SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Stránky: 1
Dobrý večer
Koupil jsem si tuto svářečku:
https://www.fachowiec.com/sklep/pl/prod … c_200_igbt
nyní jsem ve stavu že hliník svařuji tak že to drží, ale sváry nejsou moc pěkné. Mám to hlavně na svařování AL trubek 12x1 - 22x1
Nyní jsem ve stavu že tak nějak nevím jak se sám dál zdokonalovat a tak bych se chtěl zeptat zda by se nenašel někdo z Jižní Moravy (jsem od Znojma) ale klidně i z větší dálky, který by si na mne udělal čas a za uplatu by mě pomohl. Přijel bych na jeden den se svářečkou i plynem.
Díky Dan
Danzkarabachu pokial mozes tak sem vloz nejaku fotku skaredeho zvaru aby sme boli v obraze. Alebo popis co a na akych parametroch zvaras. Typ elektrody, vysunutie elektrody z hubice, cistota argonu, mnozstvo argonu, velkost hubice, a nejake tie parametre z masiny..
Zde jsou fotky svárů co jsem zatím udělal:
http://danzkarabachu.rajce.idnes.cz/TIG
tady je nastavení na které to vařím:
startovací proud 30A
svařovací proud 43A (na svařování trubiček na kolmo snižuji tento proud na 37A)
AC frekvence 145Hz
neg. balance 15
čas snížení proudu 1s
doběhový proud 20A
předfuk a dofuk 3s
Jehla šedá
hubice ta větší ze sady (asi 8mm)
plyn 8L/min
Hmm, jasné, plyn 12l, balance +20-30, předfuk 0,5, downslope 1,5, frekvence 80,-start 10, elda v poho, písni jestli pomohlo....
Díky půjdu to vyzkoušet. Co to je ELDA ?
Na co se používá frekvenční rozsah? (někde jsem četl že se tím ovlivnuje průvar, tedy hloubku svaru)
Evik: plyn 12l u proudu 40A? Není to trochu zbytečně moc?
Hmm, víte, tohle se špatně odhaduje, pokud nemáte redukční ventil s průtokoměrem,a jen s manometrem tak to kecá.Já tam raději dávám ze začátku víc a když nejsou problémy tak ubírám.Tou eldou myslím wolfram ceriovou elektrodu-WC20 universální šedá. přídavný materiál doporučuji ALSI5, jde Vám to docela hezky, ty začátky než tam uděláte ten můstek jdou hůř, jak se to sleje tak už je to v pohodě,používám 1,6 drátek a kartáčuji.
Tak ještě jednou díky za rady, myslím že to dosti pomohlo:
https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/ … f2c2d5739d
Ještě k dotazu co dělá ta frekvence, protože mi to jde až na 200 a co je ta negativní balance?
A poslední dotaz: čím čistíte před, během a po sváření?
Hmm, čistění, jak co, musíte odstranit tu vrstvičku oxidu hliníku která má vyšší bod tavení, jinak se to chová jako když chcete lízat zmrzlinu přes celofán, mechanicky, ocelákem, brusným papírem, atd.,nebo chemicky louhem.Krom toho je na svar. ploše lak, barvy, olej, no hliník je na čistotu mrcha. Jinak s tím souvisí i ta funkce balance ale to přesné vysvětlení nechám odborníkům, mé výrazy jsou poněkud nestandartní........zdravím všechny
danzkarabachu napsal(a):
čím čistíte před, během a po sváření?
Já raději svary na své duralové tříkolce nečistil, až se sní někde vyválím, tak mně to bude o to víc štvát kolik práce mi to dalo..
Jinak Dane pěkná práce ..
Danzkarabachu když na tvé dotazy nikdo neodpovídá, tak se o to pokusím já. Jak Evik psala, na hliníku je vždy vrstva oxydu. Ta se na něm vytvoří i po mechanickém očištění ihned. Teplota tání kysličníkové vrstvy je mnohem vyšší než hliníku. Proto se na sváření hliníku používá AC, kdy v době, když je na wolframu kladná půlperioda (EP) tak se vrstva kysličníku rozbije. Výsledek je vidět těsne okolo sváru. Tento rozbitý kysličník nezmizí, ale spolkne ho tavná lázeň. Aby toho kysličníku nebylo moc je dobré místo sváru očistit mechanicky. V době trvání EP se rozbíjí kysličníky, ale také je velký vývin tepla na wolframu. V době, kdy je na elektrodě minus (EN), vzniká více tepla na svařovaném materiálu nataví se. No jsme u pojmu čistění, nebo balance. Záleží, na výrobci, jak je to nazváno a jak je příslušný nastavovací čudlík označen. Ten bývá většinou označen nulou v prostředku (když se mluví o balanci, tak je v prostředku50) V obou případach to znamená, že je EP a EN na půl, t.j. 50% času je EN a 50% času je EP. Když je nula uprostřed, tak na jednu stranu je na př až -30 a na druhou +30. Když dám na př. -30, znamená to 20% EP, 80% EN. Výsledek: více tepla do materiálu, méne na elektrodě, "menší čistění". Užší svár, elektroda má ostřejší špičku, užší pole podél sváru. A naopak. Další čistění je materiálu před svárem. Nerezovým kartáčem dobře očistit, pak dobře odmastit. osvědčil se mi "univerzální čistič" od Motipu ve spreji. Nesmí obsahovat perchlor! Z par perchoru udělá oblouk fosgen.
Další otázka byla na frekvenci. Vyšší frekvence dává trvrdší, užší oblouk, větší průvar. Proto na koutové sváry proto menší EP (-20-30) a vyšší frekvenci, Na tupé sváry EP (-15--20) cca 70-80 Hz. na rohové 60Hz. Nastavaní je ale věc zkušenosti a p.
Další poznámky k AL: drát ani slabý ani silný. Slabý se snadněji natavuje aniž by byo třeba- vytvoří se kapka. Při moc tlustém drátu můžou nastat problémy s čištěním, drát vytvoří stín. Také se drát musí spojit s tavnou lázní, aby byl čištěn. Někdy je potřeba držet hořák více kolmo a nastavit méně plynu, aby se drát nenatavil. Myslím si, že to tak skoro všechno, ostatní je v oku, uchu, rukou. Pak k už jen konkretní problémy.
Díky za odpovědi, už to trochu začínám chápat. Tak budu trénovat a ty ruce to snad dají.
to: Radim205D, Ahoj, ale nějak tě nemohu zařadit, přibliž. (-:
Měl bych další dotaz nebo spíš prosbu. Přinesl mi kamarád tácek do grilu z 0,8mm nerezu že jestli bych mu ho v rohu nesvařil. Povídám: svařím ale nevím co nastavit. Poradíte nějaké základní hodnoty z kterých vyjít pro takto slabý plech?
Díky Dan
Stránky: 1