SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování

Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !

Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARINFO - magazín o praktickém svařování

#1 10-09-2014 20:19:11

mul
Člen

Vedení hořáku

Pánové teď mě prosím řekněte jak se správně vede hořák u MIG/MAG. Dnes sem nastoupil do svářecké školy a začal sem svařovat mým zažitým způsobem "tlačením housenky před sebou" respektive z prava do leva. Když to viděl učitel tak říkal že se zásadně vaří z leva do prava a táhne se housenka za hořákem. Tady zas píšete něco jiného tak jak to tedy je?

#2 10-09-2014 20:48:53

Honza007
Člen
Místo: Český ráj 294 11

Re: Vedení hořáku

Toto vedeni(postupem vzad) se pouziva co vim tak jen v nekterych pripadech pri navarovani mig/mag  a bezne u svareni obalovanou elektrodou.Jinak se horak vede u Mig/Mag metod postupem vpred tj svari se ve smeru sklonu horaku (viz manual wlsp315 na ulozto.cz)

Mohu se zeptat ve ktere skole se toto uci?

Editoval Honza007 (10-09-2014 20:59:39)

Jak šel čas KS250 Triodyna WLSP315 Unimig 400 Trafo po dědovi, invertor telvin,gama,autogen a dalsi.Dnes Migatronic Pilot2400 Flex330 Alfa-in 350 a 250 plazma Cebora Fronius 1400 Speedglas 9100XX a doma pro radost BWIG 180 BSP-40 WMP 200 s  AEK 024
Prosím než se zeptáte nebudte líní HLEDAT www.google.cz  http://cs.wikipedia.org  a hlavně používat mozek wink Lidi nebuďte líní přemýšlet a číst.

#3 10-09-2014 21:31:41

Rellik
Člen

Instruktora pošli do nějaké svářečské školy a vysvětli mu rozdím mezi elektrodou a céóčkem... U céóčka je v drtivé většině případů (dovolím si napsat 99,9%) vedení hořáku naopak než u elektrody... Pokud za to platíš, zvážil bych přechod do jiné školy. Pokud to máš přes pracák, není se čemu divit, že najmou školu, kde to ani instruktor neumí...

JET TIG II + Parker SGT 18, Speedglas 9100X, KOWAX 730ARC, PARTNER TIG 200 DC PULSE, Spartus MASTERMIG 200 + LORCH ML2400
Není nic co by nebylo možné, stačí jen najít tu správnou cestu.
http://dv-foto.cz https://rellik.rajce.idnes.cz/

#4 10-09-2014 21:32:35

ZDENÁL
Člen

Jsem velice skeptický / na rozdíl OD Jirkatiho / při hodnocení úrovně svářecích kurzů a to včetně těch zakončených státnicemi. Vyplývá to z mých dlouholetých praktických zkušeností se svářeči. Hořák se vede opačně než elektroda - tedy z prava do leva. Při tomto postupu je lépe vidět na svařované místo, lépe se sleduje tavná lázen a v neposlední řadě je materiál lépe provařen a housenka se více rozlévá. Pouze u tenkých materiálů je výhodné táhnout hořák opačně, plechy se tak snadno nepropalují. Proto tímto způsobem svařují zejména autoklempíři./Pokud tedy pouze nebodují /.

#5 10-09-2014 21:46:23

mul
Člen

Konkrétně je to svářecí škola v Jihlavě. Metodou MIG/MAG svařuji v práci denně navařování břitů na lžíce od bagru různé konstrukce atd. Nějeké klubo drátu už jsem vyvařil, žádné věci které by ohrožovaly život. Svářečák mě platí podnik u kterého dělám, abych to dělal legálně kdyby se něco stalo, takže škola změnit jen tak nepůjde. O tom návodu od wlsp vím je tady z něho úryvek který sem dokonce vytiskl a donesl do školy, bylo mě řečeno že tomu nemám věřit vypustit to z hlavy a dělat to podle něj, akorát sem tam teď za blbce. Jednalo se tam o vodorovné "V" sváry tloušťka materiálu cca 10mm.

