíte ?

#20 17-09-2014 11:13:37

Honza007
Člen
Místo: Český ráj 294 11

pouzil jsi pridavny material? pokud ano jaky?Pokud jsi nepouzil zadny dochazi k pnuti a zaroven k propalu legujicich prvku tim k snizeni taznosti proto vzikaji tyto praskliny pri chladnuti.

Jak šel čas KS250 Triodyna WLSP315 Unimig 400 Trafo po dědovi, invertor telvin,gama,autogen a dalsi.Dnes Migatronic Pilot2400 Flex330 Alfa-in 350 a 250 plazma Cebora Fronius 1400 Speedglas 9100XX a doma pro radost BWIG 180 BSP-40 WMP 200 s  AEK 024
Prosím než se zeptáte nebudte líní HLEDAT www.google.cz  http://cs.wikipedia.org  a hlavně používat mozek wink Lidi nebuďte líní přemýšlet a číst.

#21 17-09-2014 11:48:31

Frank
Člen
Web

Honza007 napsal(a):

pouzil jsi pridavny material? pokud ano jaky?Pokud jsi nepouzil zadny dochazi k pnuti a zaroven k propalu legujicich prvku tim k snizeni taznosti proto vzikaji tyto praskliny pri chladnuti.

Přesně tak! Zejména pokud se přehřeje tavná lázeň. Pro začátečníky na TIGu svařující uhlíkové oceli, doporučuji použít příd. drát ER70S-2. Tento drát je legovaný určitým procentem Al, Mo, Ti a Zr a dá se jím svařovat i nedokonale očištěný povrch, snižuje porositu i praskliny ve sváru.

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla