SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Pekný podvečer všetkým.
Mám problém.Na plastovej nádrži Jikov sa na nalievacom hrdle vytvorila prasklina.Vie Mi niekto poradiť či sa dá tento materiál zvárať?Už to možno niekto riešil.Kúpiť novú nádrž zatial nemienim,pretože sa obávam opätovanému javu.Za odborné rady vopred ďakujem.
Mrkni na nasetraktory.cz tam se to resilo ale obavam se ze v tomto pripade te ceka vymenna.
Na nasetraktory som pozeral,ale tam som nenasiel nič podobné.Moja nádrž nie je deravá.Zajtra to skúsim nafotiť.Hrdlo nádrže je prasknuté asi 8 mm nad nádržou.Zatial to riešim omotaním páskou pokiaľ sa to neurve celé.Potom to už bude hop alebo trop nejako to zvariť.
Co jste s tím dělal? Já mám nádrž už 21 let a stále stejná... Drží pěkně, a to tu sekačku nešetřím... Občas to špejkne nějaká větev (neopatrnost) a stejně mi to pořád drží.. To jste za to buďto musel vzít strašnou silou, anebo nekvalitní materiál. Osobně bych se vykašlal na sváření a koupil novou,.... Anebo tuhle svařit a mít v zásobě v dílně náhradní pro případ, že by svár rupnul...
Pre tomape:
No práve že si to neviem vysvetliť prečo to takto prasklo.Je pravda že som kosačku pár krát požičal,ale neviem kedy to prasklo a nikto sa neprizná.Zistil som to až keď som potreboval kosiť vo svahu a začal mi vyfrkovať benzín,pri tom nádrž nebola plná.Teraz je otázka ako to zvariť a čím.Neviem čo je to za materiál.
http://www.sekacka.cz/sekacka/eshop/5-1 … last-Jikov
Nebude lepší koupit novou než něco vařit s neznámým výsledekem?
Jinak se zeptej někoho kdo opravuje auta kde nechává svařovat nàrazniky atp.
hmm, zalepila bych zevnitř tenkostěnou trubku a bylo by, myslím že Vás to pak přežije.......
Lepidla na těhle plastech které byli dlouhodobě vystavené mastmému benzínu skoro nedrží lepší než se s tím prdět koupit novou a je pokoj.
Vím o pár případech s nádržemi motorových pil a tam i když je to jiný materiál stejně takový problém
Myslím, že slečna evik dala asi najjednoduchší aj naučinnejší návod na opravu. Je pravda, že polyethylen a polypropylen sa ťažko lepí, ale sú na to lepidla, len je dobré povrch pred lepením aktivovať. Robí sa to buď plameňom (to by sa musela nádrž naplniť vodou), alebo potrieť roztokom močoviny.
od Innotecu je lepidlo Repaplast, k tomu aktivátor Quick Bond Activator a slepí se tím téměř vše, jenže to leze do peněz. Otázkou je (jak píše Honza007) lepení mastných plastů - tam snad jen vzít Dremla a vybrousit pro spoj drážku= mechanická očista od mastnoty.Ale pokud plast olejem nasáknul, tak to nemůže pomoci..
Jen pro zajímavost jsem se podíval na cenu nové nádrže a z toho pohledu je celá diskuze poněkud zbytečná.
Obecně: Lepení plastů ať polárních nebo nepolárních včetně různých termoplastů a reaktoplastů je docela složitá záležitost. Tyto vysokomolekulární materiály mají tu vlastnost, že na nich nerady vznikají adhezní spoje. Je nutné překonávat vysoké povrchové napětí a to není jednoduchá záležitost. Dnes už je obrovské množství druhů a typů plastů a dá se říci, že s každým novým se současně vyvíjí i jeho lepidlo. Proto jsou opravdová lepidla na plasty tak nehorázně drahá. I přes velké povrchové napětí dochází i u plastů k nasycení povrchu tuky. Ty působí jako velice účinný separátor a odstranit je je prakticky nemožné. To pak vyžaduje mechanické zásahy a složité moření pro nutnou aktivaci povrchu. A to vše stojí samozřejmě čas a hlavně peníze.
Ďakujem za rady.S tou trubkou ako radí evik som tiež uvažoval.Možno to tak urobím.Ak sa to nepodarí,tak bude musieť byť nová nádrž.
Ešte raz ďakujem za odpovede.
Mám zkušenosti s lepením PE, HDPE, ABS, které jsme řešili. Na základě této zkušenosti bych doporučil toto pořadí: 1. koupit nádrž novou ( nejlepší řešení), 2. zavařit (alternativní pravděpodobně se to podaří). Rozhodně se nepokusit lepit, neúspěch je téměř zaručen.
Pre Famater
Ďakujem za odpoveď.hrmil
Při ceně cca 700-900Kč za novou nádrž bych se nerozmýšlel.... Tuhle si zkus opravit, ale rovnou kupuj novou......