#6 10-09-2014 22:08:13

Honza007
Člen

Tak at se pan instruktor vrati spet do svarecske skoly a pozada tam o vraceni skolneho za to co ho "naucily".

A at si laskave prostu                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         duje jakoukoli ucebnici nebo v pojednavajici o metode mig/mag.To co uci mi pripada jako by ucitel autoskoly ucil ze pred zatackou se nesmi brzdit ale pridat plyn.

Ps:pokud si dobre pamatuji tak Unihero stejne jako ty navaruje lzice a tam postup vzad pouziva (ale jak pisu jde jen  o navarovani

Editoval Honza007 (10-09-2014 22:12:50)

Jak šel čas KS250 Triodyna WLSP315 Unimig 400 Trafo po dědovi, invertor telvin,gama,autogen a dalsi.Dnes Migatronic Pilot2400 Flex330 Alfa-in 350 a 250 plazma Cebora Fronius 1400 Speedglas 9100XX a doma pro radost BWIG 180 BSP-40 WMP 200 s  AEK 024
Prosím než se zeptáte nebudte líní HLEDAT www.google.cz  http://cs.wikipedia.org  a hlavně používat mozek wink Lidi nebuďte líní přemýšlet a číst.

#7 10-09-2014 22:23:00

mul
Člen

No jo to je pak těžké, teď otázka co dělat? Svářet podle něj, nebo pokračovat "mojí" metodou? Kdo mě pak řekne jestli dělám v pohybech hořáku nějakou chybu, jestli jedu rychle nebo pomalu? Když mu ani ten svařenec nemohu ukázat.

#8 11-09-2014 09:23:26

ZDENÁL
Člen

V tomto konkrétním případě bych se asi přizpůsobil a myslel si svoje. Důležité je získání svářečáku a ostatní stejně získáte pouze praxí. Na to, že by vás ve svářečcké škole naučili svařovat rovnou zapomente. Také je faktem, že někteří se svařovat nenaučí nikdy, musí k tomu být i určité předpoklady - talent. Ve svářecích školách jsou zaměřeni hlavně na bezpečnost.

#9 11-09-2014 10:57:11

Milan246
Člen
Místo: Strážnice

Metodou MIG se většinou hořák "táhne" při svařování trubičkovým drátem (Flux), ale to není metoda 135 ale 136! jinak se tlačí alespoň já jsem tak dělal kurz. Ale můžou nastat případy kdy se táhne, ale jen v určitých případech. (U navařování se používá také trubičkový drát, který se před zapálením musí zaštípnout kulička na konci drátu aby začátek sváru byl bez vady). Milan246

Gama 165 Delta CE

#10 11-09-2014 12:13:46

Honza007
Člen

ZDENÁL napsal(a):

V tomto konkrétním případě bych se asi přizpůsobil a myslel si svoje. Důležité je získání svářečáku a ostatní stejně získáte pouze praxí. Na to, že by vás ve svářečcké škole naučili svařovat rovnou zapomente. Také je faktem, že někteří se svařovat nenaučí nikdy, musí k tomu být i určité předpoklady - talent. Ve svářecích školách jsou zaměřeni hlavně na bezpečnost.

Ja jsem proste takova drzka ktera se pokud o neco jde tak se ozvu a kdo jiny nez ten kdo uci by mel ucit spravne!

#11 11-09-2014 12:41:31

Frank
Člen
Místo: USA
Web

ZDENÁL napsal(a):

Hořák se vede opačně než elektroda - tedy z prava do leva. Při tomto postupu je lépe vidět na svařované místo, lépe se sleduje tavná lázen a v neposlední řadě je materiál lépe provařen a housenka se více rozlévá. Pouze u tenkých materiálů je výhodné táhnout hořák opačně, plechy se tak snadno nepropalují. Proto tímto způsobem svařují zejména autoklempíři./Pokud tedy pouze nebodují /.

