SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Zdravím vespolek. Byl by někdo z okolí Uherského Hradiště ochotný za nějakou odměnu zavařit mi prasklinu na této součástce? Zavařil bych to snad i sám, ale nemáme v práci ACDC tig a elektrodou mi to přijde prasárna.
Díky za případné nabídky.
Hmm, tady tohle je většinou odlitek z čistého hořčíku, stejně jako profi pilky, takže bacha, jak to začne svítit modrofialově je problém, málokdo má přídavnej drátek, hi, tohle umíme...je to spíš odlejvání jak sváření.
evik napsal(a):
Hmm, tady tohle je většinou odlitek z čistého hořčíku, stejně jako profi pilky, takže bacha, jak to začne svítit modrofialově je problém, málokdo má přídavnej drátek, hi, tohle umíme...je to spíš odlejvání jak sváření.
No jo, jestli je to opravdu hořčíkový odlitek(pozná se to už podle váhy, je velmi lehký), tak bych doporučoval některý z těchto příd. mat: ( http://www.aircraftmaterials.com/data/m … az92a.html ),
ale jestli to není slitina Al/Zn?, ta je naopak těžší než aluminium. Tam bych doporučil HTS 2000, tam u vás Welco 1450 a velmi opatrně pájet plamenem. Ale i tak je to dost náročná operace pro prakticky znalé.
Zdravím do Posázaví.
A nakonec to bude ALSi5.
treba to dobre odmastit,popripade obrusit fortunkou pekne ukosy pre zvara a fakt dobre ocistit aj okolo zvaru a ide to,už som to riesil...
Zvaral som to drátom ALMgSi cislo už neviem dalej...
Přídavný materiál na slitiny hliníku je ALMg, nebo ALSI. ALMgSI asi neexistuje, nebo je to nějaká novinka.
ZDENÁL napsal(a):
Přídavný materiál na slitiny hliníku je ALMg, nebo ALSI. ALMgSI asi neexistuje, nebo je to nějaká novinka.
http://www.ferostav.sk/download/hlinik/ … linika.pdf tu si pozri co ludia dokazu namiesat...
Ta prasklina nepujde až dovnitř převodovky ne ?
Sekat dokud to neumře a pak obědnat novou za 1600kc+- ?
Já se kohokoli ptám jestli doplnuje mazivo uvnitř a zatím nikdo ani nekontroloval
z čeho je kartér motorovejch pil ... konkrétně Stihl 341 by mě také zajímalo.
tak cisty horcik to nebude ani nahodou
Ta tabulka od vyrobca se týká slitin hliníku obecně. Přídavné materiály pro svařování jsou : AL 99,5, ALSI5, ALSI12, ALMg3, ALMg5 a ALMg 4,5 Mn. Další neznám, ale je možné že existují. Rád se nechám poučit.
Možná trochu mimo,ale jaký drát by jste použili na AlSi7Mg je to ráfek kola.Ani AlSi5 ani AlMg5 to nejde nijak pěkně.
Zkusil jsem před časem materiál AlSi7Mg svařit přídavným materiálem AlSi12 a šlo to docela dobře.
Ta slitina je AlSi7Mg0,3. Říká si to o přídavný materiál ALSi12.
jirkati napsal(a):
Zkusil jsem před časem materiál AlSi7Mg svařit přídavným materiálem AlSi12 a šlo to docela dobře.
Pro větší pevnost spoje by byl ještě lepší, než běžný AlSi12 (což je ER4047 podle http://www.lincolnelectric.com/assets/g … 12-eng.pdf) by byl AlSi12(Fe), legovaný 1% železa, nebo tento příd. drát ER4145, nově vyvinutý a dodávaný pro svařování obtížně svařitelných Al slitin, legovaný mědí a beryliem se složením: Si 9 - 10%, Fe 0,8% max., Cu 3.3-4.7%, Mn 0.15 max, Mg 0.15 max, Zn 0.20 max, Be 0.0008 max, Al zbytek.
No nechci do toho moc rejpat, ale místo shnilého hliníku a jeho opravy bych raději volil cestu zakoupení nového dílu.
Třeba něco jako http://www.aztechnika.cz/universalni-uh … tAodL0YAsA .
Hliník pro svařování, resp. opravy moc není. Pokud je hlíník nový a v dostatečné tlouštce tak, to nějak jde svařovat. Ale u starého materiálu bych tomu moc nevěřil. Jako materiál je hliník prevít u kterého dochází dost často k mezimolekulární korozi. To už je možná lepší varianta si vyrobit ze starého kusu formu a znovu odlít. Na průmyslovce jsme takový díl měli hotový za 30 min.(výroba formy + odlití).
Vyřešeno, zalepeno. Nakonec mi to udělal jeden známý. Na pohled to není nic moc (raděj sem to ani nefotil), ale snad to zase chvilku vydrží.... Takže díky všem zúčastněným za rady Ani nevím čím to lepil, takže pro další případné kutily nemám další info...