SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Dobrý den,
jaká elektroda je vhodná na svařování 17 240 (zábradlí)pásovina 50x10 mm,některé jsou rutilové pohledové sváry někde stoupačky.
dík Emil
Např. OK 61.30 od ESABu.
také esab OK 63.30 s tou udělám dokonalý svár i já.
Moc díky,
a je možné OK.61.30 svařovat v polohách když je rutilová?
Mohu použít E-B 420, NEBO E-B 427?
FOX SAS 2-A samozřejmě také, nízkouhlíková nestabilizovaná a tedy stejná jako 17 240 je FOX EAS 2-A
Frank napsal(a):
Na př. Böhler FOX SAS 2-A, ESAB OK 61.30 nebo E308-16 - E308-17 od kteréhokoliv výrobce. Tyto eldy vaří na DC + ale i na AC proud, pokud je napětí naprázdno víc než 50V.
Nevím, jak OK, ale FOX uděláte polohy do 2,5 stoprocentně a 3,2 v naprosté většině případů. Tedy pokud nejste sváteční svářeč a ta poloha není nad hlavou (PE). To bych pak opravdu dělal bazickou (u FOX bez -A v označení)
emanuel1200 napsal(a):
Moc díky,
a je možné OK.61.30 svařovat v polohách když je rutilová?
Mohu použít E-B 420, NEBO E-B 427?
Tu FOX-SAS 2A jsem se svým trafíčkem zkoušel na nerez 1.4301. Jakmile zapálíte oblouk, tak se dá parádně vyvařit celá elektroda a drží to jak helvítská víra. Ale zapálit oblouk, to je umění hodné mistra.
Měl bych prosím také dotaz, potřebuju svařovat koutový svary z nerezu 17 240 tloušťky 2 mm - potrubí + příruba(ta bude tlustší materiál). Bude na to vhodná bazická elektroda 2mm průměr, třeba E-B 420 nebo E-B 427 ? Nebo jít radši do něčeho jinýho jako rutil-kyselý elektrody?
tu přírubu chceš svařet v poloze nebo na polohovadle.. V ploze když to moc neumíš tak ráda předbíhá struska a nebi si uděláš díru v tenčím MTR. JInak příruba + trubka stěny 2 mm elektroda OK 61.30 2,mm v poloze bez problému. Chytit se silnějšího materialu a valit to.
Přírubu budu vařit v polohovadle. Včera jsem testoval několik typů elektrod a máte pravdu, tenhle typ s rutil-kyselým obalem funguje dobře. Umí to krásný koutový svary jen se musí tlačit elektroda do svaru aby to struska nepředběhla. Sice to byla OK 63.30 ale předpokládám že se liší jen složením svarovýho kovu a obal mají podobný. Jestli to jde i v poloze dobře tím líp, nezkoušel jsem zatím.
Bazický nerez elektrody jsou pro mě téměř nepoužitelný. Kdo umí udělat pěknej koutovej svár elektrodou OK 61.85 je vážně borec. Hoří to úplně jinak než bazický elektrody z nelegovaných ocelí jako OK 48.00 nebo E 7016.