Souhlasím s vámi. Pokud jsem působil jako instructor ve svářecí škole zde v US, vždy jsem při běžné metodě MIG/MAG, učil tentýž postup. To jest z prava do leva, opačně, než elektrodou. Je lépe vidět proces svařování a výsledek je celkově lepší. To tady čtu poprvé, že někde to učí jinak. Zajímavé.

#12 11-09-2014 14:39:28

evik
Člen

Hmm, citace z odborné literatury pro ZK Mig Mag-v ZK se používá většina svárů vpřed, dosahujeme tak větší šířky housenky a menší hloubky závaru, při sváření vzad opačně, jen ten základní kurs bude firmě houby platný když s tím smíte vařit jen nenáročné a nenosné svary takže ani zábradlí a pro úředního svářeče nesmíte ani stehovat protože steh je součástí sváru, a platí to jen v ČR.....hi, hlavně se soustřeďte aby jste hořák postupně neskláněl a představujte si že jste robot, a můžete si při tom i zpívat, udržíte tak snáz rytmus postupu při PF..

#13 11-09-2014 15:45:27

JardaK
Člen

Ale to tažení hořáku má také svoje výhody. Největší je dokonalejší ochrana svaru plynem, při tlačení ještě horké lázni ujíždíte, ale při tažení plyn chrání a dochlazuje svar. Takže plus zejména u legovaných materiálů. U nestejnoměrné mezery nehrozí tolik propadnutí se. Často bývá i lepší kořen. Když máte správnou dýzu a správný výběh drátu a ten sklon nepřeženete, vidíte do té lázně také. V každé fabrice vidím pár svářečů, kteří táhnou a nedají na to dopustit. Takže bych toho instruktora tak nezavrhoval a zkusil to.
Mimochodem, já také raději táhnu, ale nemám papír a neživím se tím. Tedy svařováním se živím, ale ne přímo rukama smile

#14 11-09-2014 17:42:51

Frank
Člen
Místo: USA
Web

JardaK napsal(a):

Ale to tažení hořáku má také svoje výhody. Největší je dokonalejší ochrana svaru plynem, při tlačení ještě horké lázni ujíždíte, ale při tažení plyn chrání a dochlazuje svar. Takže plus zejména u legovaných materiálů. U nestejnoměrné mezery nehrozí tolik propadnutí se. Často bývá i lepší kořen. Když máte správnou dýzu a správný výběh drátu a ten sklon nepřeženete, vidíte do té lázně také. V každé fabrice vidím pár svářečů, kteří táhnou a nedají na to dopustit. Takže bych toho instruktora tak nezavrhoval a zkusil to.
Mimochodem, já také raději táhnu, ale nemám papír a neživím se tím. Tedy svařováním se živím, ale ne přímo rukama smile

Jistě, je to každého volba. Nezavrhuji ani jeden způsob. Já jsem se rukama(svařováním) živil mnoho let a preferoval jsem způsob "proti srsti" big_smile U toho tažení mi vadilo a téměř i všem ostatním, že není vidět dokonale na lázeň a celkový vzhled byl vždy horší. Ale faktem je, že zde v USA se MIGem tehdy svařovalo daleko méně, zejména ty legované materiály. Dříve, před 25 lety, nebyly normy tak našponované jako dnes a preferovaly se tudíž většinou kvalitnější(sic pomalejší) způsoby svařování. Zejména TIG. Dnes je vše nutné vyrobit v co nejkratším čase, co nejlaciněji, tak MIG/MAG vítězí. smile

