SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování

Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !

Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARINFO - magazín o praktickém svařování

#126 24-03-2014 12:47:41

tom61
Člen

Re: Stavba Mig/Mag

Dobrý den, mám ceočko které chci přestavět. Vařil jsem na zkoušku s 1mm drátem na max.(7stupňů) asi 10minut v kuse a trafo bylo trochu teplé. Takže výkonově bude dobré. Podávání drátu nebylo plynulé, podavač byl ze strojku nějakých hodin s keramickou kladkou. Udělal jsem podavač z 12V stěračového motoru na který jsem koupil unašeč kladky a kladku 0.8 a 1mm. Jak vyřešit regulaci výletu, mám tu malou desku regulátoru napěti 1-30V/3A s trafem,bude to stačit? Zkoušel jsem plynulost, zdá se dobrá. Nebo bude  třeba PWM regulace? Nebo koupit desku regulace Omicron( je pro motor 12V?)http://www.strojnivybaveni.cz/plosny-spoj-pcb-ktc112/ nebo http://www.strojnivybaveni.cz/plosny-spoj-pcb-pk024/  Taky přidám elektroventil plynu(je potřeba dofuk?) Ventil byl původně v rukojeti hořáku, to jsem vyřešil koupí euro koncovky s kabelem. Tohle je ale spíš komfort, hlavně mě trápí to, že dochází k velkému rozstřiku materiálu, svár se na nižší stupně nerozlévá( silný drát?) a zvuk je takový hodně ostrý. Vyřešila by to tlumivka přímo na výstupu? Nebo kondenzátor? Hledal jsem něco o tlumivce, ale moc jsem toho nenašel. Uvažoval jsem o koupi třeba tohoto: http://www.cznaradi.cz/kit-2200-40-190- … uhtreiber, ale pro moje občasné vaření zbytečné. Kdybych vyřešil rozlévání sváru a rozstřik, úplně by mi to stačilo. Taky dám kolečka a upravím skříň
http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/5532_ceoeko.jpg

Editoval tom61 (24-03-2014 13:23:58)

#127 24-03-2014 15:38:00

pt.kbely
Člen

Co se týče toho původního podavače, nebyl problém v tom, že se měnilo, kolísalo napájení motorku? S kupovanými deskami nemám žádné zkušenosti, na pohon jsem taky použil přední motorek ze stěrače na favorit, je zapojen na celé vinutí (nižší otáčky), abych dostal rychlost posunu alespoň 9,5m, tak  PWM regulaci napájím 27,5V ( úbytek 1V je na tranzistoru), tedy pokud nemáte výstup z motorku převodovaný do rychla, budete potřebovat asi taky vyšší napájení než 12V. Dost důležité je vyřešit doběh, snadnější to bude, pokud bude mít regulace brzdu nebo lépe regulovanou brzdu, ale jde o to, jestli tlačítkem hořáku budete přes stykač vypínat trafo, nebo jestli svařovací proud budou regulovat např. tyristory.
Pokud na výstupu z usměrňovače nemáte žádnou tlumivku, nebo hodně malou, budou kolem sváru a v hubici hodně drobné kuličky, protože tlumivka ten náraz proudu ztlumí a drát se tak nerozprskává a dále po přerušení drátu, pokud je nastaveno menší napětí, se nevytáhne oblouk, proto není svár správně rozlitý, ale příliš velká tlumivka propaluje slabé plechy i při dost malém výstupním napětí a při zastavení podavače a nevypnutí trafa při vyšších nastavených napětích hrozí, že oblouk bude hořet dál mezi svařencem a průvlakem. Prostě je potřeba si s tím pohrát a všechno nastavit.

#128 24-03-2014 16:11:53

tom61
Člen

U původního podavače spíš prokluzoval drát, na kladce byla velmi mělká drážka. Podavač a skříň byla navržena pouze na malé asi 10cm cívky. Nereálné převíjet. Pokud jsem bovden narovnal, svařování bylo plynulé. Rozsah otáček motorku je dostatečný, šnekový převod umožňuje i velmi malý posuv drátu, skoro do zastavení. Uvidím až při svařování, jestli nebudu muset instalovat regulaci s brzdou, kvůli doběhu.Trafo budu ovládat stykačem, taktéž ventil plynu. Tlumivka na výstupu žádná není, nějaký návod, nebo hotový výrobek např. toto: http://www.omc.cz/tlumivka-svareci-215a ?
A jak s tím dofukem? Děkuji za informace.

Editoval tom61 (24-03-2014 16:15:30)

#129 24-03-2014 18:49:54

pt.kbely
Člen

Ano, ten šnekový pohon umožní i velmi pomalé posuvy, tam problém nebude (nevím jak ten váš stěračový motorek, ale můj z favorita má dva převody do pomala, což je pro toto použití celkem dost), ale chtělo by to podle očekávaného výkonu svařovacího trafa přiřadit vhodné max napájecí napětí pohonu, aby se dal využít celý výkonový potenciál trafa. Velmi účinná brzda je tranzistor, který zkratuje motor, zastaví se při max posuvu (u mne 9,5m/min) bez postřehnutelného doběhu, bez brzdy je doběh zhruba ¼ až 1/3 otáčky, což je cca 3cm drátu. Řešit to zpožděným vypnutím trafa by asi bylo problematičtější než brzděni motoru. Dofuk jsem dal 0,5s až cca 5s, ale používám 0,5s, stejně všechny sváry zabrušuji. Na nerez by se musel ale použít delší čas než těch 0,5s. S  tlumivkou vám neporadím, protože nemám CO s třífázovým trafem, ale záleží na tom jaký proud dá to vaše trafo a pak buď koupit něco hotového nebo zkusit něco namotat sám a ubírat nebo přidávat závity, jako prozatímní vinutí stačí i svářecí kabel nebo něco podobného.
Ta tlumivka co navrhujete je z OMNI215 a  ta má zatěžovatel 35% - 200A, nevím jak tam ta tlumivka topí jestli by se samotná tlumivka nedala zatěžovat delší dobu.

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla