SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování

Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !

Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARINFO - magazín o praktickém svařování

#1 14-05-2014 11:05:24

pet11
Člen

zmatek v jednotkách

Dobrý den měl bych dotaz ohledně jednotek na foru se doporučuje stáhnutí návodu WLSP 315 kde jsou tabulky nastavení voltu a rychlosti drátu. Zde v tomto navodu je rychlost udávaná v m/h jaky je přepočet na m/min. Příklad tl. materiál 2,0mm drát 1,0 mm V 19 , 100A, rychlost drátu 21m/h předpokladal jsem že 21 vydělím 60minuty a budu mít rychlost m/min ale vychází mi 0,35 m/min nevím kde dělám chybu prosím o radu děkuji.

#2 14-05-2014 12:15:45

Kramlik
Člen

Re: zmatek v jednotkách

DĚLÁŠ CHYBU V TYM ŽE SIS TO POŘÁDNĚ NEPŘEČETL, hodnota V-SV .. m/h není posuv drátu ale tvé ruky čili je to délka svaru takže za minutu svaříš plech o délce 35cm za hodinu uděláš svár o délce 21metrů, rychlost posuvu drátu je dán hodnotou 100Ampér, to ale je psany hned na začátku že rychlost drátu je dána velikostí proudu proto řikám že sis to nepřečetl dukladně, ten návod který je starý asi 50let se učí ve svářečských školách v nezměněné podobě dodnes, v některých učebnicích se ty tabulky vyskytují absolutně v nezměněné podobě (asi to ti komouši nevymysleli zrovna špatně..big_smile) já osobně ten návod přečetl asi pětkrát a když svářečka blbne (respektive něco blbě našteluju a ono to nevaří jak by mělo) tak se mrknu co sem nastavil blbě a když dám knoflíky dle návodu tak se porucha vlastně nekoná

#3 14-05-2014 12:42:29

pet11
Člen

Kramlik napsal(a):

DĚLÁŠ CHYBU V TYM ŽE SIS TO POŘÁDNĚ NEPŘEČETL, hodnota V-SV .. m/h není posuv drátu ale tvé ruky čili je to délka svaru takže za minutu svaříš plech o délce 35cm za hodinu uděláš svár o délce 21metrů, rychlost posuvu drátu je dán hodnotou 100Ampér, to ale je psany hned na začátku že rychlost drátu je dána velikostí proudu proto řikám že sis to nepřečetl dukladně, ten návod který je starý asi 50let se učí ve svářečských školách v nezměněné podobě dodnes, v některých učebnicích se ty tabulky vyskytují absolutně v nezměněné podobě (asi to ti komouši nevymysleli zrovna špatně..big_smile) já osobně ten návod přečetl asi pětkrát a když svářečka blbne (respektive něco blbě našteluju a ono to nevaří jak by mělo) tak se mrknu co sem nastavil blbě a když dám knoflíky dle návodu tak se porucha vlastně nekoná

Dík za odpověd ještě jeden dotaz jak velký je ten návod z ktereho čerpáš já mám
72 stran něco co jsem stáhl z netu. Já jelikož jsem uplný začátečník a mám Alfa 320 invertor hledám nějaké tabulky kde bude tl. materiálu volty a rychlost posuvu at mám představu jak by to mělo být nastavené. Potýkám se s velkou výškou sváru.
Ještě jednou děkuji za odpověď.

#4 14-05-2014 13:24:41

fofo
Člen

Mas slaby prievar. Aky pouzivas ochranny plyn? V prvom rade by som nastavil vacsi prud. Na 2mm material je 100A malo, mozes smelo dat aj 150A a s najmensou odbockou tlmivky, husenica bude viac plocha a trochu sirsia. Dalej je podstatne aby si mal aj spravnu rychlost vedenia horaku pri zvarani. Ale nebojsa, dostanes sa do toho a za rok uz nijaky navod na nastavenie masiny potrebovat nebudes. Budes to jednoducho vidiet a pocut ze je to dobre nastavene. Zmesnym plynom napr. Ferromix C18 docielis krajsjiu kresbu zvaru a aj obluk je kludnejsi s mensim rozstrekom. Ale vsetko je to o nastaveni a nato musis prist sam stym ti na dialku nikto nepomoze. Kazda zvaracka je tak trochu specificka (starne z toho vyplyva napr. vacsie prechodove odpory, a drobne odchylky niektorych suciastok) takze bude nutne doladit tabulkove parametre. Dalej nemusis pouzivat uplne rovnaky drot (zlozenie materialu) ako ten s ktorym ju skusali vo vyrobe a podla neho vytvorili tabulku. A nehovoriac o ochrannom plyne. Medzi CO2 a ArCO2 je diametralny rozdiel v nastaveni. A nehovorim otom aku balamutu dokaze narobit zly drot (pridavny material).

Editoval fofo (14-05-2014 13:28:57)

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla