SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování

Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !

Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARINFO - magazín o praktickém svařování

#26 22-08-2013 06:14:15

bobobo
Člen

Re: Stavba invertoru

Když něco tvrdíš , tak to podepři , dej sem link . My všichni se na něj rádi podíváme . Jinak platí předchozí tvrzení .

#27 23-09-2013 21:47:25

JuroOO
Člen

Mám malú otázku , teraz som si našiel čas na dokončenie toho invertoru no a chcel by som vedieť ohladne zapojenia tienenia. viem že: tienenie káblu z prúdového trafa sa zapojí do silovej dosky tam kde je SHLD, tu sa to spojí s riadiacou doskou kde je napísané SHLD,  no a na riadiacej doske to pokračuje okolo potenciometrov a končí to pri  tej tlmivke a tam je diera pre? má sa tam ešte niečo s niečím prepojiť?

Má sa to prepojiť zo zemou?

Dakujem

Editoval JuroOO (23-09-2013 23:27:05)

#28 24-09-2013 19:13:13

pt.kbely
Člen

Na osazovacím plánu není klema vidět, asi ji pan Skřivánek zapomněl nakreslit. Na fotce ji má. Je mezi C24 a L1, tedy se stínění propojí se sběrnicí GND.          !!!Určitě se nesmí spojit s PE !!! 
Než jsem začal leptat desku, tak jsem zvětšený osazovák vytiskl a +, -, GND jsem vybarvil fixy, ostatní signály pak šly zkontrolovat bez vybarvení. U víc nepřehledných věcí se vyplatí ověřit, že nejsou větší rozpory proti shematu a dle možností zapřemýšlet, jestli by zařízení mohlo podle schéma chodit.

http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/3495_invertor_28.jpg

#29 25-09-2013 14:02:40

JuroOO
Člen

a ozaj, to som si nešimol, DAKUJEM

#30 07-06-2014 19:13:22

franta 486
Člen

Tak jsem se konečně po čtyrech letech dokopal k dokončení Danykova invertoru. Přes potíže s hrníčkovým trafem, nefunkčním hlavním trafem, pár let nečinosti... Jsem to znova vytáhl na stůl, koupil jeden pár těchto feritů http://www.tme.eu/cz/details/e71_33_32- … rroxcube/#
Navinul sekundár měděným páskem síly 0,2mm projistotu trojitě vzájemně proložených malířskou papírovou páskou. Primár navrch 25 lakovanými lanky 0,3mm pruměr. Zap jsem to nejprv ze zdroje, pak pres žárovku 150w, po té napřímo a ejhle ono to opravdu něco dělá. I nějakou housenku jsem neodborně stvořil.
Proč vám to píšu? Chtěl bych zdejší odborníky poprosit o radu.
Mám někde chybu, nejspíš na sekundární straně. Voltmetrem naměřím na výstupu za usměrnovačem a tlumivkou jen cca 42v, ale osciloskop ukázal že mám na výstupu takřka pravidelné obdélníky o vrcholovém napětí cca 96v, jak široký obdélník, tak široká mezera. S tímto typem usměrnovače, stavím poprvé, ale jsem si jistý že usměrnovač mám správně. Tipoval jsem to na nefunkční tlumivku, tak jsem s ní experimentoval, zvětšoval mezeru, zkušebně navinul na rychlo jinou,... Furt obdélníky bez viditelné změny. Mám ještě podezření, zdali jsem školácky nepoplet smysl vinutí na hlavním trafu, ale dával jsem si na to pozor, aby jsem je vinul na stejnou stranu. Ale nechce se mi trafo znovu předělávat, dokud mi někdo ze znalejších nepotvrdí že to je ono. Případně zdali je pes zakopán jinde. Mám prozatím osazeny výkonější, ale pomalejší budící tranzistory BUP314D. Originální tranzistory si šetřím až bude oživeno. Napětovou vazbu prozatím nemám. Danykovi jsem psal, ale zatím pár dní bez odpovědi. Děkuji za vaše rady.

