SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Caute
da sa metodou MMA docielit aby bol zvar odolny na 180 stupnovy ohyb?
za akych podmienok?
ako su na tom MIG a TIG?
dakujem
Ta otázka je podivně formulovaná. Samozřejmě existuje možnost, resp. nutnost, aby svár vydržel ohyb o 180°, a to při některých typech svářečských zkoušek, kdy se ohýbají zkušební tyčinky. A někdy se jako součást pracovní zkoušky v odůvodněných případech vyřízne podélný pásek ze zavařené trubky, který se ohne o 180° tak, aby se "otvíral" kořen. O svářeči to pak řekne všechno.
Pokud jde o svařovací metody, pak má osobní zkušenost je taková, že metodami MMA a TIG jsem neměl nikdy problém s kvalitou kořenových vrstev, při MAG i MIG i když byly sváry z kořenové strany pěkné byla kvalita při ohybu s otevíráním kořenu pod 70%.
material sa najprv naohyba do pozadovaneho tvaru a az nasledne sa zvara
islo mi o to dosiahnut spojenie 2-ch materialov tak aby sa to co najviac priblizilo materialu z jedneho kusu
Zásadní otázka jak moc odlišné ty materiály jsou(některé materiály ani 180 ohyb nedocílí) a použije li se vhodný přídavný materiál(existuje li).Tohle by měl navrhnout "technolog" s hlubší znalostí co to bude,k čemu,proč a kde.
Frido dost malo informaci na tve otazky!!!
Jaky radius ohyb ma mit?? O jaky/jake materialy se jedna??Bude po svareni nasledovat tepelna uprava??Pripadne dalsi podstatne informace.
"islo mi o to dosiahnut spojenie 2-ch materialov tak aby sa to co najviac priblizilo materialu z jedneho kusu"
toto som myslel všeobecne , spojenie napr klasickej oceli volne dostupnej pásoviny
islo mi o techniku zvarania, pouzite elektrody alebo pridavny material, popripade ako honza spomínal je potom potrebne zvar tepelne upravit aby ziskal lepsie vlastnosti.
Editoval Frido13 (08-09-2014 09:24:35)
Frido13:
Mylíš vyvařit např. pásovinu natupo a aby vydržela, když jí někam zaděláš do zdi a kus od svaru se na ní pověsíš? Pokud ano, tak podle mě stačí MMA, svár je chráněný struskou a chladne pomaleji, MIG/MAG a WIG maji svary křehčí (ale jen nepatrně - svarová lázeň se ochlazuje natvrdo plynem). Tím neříkám, že by ty dvě poslední metody byly nevhodné, jen je MMA svár houževnatější. Hlavní je ale pořádně to povařit, to předevšim.