SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
![]() |
Nejste přihlášen(a)
Mam zaujem o kupu tejto zvaracky. Jedna sa o pouzivany stroj. Celkom sa mi ta zvaracka paci, pretoze je to male a silne. Je to invertor so stvorkladkovym podavacom a skrinou na velku cievku (18kg balenie). Celkom slusny zatazovatel 250A - 100%. Ma to pamat na ulozenie 15 jobov a moznost zvarania obalenou elektrodou (MMA). Vyrobca je TNZ s.r.o. Brumov - Bylnice. Kedze tychto zariadeni u nas moc nieje, tak sa pytam aky je to stroj. Ake ma zvaracie vlastnosti, ako je to so spolahlivostou, ci ma nejake neduhy a ako je to so srevisom a ND. Pripadna oprava je narocna? Vyzaduje zdatneho majstra na opravu (otazka pre clena Zdeste), alebo ju dokaze opravit aj domaci majster. Oplati sa to vobec kupit, alebo sa jej radsej vyhnut a poobzerat sa po niecom inom? Dakujem
Nikto nic? Nerad by som dopadol ako s KITin 1900HF. Vtedy mi tiez nikto neporadil v konecnom dosledku som kupil sunt na ktory nieje spolah a mam ho skor ako modny doplnok, nez na zvaranie. Chcem sa tejto chyby vyvarovat. Obcas citam vlakna a nadabil som na nazor ze celkom prve MIG/MAG invertory (ten Tara je jednym z nich) nemali bohvieako oslnive zvaracie vlastnosti. Obluk bol vraj tvrdy a s pomerne dost velkym rozstrekom. Ma plynule nastavitelnu elektronicku tlmivku (co by malo obluk zmakcit) tak neviem ci tomu mam verit? Ta masina sa mi paci hlavne preto ze je mala (pre porovnanie asi ako ForMIG 169P). Teda nezaberie v dielni vela miesta a da sa strcit barzkde aby nezavadzala. Uvital by som nejake postrehy.
Tu je to niekedy tazko, tu vedia davat 280 prispevkov len ku veciam, na ktore sa clovek ani nepyta, resp. hned ti napisu co nekupit a co kupit, ale len z hladisko toho, ze su pradajcovia nejakej znacky(povacsinou, NIE VSETCI!).
Tiez som mal len dve - pre profika - uplne banalne otazky, nedal mi na ne odpoved skoro nikto - iba na jednu ciastocne a bavili sme sa aj tak uplne o niecom inom, ako na co som sa pytal...Takych vlakien je tu hufa...
Niektore prispevky...skoda reci. V podstate len pisem, ze ja som sa citil obdobne :-)
A kedze tu odbocuju vsetci, tak skusim aj ja - s tym Kitin-om je aka starost? Ja mam nieco obdobne, preto sa pytam...
Ten kitin je tragedia. Je to hracka pre deti do pieskoviska. Kupoval som ju fungel novu stym ze som sa rozhodoval medzi CEA Rainbow 200HF a KITin 1900HF. Ta CEA bola drahsia a mal som snou velmi dobre skusenosti z predoslej prace. No zacal som kalkulovat ze doma az tak vela zvarat nebudem a ze mi staci aj ten lacnejsi kitin. Este som ju len vybalil z krabice uz nefungovala. Po konzultacii s dealerom som vyrobnu vadu odstranil sam. Nadsenie dlho netrvalo. Za nasledujuce prve 2 hodiny zvarania bola 3x na zarucnej oprave. 2x menili HF modul a 1x komplet celu zakladovu dosku. Dalej sa objavil problem s ktorym dealer nieje ochotny nic robit kedze stroj uz nieje v zaruke a to taky ze ked je teplota okolia pod 5C tak jednoducho nezvara. Ked som tento problem konzultoval s dealerom tak ma odpinkal stym ze to nieje chyba ale vlastnost. Ze je to vraj "profi" masina a ze pod 5C sa z technologickeho hladiska nema vobec co zavarat. Tak som sa ho spytal ze ci Fronius a Migatronic su hobby masiny kedze do tych v zime musime prilievat fridex do chladenia aby v nich nezmrzla voda a bez akeho kolvek zavahania normalne zvaraju aj pri -10C. Odpoved znela: no vyte pane ale to jste uz cenove nekde jinde.
Mám 1500HF svařoval jsem z tím dost nerezu trošku elektroda a bez problemu . Pokud nejde tak opravit a musí běhat zase dál.
Co koupit ? Když se veme něco značkovějíšího z ciziny určitě to vařit bude ale rozbít se to muže tak jako tak ,ať už "samo" nebo tím že to spadne nějak blbě.