#31 07-06-2014 23:43:51

pt.kbely
Člen

Pokud invertor běží naprázdno, tak se tlumivka nijak neprojeví, napětí na ní bude vznikat až při změnách proudu. Abyste naměřil voltmetrem 90V, musel byste mít nějaký lepší, vysokofrekvenční a musel by mít možnost měřit nejen efektivní, ale i špičkovou hodnotu. Nebo přidat k voltmetru kondenzátor. Jakmile začnete svářet, budete muset ten kondenzátor buď odstranit, nebo k němu dát do série např. vhodný odpor, jinak tím kondenzátorem poteče příliš velký proud a vyhoří.
Běžný voltmetr(magnetoelektrický deprézský měřící přístroj s otočnou cívkou)
ukazuje 90V pouze, pokud tam bude 90V trvale, pokud tam bude např. 45% periody 90V a 55% 0V, tak by bylo nelogický, aby taky udával 90V, protože proud tou cívkou klesne.

#32 08-06-2014 00:53:01

franta 486
Člen

Děkuji za odpověď.
To tedy znamená že týden hledám chybu tam kde není. Při měření jsem měl zatíženo 500w žárovkou na 230v, ale to bylo asi málo. Když hoří oblouk, tak mi osciloskop ukazuje vše a vlastně nic. A když jsem chtěl měřit do odporové zátěže, (připojil zátěž a zapnul invertor) tak jsem vlastní blbostí odkouřil odpory v softstartu. Mám to trochu jinak než danyk. No a pravda že potom už jsem do zátěže měřit nezkoušel. Samozdřejmě kondenzátor to zvedne nahoru.
Tomu rozumím že mi multimetr ukáže efektivní hodnotu. Vycházel jsem z toho, že v návodu se píše o 100v naprázdno.

#33 08-06-2014 10:04:04

pt.kbely
Člen

V sousední diskuzi se nedávno řešily 3 podobné invertory  od #137          22-01-2014 19:27:16.

Stavěli Edison, Voitano a staffy.
http://www.svarforum.cz/forum/viewtopic … 75&p=6

Editoval pt.kbely (08-06-2014 10:05:30)

#34 08-06-2014 20:13:32

franta 486
Člen

Vlákno jsem již dříve pročítal, je tam spousta myšlenek a postřehů, přečtu ho tedy znova.
Jak tam popisují syčení při oblouku, tak to mám taky.
Zajímavá je ta toroidní tlumivka. Mám spoustu velkých toroidních jader, pro mě neznámého materiálu, modře natřených. Zkusím to s nimi.

#35 08-06-2014 21:36:50

Edison
Člen

pozor je  potrebne vediet či je to ferit alebo zelezoprach, v mojom pripade to bola stara tlmivka ktoru som previnul povodnym vodičom ale zlozenym na lanko, je to zelezoprach s plastovym obalom

#36 09-06-2014 19:23:43

franta 486
Člen

Tak jsem zkusil na ten toroid navinout pár závitů asi 6, zmerím indukčnost a má to 2mH, tedy asi ferit a je to pro mojí tlumivku nepoužitelný. Takže se vrácím k variantě E jáder, jen si trochu zvetším průřez vinutí. Tak mě napadlo, že až budu někdy výhledově stavět invertor č 2, případně kolega v práci má taky o stavbu zájem, jestli by se z těch toroidů nechalo udělat hlavní trafo. Dát dva tři k sobě a určitě by se to vinulo lépe než do 50mm Eček.

