SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Ahoj,
rád bych pořídil novou svářečku a přemýšlím jakou. V MIG/MAG jsem začátečník, doteď jsem používal obalované elektrody s KS200, jenže jí mám pouze půjčenou a potřebuju nějakou vlastní.
Sváření mám jako koníčka, za rok je to pouze tak 10-20kg elektrod. Svářím většinou nějaké věci za traktor, lžíci do 3bodu, nosič bran, plánuju naviják. Jinak kde je co potřeba a kde co upadne :-) Nejčastěji tedy materiál kolem 4-6mm, občas 10mm, ale někdy by se hodilo i slabý plech (kolem 1mm).
Pročítal jsem toto fórum a dost lidí zde chválilo KIT. Co jsem koukal rozhoduji se teď mezi KIT 305 standard a KIT 305 economic processor.
http://www.prumyslovydum.cz/KUHTREIBER- … g3052.html
http://www.prumyslovydum.cz/KUHTREIBER- … g5335.html
Tabulka parametrů je úplně stejná, liší se akorát maximální proudy 220A u standard a 180A u economic. Více se mi líbí ta varianta economic processor (která je navíc o 2000,- levnější). Hlavně se mi líbí kvůli digitálnímu nastavování, ale zaráží mě ta nízká cena (processor verze jsou u KITu normálně o cca 10000,- dražší než standard). Někde jsem četl, že je u economic jinak dělané trafo a jinak jsem žádný jiný rozdíl nenašel. I váha je stejná. Mám ale obavu, aby nebyla ta svářečka proti standard variantě odfláknutá. To bych raději koupil standard verzi. Byl bych rád aby mi alespoň 20 let sloužila :-)
1) Nemáte tedy někdo zkušenosti s těmito svářečkami? V čem se liší economic od standard? Neodejte u economic něco dříve? Případně pokud myslíte, že jiná svářečka by byla lepší, budu rád za radu.
2) Má MIG/MAG při stejném proudu průvar jako MMA? (v CO2, koutový a I svar, jde mi hlavně o to, když jsem s elektrodou svářel do 160A jestli bude MIG/MAG se 180A stačit)
3) K svářečce která má max proud při 100% 180A mám koupit hořák do 230A nebo raději do 320A, protože ta svářečka zvládne při 30% 250A? Tedy udává se max proud na hořáku pro zatěžovatel 100% nebo pro úplně max proud, co svářečka zvládne?
4) Jakou délku kabelu k hořáku považujete za optimální? 3, 4 nebo 5m - aby se dobře podával drát ale nemuselo se pořád popojíždět?
Díky předem, za odpovědi
V.
Skúsim Vám niečo poradiť - Mám Kit 305 standart, som sním maximálne spokojný. Ekonomik má asi slabšie trafo lebo má menší výkon, ale to som len čítal, ale neskúšal. Standart má 30% 280 A, 60% 260 A, 100% 220 A - vyskúšané, používané. Určite láka ten procesor ale v praxi? nevidím dôvod dávať mu prednosť pred výkonom. Standart sa sa jednoduchšie nastavuje. pre uvádzané použitie. Ja som mal jednoduchšie rozhodovanie, lebo keď som kupoval , bol rozdiel v cene medzi Standartom a Procesorom 12000 Kč /ekonomik ešte nemali v ponuke/. Ale nebanujem.
Horák univerzalny nie je, na tenké plechy treba i tenký drôt a do 36-ky horáku moc drôt 0,6 mm nepasuje. Horák 36 je výborný na hrubé železo ten je do 320 A a pre drôt 0,8 až 1,2 mm. Na tenké plechy 0,8 mm som musel kúpiť horák č. 15 ten je pre drôt 0,6 až 1mm ale zvaruje tie tenké plechy výborne./používam drôt 0,6 mm, ide to i 0,8-čkou ale mne vyhovuje 0,6 mm/ Mal som požičaný i horák č. 24 . ale ten sa dosť prehrieva pri 1 mm drôte a vyšších A, ale keby som už nemal horák č. 36 tak by som kúpil ten ako "univerzálny", je do 250 A pri 60 % zať. a zniesol by i tú "nulašesťku" drôt. Plyn používamCO2 nie su problémy so zháňaním. Tu je link na lacnejšiu 305 standart - http://www.nejnaradi.cz/svareci-poloaut … cetne-dph/ Ten horák
č. 15 mám Binzel 4m dlhý /výhodná cena 4m/. 36ku Kühtreiber 3m dlhý.
Editoval petce (03-02-2009 16:31:41)
Diky za rady a link s nizsi cenou. Asi taky nakonec koupim standard. Profi na ni svaret nebudu, aby se mi casove vyplatilo pamatovani parametru u verze processor a kdyby mi pak na economic neco odeslo, drbal bych si hlavu
Tak Kit 305 standart je profi mašina, môžeš začať zvárať ráno končiť večer jediné čo Ťa zdrží, žeravý horák, plyn ho pri 220 A nestačí chladiť.
/to myslím, že budeš zvárať 2m zvary, 8 mm plech, / To ekonomik je amatersky stroj, keby to bol synergik tak možno by som sa ulakomil.