SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Stránky: 1
...ahoj pánové...mám tady po otci spoustu hořáků na autogen,cca tři sady do velké pistole,dvě sady do malé pistole,pár topenářských,pár na PB atd),ale našel jsem mezi nimi i tento hořák (řezák)... http://kono68.rajce.idnes.cz/Nejaky_hor … ejme_na_PB ...je značený RN L3,je dokonce sčíslovaná s tou malou pistolí a jsou k němu dvě hubice,které jsou v albu...jedna hubice má výkon 10-25 a ta druhá (stupňovitá) je na výkon 1-10...jsou ta čísla na hubicích opravdu výkonové (teda 1-10 lze řezat materiál o síle 1- 10 mm?),nebo je to nějaká fikce?...a ještě jedna prosba,je to opravdu řezák na PB+O2 ?...díky za každý názor...prosím,pokud by někdo něco věděl,tak pošlete mejla na seram.namor@centrum.cz ...a ještě,nic z toho neprodávám,sám mám dvě soupravy 2+1 a využívám je...
Čísla značí opravdu sílu materiálu, který to přeřízne. Tady je podobný http://www.rulik.cz/index.php?akce=deta … zi=0763046
...Rellik...děkuju za odkaz,vím jak se značí řezáky pro AC+O2,ale nevěděl jsem,že se tak značí i ostatní...pro upřesnění,je tam metr,aby se dalo poznat,jak je to velké (nebo spíš malé)...mě spíš zajímalo,jestli je ten hořák opravdu na PB+O2,nebo jestli je na AC+O2...
S pravděpodobností hraničící s jistotou to je na acetylen.
Vypadá to na drážkovací hořák.
...Pruduch...když jsem to zkoušel naposled (cca 25 let zpět) s acetylenem,tak to nehořelo správně...v té době jsem ještě neměl vizi o tom,že jednou budu používat PB+O2 jako náhradu při pájení stříbrem...kemppin...drážkovací hořák mám,ten není úhlový,ale přímý...možná se používal i úhlový,ale nic o tom nevím...
Pokud je mi známo, tak tenhle malej hořák se v provedení na PB nikdy nedělal. A i na acetylen funguje dost podivně - kolega to nedávno zkoušel a nebyl z toho moc nadšen. Nezbude ti než to vyzkoušet. Drážkovací to není. Je to normální řezací, ten s tím "nosem" je pro tenký materiály. Hubice se dělaly ve třech velikostech a podle všeho jen pro acetylen.
Na drážkování je přímá i pravoúhlá verze. Mám obě.
koník napsal(a):
nebo je to nějaká fikce?.
čau Romane ten řezací nástavec je určitě hodně starý origo Chotěbořské strojírny (nyní GCE) a na 99% určený pro acetylen. Jiná věc jsou ty hubice, tipnul bych si že otec dělal nějaké pokusy a tyhle hubice si k tomu vyrobil sám, je na nich vidět že toho moc nenadělaly, asi to nefungovalo.
Drážkovací hubice mohou být různé, já mám 180° 90° i 45° obloukovou.
Mám tento hořák s jinou hubicí je na acetylen výhodou je nižší spotřeba kyslíku při řezání tenký řez.Označení na hořáku udává tloušťku materiálu mrkni jestli není něco vyraženo na hubici.Zřejmě pokud je staršího data bude mít pravý závit na acetylenu , musel bys koupit redukci cca 380 kč.
Ano, je to jen na acetylen, jednou dírkou jde plamen, druhou kyslík, takže řezat jde jen jedním směrem. Propan nemá ani cenu zkoušet. Kovová rukověť by mi pasovala do začátku 60 let, v 70 už byl hnědý bakelit. V padesátých to byla tuším značka Deza...
už jsem našel nákres, Glizmaněnko a Jevsejev, SNTL 1963 Svařování a řezání plamenem, originál 1961, str.227 obr. 135 a RNL2 z Chotěboře na str. 249 obr. 145
Editoval jikok (02-04-2014 20:54:37)
Dobrý den potřeboval bych poradit jestli se ještě vyrábí hořáky na drážkování kyslíkem. Mám namysli nádstavec na klasickou rukojeť s ventily. Pokud ano tak kde se to dá objednat. Zkoušel sem google ale žádný prodejce se neobjevil
Jako nástavec asi nebude. Spíš jako celý hořák.
gce.cz
http://czech.gcegroup.com/download-file/167-rezani.pdf strana 11. Tyto hubice by měly pasovat jak do drahýho hořáku NM250 od GCE tak do "Polskýho" TWC-1 . Ten hořák je podle všeho identickej a zřejmě pochází se stejný továrny v Asii.
franišek napsal(a):
Mám namysli nádstavec na klasickou rukojeť s ventily.
asi myslíš ten klasický nástavec RN6 či jak se to jmenuje, drážkovací hubice je vlastně verze řezací hubice, pokud vím tak GCE (Chotěbořské strojírny) nic takového nedělalo, jen "normální" řezací trysky s kterýma by asi šlo drážkovat ale výsledek bude strašidelnej.
Stránky: 1