#37 13-08-2014 23:37:53

franta 486
Člen

Tak jsem zase poslal do věčných lovišť dva páry budících tranzistorů. Nejprv buchly BUP314D při druhé elektrodě. První elektrodu jsem měl poták na 3/4, vařil kolega a ja jen sledoval mutimetry, natahovol a zkracoval oblouk, všechno se zdálo dobrý, jen kolega chtěl víc proudu. Tak jsem mu na druhou elekrtodu dal poták na plno. Nachvili jsem to vyp a ošahal teplotu, vše studený, jen primář trochu vlažil. Druhá elda po pár vteřinách oblouku dělostřelba. Tak jsem svedl vinu na pomalé BUPčka a taky že jsem měl invertor rozházený po stole s né zrovna krátkými vodiči...
Nacpal jsem invertor do krabice. Vodiče zkrátil na minimum, jen u primáru jsem si nechal rezervu, kdybych přimotával závit či dva. Tranzistory IRG4PC50W bez podložek každý na svůj chladič. Dva ventilátory 120x120mm.
Zkouška přes žárovky, dobrý. Zkouška napřímo do 500w žárovky, taky dobrý. Jen mě překvapilo že spotřeby ze sítě naprázdno se vejde do ampéry, zatímco s BUP to byly necelé 3A. To mě utvrdilo o nevhodnosti BUPček. Kolik vám bere invertor naprázdno bez napětové vazby?
Párkrát jsem si zajiskřil na třetinu potáku, zablikal na půl potáku, na 3/4 propálil dírku do plechu a pak jsem prilepil elektrodu, okamžitě klapl jistič. A bylo po tranzistorech, tiše odešly ani jsem nevařil. To jsem věřil tomu že už je to finální verze.
Co teď s tím? objednám nové tranzistory. Máte nějaké osvědčené co něco vydrží? Přimotám závit či dva na primár, čímž klesne proud tranzistory a sycení jádra. Pomohlo by kdybych zvedl frekvenci ze 42kHz na 47-50kHz mám nové ferity na trafu viz příspěvek #35 ? Vic mě nenapadá čím zajistit větší životnost tranzistorů, proto prosím o radu. Děkuji

#38 14-08-2014 00:59:48

Juggernault
Člen
Místo: Karlsbad

IRFPS43n50k ?  Měnil jsem jich pár ale na zdroji big_smile
Nebo rovnou nejakej Modul ?

Chtel bych nějakou hobby svářečku do garáže na smrkání prahu u auta a nejaký výfuk ale rád bych aby stím šel i nerezový a možná taky hliník a kolejnice vařit.

#39 14-08-2014 10:35:18

pt.kbely
Člen

Frekvence nezáleží jen na jádře, ale i na tranzistorech. Pokud je vyšší frekvence, napětí, teplota přechodu, tak je potřeba snížit proud tranzistory. Hlavně je potřeba minimalizovat vzdálenost tranzistorů od ochranných obvodů (indukčnost x proud = napěťová špička), opravdu maximálně přívody tranzistoru a RC členu, nic navíc. Musí být krátký přívod buzení (deformace budícího signálu). Tranzistory BUP jsou spíše na vyšší napětí. Tranzistory na vyšší napětí (pokud se porovnává stejné pouzdro) mají obvykle menší proud a jsou i pomalejší.
Pokud se přilepí elektroda a regulace je založená na snímání proudu tranzistory trafem, tak střední hodnota proudu tranzistory se sice zvýší zhruba jen o 1/3, ale hodně naroste špičkový proud tranzistory, proto musí mít velkou rezervu a také je lepší tuto dobu zkrátit nějakou ochranou proti přilepení elektrody. Pokud jde o potenciometr - nárůst proudu, není lineární. Co jsem dříve prolezl pár diskuzí, tak nezdvojené tranzistory pod 50A ve forwardu moc dlouho nevydržely.
Nevím kolik by měl být proud naprázdno u Danykova invertoru, ale 3A je opravdu mnoho, u celomostu 160A(se čtveřicí HGTG20N60A4D, 60kHz) mám proud naprázdno 0,13A bez pomocného napájení, včetně proudu do kondenzátorů ve vstupním filtru.