A tuto svářečku zde asi zrovna nikdo nemá tak se moc rad a referenci neozve :-/
Editoval Juggernault (13-05-2014 23:01:37)
Hmm, ptala jsem se, nepomůžu, od této firmy jsme měli na mig mag jen SMA 250+Mig 30, no nastavování bylo specifické pro každou......ale to je dávno, pokud je to v provozu tak si to vyzkoušejte a bude,určo to hned neklekne...
Tak na KITIN len samy negativ citam ... A co potom OMICRON ? Oba z Třebíče ... A proč OMICRON prestala delat GAMA1900HF uz pred dobrymi par lety ? Lebo byli poruchove , a stahli z trhu ... A modry se prodavaji dal a poruchovosti ... Modry mi pripada jak cina jak tu citam na fore ...
Evik ted mi vysvetli ze proc se mi zapeka tryska na Mig zvar 1.2drot posuv 8.8-9.2meter za minutu , 230-250A synergic , vodorovne na Keempi ... Udelam 20-30cm a drat je zapeceny v trysce , zvar tlacim za sebou aby bylo vsechno provareny ... to je nehospodarny zvar , a uz udrzbar menil aj novy horak za stary a nepomohlo , to iste ... Nastaveni doladeni synergiku akoby nic ... a stym by to melo ist doladit ... Promin moji čestinu :-) Ale rad by precetl tvoji radu pripadne pomoc ...
fofo napsal(a):
Ten kitin je tragedia. Je to hracka pre deti do pieskoviska. Kupoval som ju fungel novu stym ze som sa rozhodoval medzi CEA Rainbow 200HF a KITin 1900HF. Ta CEA bola drahsia a mal som snou velmi dobre skusenosti z predoslej prace. No zacal som kalkulovat ze doma az tak vela zvarat nebudem a ze mi staci aj ten lacnejsi kitin. Este som ju len vybalil z krabice uz nefungovala. Po konzultacii s dealerom som vyrobnu vadu odstranil sam. Nadsenie dlho netrvalo. Za nasledujuce prve 2 hodiny zvarania bola 3x na zarucnej oprave. 2x menili HF modul a 1x komplet celu zakladovu dosku. Dalej sa objavil problem s ktorym dealer nieje ochotny nic robit kedze stroj uz nieje v zaruke a to taky ze ked je teplota okolia pod 5C tak jednoducho nezvara. Ked som tento problem konzultoval s dealerom tak ma odpinkal stym ze to nieje chyba ale vlastnost. Ze je to vraj "profi" masina a ze pod 5C sa z technologickeho hladiska nema vobec co zavarat. Tak som sa ho spytal ze ci Fronius a Migatronic su hobby masiny kedze do tych v zime musime prilievat fridex do chladenia aby v nich nezmrzla voda a bez akeho kolvek zavahania normalne zvaraju aj pri -10C. Odpoved znela: no vyte pane ale to jste uz cenove nekde jinde.
Aha, takze super, vsade su tieto strojky opisane (minimalne na strankach vyrobcov), ze je to ako na profi tak aj na hobby pouzitie a nakoniec je to cisto len na hobby aj to len s prizmurenymi ocami...Myslim vyrobu Trebic a blizke okolie :-) No ja mam moju krabicku cisto len na MMA, to zatial ide bez problemov(mam ju rok), volaco uz len spravila...
Ono je problem, ze vsetko do 1000euro je v podstate srot, lebo ako som cital, nie je vela strojov v tejto cenovej relacii, ktore by aj spravne fungovali a boli aj spolahlive - MIG/MAG,TIG, este MMA ako tak...
Niektore strojky za 600euro tu na fore vykazovali poruchy typu BauBau za 150euro, to ma stve asi najviac!
K tomu CO-cku - ja som sa teraz rozhodoval tiez, ake si mam kupit a isiel som tymto stylom:
Ci Stare alebo nove?
Mobilita(hmotnost)+el.pripojenie
Ako taka jednoduchost(Aby to bolo aspon iba CO-cko, nie 14 v jednom) :-)
Kolko som ochotny investovat resp.kolko vobec na nu mam
Servis,dostupnost a cena nahradnych dielov
Vysledkom je, ze som zase spadol do Trebica :-) Este ju doma nemam, som strasne zvedavy, kolko mi bude sluzit...
V strednej cenovej relacii, toho clovek velmi nevymysli, hlavne nechce vyhadzovat neumerne vela penazi, ked je to len na doma...