#15 11-09-2014 18:21:53

Unihero
Člen

svařuji z leva do prava a u z prava do leva úplně stejně. průvary mám stejné.
svařuji lopaty pro bagry a tam se aspon teda já snažím zachovat zrcadlový efekt vzhledu svárů.
jinak svařuji jakobysi na taháka kořenovou vrstvu V svaru, větší průvar prokázáno zkouškami naleptáním. testoval jsem tlačením, kolmo a táhnutím a táhnutí vyšlo nejlépe ve všech případech a dosáhli jsme průvaru "i" do hloubky 6 mm, s přehledem pod 4,5 mm jsme se nedostali. 1,0 drátem, 320A a 19m/min rychlost posuvu. zkoušky byly provedeny v TUL Liberec.
na taháka dělám tvrdonávary zubů viz foto
http://svarforum.cz/forum/zobrobr.php?i … 70_tn7.jpg

#16 11-09-2014 21:10:39

mul
Člen

Takže chápu-li správně tak je šuma fuk jakým způsobem vedu hořák, jestli tlačím nebo táhnu housenku? Jako vizuálně pěkný svár mi nedělá problém, ale jak sem zjistil tak technologický postup svařování sem nedělal, myslím tím kořen, pak vyplňovací svár a krycí, veškerý tento postup mě nikdo nikdy neřekl a sám si to bohužel nevymyslím takže sem se vše pokuď to jen šlo snažil vařil najednou maximálně na dvakrát max tloušťka materiálu 20mm materiál hardox na cca 260A co má svářečka dovolila, říkám ještě jednou že po většinou to bylo navařovaní nových břitů na lžíce od bagru. Nikdy se my nedostavila reklamace z upadlým břitem je to podnikový takže i kdyby svár praskl tak se houby stane, pokuď by to někoho nezabilo, ale to si myslím že se nestane.

#17 12-09-2014 17:17:13

Rellik
Člen

V podstatě je jedno jestli táhneš zprava doleva, nebo obráceně. Záleží ovšem zda ho táhneš nebo tlačíš. I zleva doprava se dá hořák tlačit a ne táhnout... wink
Osobně z 99,9% preferuji tlačení hořáku - lepší vizuální kontrola svaru, líp se rozlévá, lepší kresba....

JET TIG II + Parker SGT 18, Speedglas 9100X, KOWAX 730ARC, PARTNER TIG 200 DC PULSE, Spartus MASTERMIG 200 + LORCH ML2400
Není nic co by nebylo možné, stačí jen najít tu správnou cestu.
http://dv-foto.cz https://rellik.rajce.idnes.cz/

#18 14-09-2014 18:10:27

Kramlik
Člen

no myslím si že to je ještě nic, já sem se setkal s instruktorem když sem se zeptal jak se nastavuje co a jak na svářečce tak mi řekl ať do toho nerýpu že to je nastavený, až po patnácti letech sem si svářečku koupil do moji dilny a musel sem se to nastavení naučit sám nikdo mě nepomohl a defakto i ta škola mě byla ku hownu, svařovat mě touto metodou kdysi naučili jinde a tu školu sem chtěl jenom kvůli tomu nastavování a pak taky kvůli papíru (razítku) nastavení mě nenaučili a razítko sem dosud nepotřeboval takže vlastně vyhozené peníze, ještě že nebyli moje to by mě štvalo, kurz mi zaplatil up-(uřad práce..)

#19 15-09-2014 16:53:14

client33
Člen

Formig 249 Triodin K320 Rilon Arc200t Spotter TECNA-7600 3f.plazma STAMOS-60

#20 15-09-2014 23:16:58

majk
Člen

když při svářeni sprchovým přenosem  hořák táhnu tak cca první 15 až 20mm mám natavený kov i před kuželem přenosu kovu pak už ne   jako by mi ten kov se dostal aj před oblouk  nevim jak to přesně vysvětlit ale před tím kuželem mam jako by uz svar mě předběhnul  ale od začátku až po konce svaru jedu stejnou rychlostí a svar je krásně symetrický  co dělám špatně pří vedeni hořáku ? je to jen při koutovém svaru

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla