SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Zdravím, potřebuji sehnat prodlužovák ke svářečce na 400V 16A. Délka kolem 10ti metrů. Problém ale je, že všechny co jsem viděl, mají maximální zatížení na 6kW a moje svářečka má 7kW. Jak velký je to problém, nebo jak to řešit? Díky
A ty svařuješ na plný výkon? Při normálním svařování máš příkon max někde kolem 3-4kW, takže klidně můžeš použít jakoukoliv prodlužku. To samé platí i u invertoru. Na dvoře máme rozvod zásuvek ze světelného okruhu (jištění 10A) a v pohodě si svařuju kolem 100A a to i na prodlužce. Ale to už jsme někde jinde....
Kup v prodejnách s elektroinstalačním materiálem příslušný flexibilní kabel,požadované zásuvku a zástrčku s požadovaným počtem kolíků a prodlužku si prostě udělej.Zítra ráno si valím pro to samé.(myslel jsem že koupím prodlužku od Conrada a mám po starostech,ale bohužel došla mi prodlužka bez díry na kolík což jsem zjistil až když jsem ji na montáži vybalil z pytlíku)Jo a jen tak mimochodem dostaneš se tak na třetinu až polovinu ceny prodlužky v krámě.
rellik:ano na 10A jistič se dá tak do těch 100A svařovat(2,5 eldu to ještě utáhlo ale 3,15 už jistič vyhazovala
Editoval Ládes (15-06-2014 18:09:39)
Jenom drobnost - udělat si vlastní prodlužku považuji vzhledem ke kvalitě hotových produktů za velmi dobrý nápad. Bohužel pokud to má být pro práci, a mají se řešit věci jako elektro revize, tak jsou tam požadavky na takové drobnosti jako nerozebírtalené koncovky a podobné výmysly. Mám takovej dojem, že to došlo spolu s harmonizací norem. Jsem sháněl prodlužku které by byla z něčeho silnějšího než 2,5mm2 - na 230V 1fáze, a na trhu není. Nikdo tak nějak neuvažuje, že některým aplikacím mohou propady napětí na prodlužce vadit. Oficiální rada byla, vzít silnou 3fázovou a použít redukce. Tak jsem revizákovi řekl, co si o tom myslím a prodlužku jsem si udělal.
chod do prveho obchodu s elektromaterialom kup gumeny kabel dlhy kolko ti treba bud 4x2,5 alebo 5x2,5 podla toho ci mas 4 alebo 5 kolik daco im prihod nech ti to aj zapoja ak s tym nemas skusenosti a hotovo origos predlzovacky su vacsinou smejdy su aj kvalitne ale ich cena je nehorazdna
Pavol.sk tak to oni radi urobia za priplatok ... A mas tomu reviziu ? To je problem hlavne na stavbach kde chodia bezpecaci ... A za reviziu len tak 15-20€ dat za premeranie na jeden elektro.... , kazdy rok , je uz pre zvaracov a murarov na stavbach na kazdy stroj vela ... zvarac potrebuje predlzovak , karbosku , zvaraci stroj ...
Editoval atishajn (15-06-2014 23:28:53)
bunny nepisal ze na nu potrebuje "reviziu" pracoval som na x-velkostavbach a nikdy to od nas nikdy nepytal,jedine na co mali bezpecaci nervy boli tie srandovne srobovacie plastove koncovky,pokial boli kvalitne gumene (230v) nikoho to nezaujimalo
Taky jsme na stavbach prošli kde co a revize nebyla nikdy potřeba
Dneska sa vsetko od stavebneho dozoru po revizie az po kopec prkotin a povoleni a vybavovaciek vybavuje cez znamosti a bokom a to ,ze kazdemu treba dat nieco do vrecka sa uz zapocitava do ,,vstupnych ,,investicii
Joe66 - nebylo by nakonec levnější mít všechno v pořádku i papírově? Nevyšlo by to v porovnání se zmiňovanými úplatky za švindly podstatně levněji?
Pokud je některá část pracovního procesu stanovena zákonem - v tomto případě Zákon o metrologii a navazující - je nejjednodušší se tomu podřídit. A nemusím následně na každé stavbě trnout, co si který důležitý úředník vymyslí. Ty všelijaké normy a zákony chrání především nás, výrobce a dodavatele.
Dám extrémně jednoduchý příklad z nedávné doby. Na stavbě cizí pracovník šlápl na na zemi položený prodlužovák na 3 x 400 V. Naneštěstí na náhodné hraně. Světelný efekt byl nepřehlédnutelný zrovna tak jako ošklivě popálené lýtko na noze. A co myslíte, že zajímalo vyšetřovatele úrazu nejdříve? Revizní zprávy od všeho možného, samozřejmě i od svářeček, všech použitých prodlužováků, brusek a autogenních souprav. A nakonec největší blbec nebyl ten zraněný, ale dodavatelská firma. A už rok se spolu soudí, protože i když ten kabel kupodivu měl platnou revizi, tak samozřejmě neměl na té podlaze co dělat. U těch soudů nejde vůbec o vinu, ta je jednoznačná, ale o peníze za odškodnění.
Ještě pořád si myslíte, že jde o prkotiny?
Dám trochu z jiného soudku pro odlehčení.
Když jsem začal opravovat barák, tak nebožtík děda mi říká: A čím budeš míchat maltu? Já na to, půjčím si míchačku od tchána. A děda na to: A máš na to kábl? Já, no nemám Tak děda říká: A nechceš? Šel jsem takhle z hub kolem hlinika (díra, kde se kdysi těžila hlína na květináče a pak se zavážela bordelem) a viděl jsem tam kábl, tak jsem ho dotáhl dom. Tak jsem darovanému koni na zuby nehleděl a kábl si vzal. No a doma jsem musel udělat zásuvky 32A, bo do 16A jsem ty dráty prostě nedostal. Když jsem to z dlouhé chvíle měřil a počítal, tak mi vyšlo něco kolem 4*12mm2 Tož asi tak.