#40 14-08-2014 23:34:14

franta 486
Člen

Děkuji za odpovědi.
Objednal jsem zmiňované HGTG20N60A4D. Závit k primáru přimotám a cestu ke zvedání frekvence mám otevřenou.
Pro upřesnění RC členy jsem měl přímo na vývodech tranzistorů. S BUP mi 5W odpory vlažily, s IRG nevím nebyly prstem přístupný. Resetovací diody s podložkou na chladičích s tranzistory, minimální kablíky k tranzistorum. Přívod buzení 10-15cm kablíky, blíž se mi to v krabici nevejde. Mám je dát stíněné?
Ochrana proti přilepení by se hodila, zvláště s mým zapalovacím talentem po něčem jednoduchém se poohlédnu.

#41 15-08-2014 07:59:50

pt.kbely
Člen

15cm je hodně. Určitě by to chtělo se vyvarovat souběhu s přívodem na primár. Danyk tam má vybíjecí tranzistory, ty je také dobré dát co nejblíže k výkonovým.  Nedalo by se dát budící trafo blíž k tranzistorům a tím zkrátit těch 15 cm? Delší přívody na primár budícího trafa mi připadnou jako menší zlo, než dlouhé sekundární vedení. Tím se zmenší vazba na stejnosměrná elektrická pole na řídící elektrody tranzistorů.
Přívod buzení by měl mít minimalizované elektromag. rušení, VF impedanci zhruba 50ohm, tedy buď stíněný koaxiál, nebo praktičtější zkroucené tenké vodiče jako je např. zde: http://www.svarforum.cz/forum/zobrobr.p … cn5664.jpg

#42 15-08-2014 11:59:22

franta 486
Člen

Mám chladiče tranzistorů a diod seskupený abych co nejlépe využil ventilátory a zároven ofukuji trafo a tlumivku, moc místa mi tam nezbylo. zkusim to předělat jinak koncepčně.

#43 15-08-2014 17:23:06

Edison
Člen

oo moj striedač big_smile ako mate izolovane diody a tranzistory na tom chladiči? ako take riešenie nepouzivaju ani profi stroje lebo trandy su galvanicky spojene zo sietou a bude neprijemne ked nehodou cez prepotene rukavice bude vystup invertora kopať...ten odber naprazdno mate dost velky, ja som mal na vstupe Ameter ale ten sa naprazdno ani neodlepil od nuly takze nieco je blbo, asi malo zavitov na primare hlavne trafa a sýti sa to. privody k trafu mozu byt aj dlhsie ale hlvne nech nejdu kolo riadenia atd lebo to bude rušiť, striedač čo najviac stlačiť k sebe aby boli co najkratsie prepoje, RCčka a snubber kondy hned ,,do´´ striedača nie na kabliky. a posledna rada antistick riešiť az potom ked to bude zvarať ako ma smile

#44 15-08-2014 20:54:44

pt.kbely
Člen

Ty přívody na řídící elektrodu se chovají stejně jako přijímací anténa, nebo čidlo, tranzistor (na vstupu je staticky odpor 1k, na výstupu dle použitého typu tranzistoru řádově 0,1R) -to je v podstatě dost silný zesilovač a všechno okolo je vysílací anténa, 300V není zrovna málo, různé dálkové ovladače(pochopitelně pracují na vyšší frekvenci)  mají jen 12V a mají dosah až 70m.
Je to tedy stejné jako mikrofon - silný zesilovač - reproduktor, stačí jen zapnout a rozpíská se to. V tomto konkrétním případě stačí jen pootevření nebo přivření tranzistoru ve špatném čase a je vyděláno. Pochopitelně při sváření je to rušení okolo vyšší.

#45 15-08-2014 23:23:13

franta 486
Člen

Edison Asi jsem to špatně napsal, chlatiče mám samozdřejmě tři oddělené vzduchovou mezerou. Inspiroval jsem se vaší pertinaxovou konstrukcí, tak jsem jí obšlehl. Spotřebu jsem měřil ručičkovým kleštákem a s IRG byla pod ampéru. Přesněji odběr změřím až přijdou tranzistory.

pt.kbely Máte pravdu. Uniklo mi že Danyk má tvarovací obvody hned na tranzistorech, zatím co já jsem hodil vše na jedenu desku. Tak to rozřežu na tři díly a přezkupím chladiče aby se to vešlo.

