SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Stránky: 1
Zdravím chlapi, mám takový dotaz. Potřeboval bych vědět, zda-li je možné svařit materiály jako Titanium Gr.7 a nerez SS316L, popřípadě Titanium a černá ocel SA516 Gr.60. Je to součást aparátu v chemickém průmyslu a z důvodu agresivity média je investorem požadována část aparátu z nerezi a část aparátu z Titania. A navíc by na části z Titánia měla být navařena také ocelová konstrukce a zdvihací rameno.
Díky za pomoc a odpovědi.....
Vic ti napise Frank .
Ale pokud jde o spoj titan/nerezova ocel nebo titan "cerna ocel" tak te nepotesim vyjma vojenskeho prumyslu bude tato technologie velmi nedostupna.
Pokud bys pouzil zde funkci hledat pak je to zde popsano.
Honza007 napsal(a):
Vic ti napise Frank .
Ale pokud jde o spoj titan/nerezova ocel nebo titan "cerna ocel" tak te nepotesim vyjma vojenskeho prumyslu bude tato technologie velmi nedostupna.
Pokud bys pouzil zde funkci hledat pak je to zde popsano.
Nenapíše, Honzo007, snad jen, že je to popsáno zde: http://www.svarforum.cz/forum/viewtopic.php?id=462
Od té doby už pár let uplynulo, mezitím jsem odešel do důchodu a ztratil veškeré předešlé kontakty a možnosti. Jestli se něco převratného v tomto směru událo a používá to vojenský průmysl, tak to zcela určitě nebude na internetu... Ale máte pravdu - ty technologie nejsou běžné, zvládnuté je v praxi mají jen ve vojenském průmyslu a tudíž jsou běžně nedostupné.
Pokud jsem vzdáleně informován, tak spoje titan - nerez lze provádět pájením ve vakuu... Ale přiznám se, nikdy jsem to v praxi neviděl, ani nemám info o použitelných pájkách.
Z fyzikálního hlediska heterogenní spoj ocel - titan běžným tavným svařováním možný není. Je potřeba konstrukčně vymyslet zařízení tak, aby se nemuselo svařovat.
jak jsem viděl spojování titan - nerez a vojenský průmysl , tak mně docvaklo, že nedávno jsem o tom četl.
Tady je článek: http://cs.wikipedia.org/wiki/Suchoj_T-4
Sice o konkrétní technologii tam není nic, ale kdo by pátral tím směrem hlouběji, možná by našel.
Titan a ocel svařovat lze, využívá se k tomu difuzní svařování (tlak+teplota + čas)
Záleží na velikosti dílu, tvaru ( limit je velikost svařovací komory) a financích (je to opravdu drahé)
Technicky to ovšem je možné.
Pokud budu predpokladat ze tazatel nema pristup k vojenskym ci jinym specialnim technoligiim(mozna ale ano).
Tak tavnym svarovanim MMA TIG MIG tyto materialy spojit NELZE.
Pokud to situace umoznuje lze zvolit treba sroubovany ci jiny spoj coz by melo byt i vyrazne jednodussi a levnejsi.
Děkuji všem za zaslané odpovědi. Pro Honzu007 - máte pravdu, nemám přístup k vojenským ani speciálním technologiím. Byl jsem pouze postaven před tento problém. Samozřejmě, v tomto případě lze použít jinou metodu. Jde o válcovou nádrž ø1,6m a výšky cca20m. V horní části se vytváří čpavkové páry, proto investor požaduje titan. Jinak celá spodní část je nerez. Takže přírubový spoj a není co řešit. Nicméně pořád mi zůstává problém s přivařením ocelové konstrukce k plášti nádrže.
Privar tam titan res nerez z dierov a proskrutkuj ocelovu konstrukciu.
brabluš napsal(a):
Byl jsem pouze postaven před tento problém.
myslím si že ten investor dost riskuje, myslím si to proto, že takové technologie čas od času likviduji.
Stránky: 1