Editoval Maajjo (14-05-2014 06:12:19)
Ja som sa rozhodol pre pouzity stroj. Formicu uz nechcem aj ked ako citam tak zo vsetkych tuzemskych znaciek je ta naj. A chcem ist s dobou tak uz nejaku invertorovu technologiu. Na Froniusa TPS bohuzial nemam, bola na bazosi jedna slusna Kemppi ale majitel sa rozhodol ze si ju nakoniec necha, tak som obisiel naprazdno. Ono ked som okostoval Fronius TPS 4000 tak sa moj pohlad na zvaracky dramaticky zmenil. Ale ten TPS to je trieda sama pre seba.
To atishajn, se sinergií to nesouvisí, tam si měníte většinou korekci napětí dle používaného drátu a pak už se Vám to samo nastavuje dle použitého proudu, zapékání, u těch mazanějších svářeček by měla být funkce dohoření nastavitelná, takže seřídit.Je to čas zastavení posuvu drátu před stykačem trafa, určo to kempík má, jukněte do manuálu...no a na reklamu na echt české a profi zázraky od Třebíče mám svůj názor.....spoustu lidí si to koupí protože je to pro ně finančně přijatelné a použije to jen občas, a tím to chválí, další skupina to chce používat profesionálně když je to v prospektu napsáno a začíná problém, tady pak platí to o muzice, že?
Dnes som si vygooglil firmu TNZ a nasiel som tel. kontakt. Tak som nevahal a zavolal kedze za opytanie nic nedam. Ten pan v telefone bol velmi seriozny a ochotny. Vypytal si seriove cislo stroja. Tak som mu ho povedal a on ho natukal do pocitaca. Dozvedel som sa ze konkretne ta zvaracka o ktoru mam zaujem ma velmi zaujimavu historiu (ale to je iny pribeh). K technickej stranke veci. To stymi zvaracimi vlastnostatami je tak z polovice pravda. Potvrdil mi ze prve kusi (medzi ktore ta zvaracka patri) sa vyznacovali horsimi zvaracami vlastnostami mig/mag. Horsimi sa mysli ze to zvara trochu lepsie ako hociktory odbockovy zdroj. Novsie vyrabane zdroje uz maju modifikovanu elektroniku a zvaracie vlastnosti sa posunuli o riadny kus dalej (vraj sa to da porovnat s froniusom). Ten pan z databazi zistil ze tato zvaracka este na upravu nebola. Podla slov vyrobcu je cena upravy max. do 200 eur podla toho co vsetko bude treba z preventivnych dovodov vymenit. Tak neviem ci to mam kupit, pretoze nemam chut sa stym trmacat do CR na upravu. To by mi ten predavajuci musel spravit riadne dobru cenu.
Editoval fofo (14-05-2014 18:35:00)
evik napsal(a):
...no a na reklamu na echt české a profi zázraky od Třebíče mám svůj názor.....spoustu lidí si to koupí protože je to pro ně finančně přijatelné a použije to jen občas, a tím to chválí, další skupina to chce používat profesionálně když je to v prospektu napsáno a začíná problém, tady pak platí to o muzice, že?
Ja by som len jednu otazku, ak mozem, o tej muzike som z Vasej strany nasiel dost odkazov, tak ci mi viete poradit, co si ma obycajny clovek kupit na doma, napr. MAG aj s vybavou, aby ho to nevyslo 2000euro alebo 60000CZK??
Okolo rodinneho domu toho potrebujem spravit este vela, ale ani moja investicia (ja som isiel do KITin-u cca 800euro bez DPH! aj s vybavou) sa mi v zivote nevrati. Uz len keby som chodil u nas po dedine volaco lepit ludom za peniaze, aby sa mi vratilo aspon volaco, inak je to dost stratovy biznis. V ziadnom pripade netvrdim, ze Trebic (ktori kolvek) je perfektny, prave naopak, za tie peniaze by to fakt uz nieco vydrzat malo, to sa bohuzial nedeje, ale clovek velmi na vyber nema, hlavne nie pri prenosnych 1-Fazovych strojoch. Ale toto sa daje vsade, nie len v spektre zvaracich strojov, kazdy vyrobca minimalizuje naklady, aby mohol konkurovat alebo si zvisit zisky. Dneska sa z Ciny vozia ine veci, nie len lacne smejdi, tak dufam aspon v to. Keby som bol profik a zivim sa tym nepoviem ani polslova, kupim nieco poriadne ani nemrknem, ale co na lepenie na doma?? Kazdy vie povedat len A, ale treba vediet povedat aj B. Ano za menej penazi menej muziky, ale aj nahradne diely nie su az tak drahe, co sa o profi masinkach povedat neda a raz sa pokazi aj neviem aky stroj...
Nic v zlom, len mi prosim poradte...Dakujem