#46 15-08-2014 23:54:47

Edison
Člen

idealne by bolo doštička s budičom točene kbliky ku GDT ale aj to max do 10cm a mozno aj to je vela, na IGBT priletovat male DPS s tvarovačmi a k nim kratke kabliky od sekundaru GDT, samozrejme tiež točene uhladne, ale fakt pri tom navijani GDT si treba dať zalezat lebo tie prebiebehy na Gatoch su viec menej klucove

#47 16-08-2014 00:03:24

pt.kbely
Člen

Řezat tišťák je škoda, nejde to udělat nějak takto?
http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/3495_tranzistory.jpg

#48 16-08-2014 01:11:03

franta 486
Člen

Ohledně budícího hrníčkového trafíčka, to mě natrápilo velmi. Řídící obvod jsem oživoval před 4 lety. Hrníčků jsem měl několik, ale všechny s mezerou. Tehdy mi danyk poradil, že mužu použít e jádra bez mezery. Navynul jsem jich několik a žádné nechodilo. Hřála se mi dioda a spotřeba desky byla moc vysoká. zvedal jsem počty závitů až na 3x35, bylo to lepší, ale pořád nepoužitelný. Zkoušel jsem i toroid, ale asi jsem měl smůlu na materiál. Nakonec jsem barbarským způsobem zbrousil hrníčky smirkovým plátnem na rovné podložce a závitů namotal 3x co se do hrníčku vešlo. Dioda už nehřeje a spotřeby desky klesla na cca 100mA.

Když o tom tak přemýšlím, jestli by nebylo nejrozuměnší, kdybych to rozebral a začal od začátku.

#49 02-10-2014 17:05:17

franta 486
Člen

Tak jsem to po chvilkách předělal. Desku jsem rozřezal na tři moduly a umístil co nejblíže tranzistorům. Tranzistory jsem použil G30N60A4D, kompromis mezi rychlostí a proudem. Frekvenci jsem zvednul na 50kHz.  Na trafu jsem pro jistotu přimotal 2 závity primáru na současných 22/6.
Zkusím přidat fotky, bohužel z mobilu, prominte kvalitu.

http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/2860_obraz030.jpg

http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/2860_obraz035.jpg

http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/2860_obraz032.jpg

http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/2860_obraz040.jpg

http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/2860_obraz043.jpg

Zlaté chladiče jsem otáčel a přesunul, musel jsem posunout trafo i tlumivku, proto to utrpělo na estetice a místy je to namačkané.
Zapnul jsem to přes tři 150w žárovky a zatížil jednou 150w. Spotřeba naprázdno nepohne rafičkou kleštáku, tedy hluboko pod 1A. Můžu to zatížit bez výbuchu, nebo mám raději něco předělat?
Děkuji za názory.

#50 02-10-2014 18:24:15

pt.kbely
Člen

Napájení je přes tři 150W žárovky - předpokládám, že jsou paralelně.
Chvíli bych to nechal běžet a sledoval, jestli něco moc nehřeje.  Odstranil bych žárovku na výstupu a změřil napětí naprázdno a zase bych to chvíli nechal. Pak bych nastavil proud na minimum, odstranil ty tři žárovky na vstupu a po naběhnutí softsrartu bych to začal pomalu zatěžovat - podle možností topnice, rychlovarka, 100m kabel (žíly v sérii, 1žíla, paralelně) někdo tady na diskusi použil ocelový drát, určitě bych hned neškrtal elektrodou. Je potřeba zvyšovat zátěž až začne reagovat proudové omezení - začnou se zkracovat pulzy na tom 3. měřáku.
Potom bych zkusil 2 elektrodu a vařit na menší proudy. Postupně přidávat proud a měřit aby nepřesáhl 100A.
Invertor nejde zapnout do zátěže, minimálně by odešel odpor sofstartu.

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla