SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování

Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !

Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARINFO - magazín o praktickém svařování

#1 21-03-2014 08:59:08

Jimmys3
Člen
Místo: Pardubice

TIG - plyny ze svařování

Dneska bych položil spíše poněkud teoretickou otázku. Zajímalo by mě, jaké plyny se uvolňují při TIG svařování nízkolegovaných, vysocelegovaných ocelí a hliníku. A jaká jsou krátkodobá a dlouhodobá zdravotní rizika při svařování těchto materiálů. Zajímali jste se někdo o tuto problematiku?

WF Jet TIG II 250 AC/DC, Omicron Gama 160

#2 21-03-2014 10:32:16

vyrobca
Člen
Místo: Bratislava
Web

Re: TIG - plyny ze svařování

myslim ze najviac tam bude argonu.. smile nic ine by sa tam teoreticky uvolnovat nemalo, pretoze potom by zvary vyzerali ako cokolada AERO... http://goo.gl/eHF19L no a kedze je agon vsade okolo nas a veselo ho dychame kedze je to inertny plyn, zdravotne riziko by nemalo byt ziadne.

Formica FOR mig 169, Kuhtreiber KIT in 1500 HF, ALFA in Pegas 40A Plazma,Welder Fantasy JET TIG III AC/DC 200, Dnipro M SAB 210,Speedglas 9100XX, Kowax KWX820 ARC+, Bomar STG 120, Bezolejový kompresor - HECHT 2089, Profi3Dmaker, Ender 3 PRO,Ender 5+,13x BIQU B1,Creality K1Max,Creality LD-006,pieskovaci box Lincos 110L, klima Whirlpool PACW12CO :-)

#3 21-03-2014 11:01:38

jirkati
Moderator
Místo: Liberec

Tyhle otázky se tu s určitou periodicitou stále opakují.
1, Argon je netečný plyn. Se živými organismy nereaguje.
2, Při svařování prakticky všemi svařovacími metodami se uvolňují aerosoly a dýmy, které mají celou řadu příčin.
3, Každý pro svařování vyrobený materiál má svou výrobní historii. Např. při válcování plechů se používají všeliká mazadla, která se do povrchu zatlačí. Ta potom při svařování shoří. A protože cokoliv na Zemi hoří (až asi na jednu výjimku) to produkuje hlavně oxidy uhlíku. Ten tvoří s prachovými částicemi naprostou většinu svařovacích aerosolů a dýmů.
4, Zdravotní rizika jsou při dodržování základních zásad bezpečnosti práce při svařování zcela minimální. To hlavně znamená stát či sedět u svařování tak, aby aerosoly a dýmy mohly volně mimo zónu dýchání odcházet. Proto také je v místech, kde se svařuje, nařízeno odsávání. Takže zjišťování detailů, zda něco škodí víc a něco míň je úplně mimo mísu. Prakticky stačí dodržovat bezpečnostní předpisy.

#4 21-03-2014 12:58:42

Frank
Člen
Místo: USA
Web

Jimmys3 napsal(a):

Dneska bych položil spíše poněkud teoretickou otázku. Zajímalo by mě, jaké plyny se uvolňují při TIG svařování nízkolegovaných, vysocelegovaných ocelí a hliníku. A jaká jsou krátkodobá a dlouhodobá zdravotní rizika při svařování těchto materiálů. Zajímali jste se někdo o tuto problematiku?

Předpokládám, že se svařuje materiál očištěný od různých olejů, tuků, nátěrů apod. Při TIG svařování kromě argonu se vysokou teplotou oblouku vyvíjí různé kovové páry, které svařeč při nedostatečném odsávání může vdechovat. U nerez ocelí lze určitě počítat s vývinem par chromu a niklu. Ty jsou zdraví škodlivé - mohou při dlouhodobém působení způsobit rakovinu nosní sliznice. Dále dochází působením UV záření z oblouku na okolní vzduch (kyslík) k vývinu ozónu, zejména při vysoké intenzitě svařovacího proudu - zejména při svařování aluminia, mědi ap. Vdechování plynného ozónu může způsobit podráždění očí, dýchacího ústrojí, bolest hlavy, otoky plic.
Při svařování obalenými elektrodami vzniká ještě množství dalších škodlivin, ale to není předmětem diskuse...smile

#5 21-03-2014 17:14:09

jirkati
Moderator

Franku já bych si dovolil s příspěvkem č.4 trochu polemizovat. A hned vysvětlím proč.
Když jsem před mnoha lety musel na žádost odborové organizace řešit stížnosti svářečů ve velké svařovně na prostředí tak jsem si vlezl do montérek a dva týdny jsem s nimi TIGem svařoval stovky svárů na nerezových trubkách 48/4,5 mm. A velmi rychle jsem přišel na příčinu stížností. Všichni si při svařování umísťovali sváry do výšky pasu, takže při svařování vršku svárů se nahýbali nad svařenec a žrali ten kouř doslova plnou pusou. Zavolal jsem si Hygienickou stanici a nechal provést příslušná měření množství nečistot v dýchací zóně. Dopadlo to katastrofálně, měřily se koncentrace prachu a páry chromu a vdechované množství aerosolů za směnu až dvakrát překročilo povolené limity. Tak jsem jim nechal zvednout přípravky tak, aby měli sváry ve výšce prsou a nechal provést nové měření. A ejhle, směnové množství spadlo na cca 60% povolených hodnot. Akorát že všichni první dva týdny řvali, že je bolí ruce. Tak jsme jim zvedli příplatek za fyzickou zátěž a bylo po problémech.
Pokud jde o ozón při svařování TIGem tak významné množství ho vzniká až při proudech nad cca 250 A. Jenže i tam platí, že při správném umístění svařence vůči svářeči a správném odsávání tento horký plyn odchází mimo dýchací zónu.

#6 21-03-2014 17:49:34

Frank
Člen
Místo: USA
Web

S tím souhlasím, jirkati, že lze drasticky eliminovat dýchání zplodin umístěním sváru do zóny mimo dosah vdechování. Na druhou stranu někdy, zejména na montážích, to není často možné. Pamatuji na svařování na JE Dukovany, kde jsme svařovali elektrodami nerez, několik svařečů v jedné kobce s minimálním větráním. Pro kouř jsme neviděli jeden druhého. No, naštěstí to nebylo často, ale i tak jsem měl dost dlouhou dobu potom kašel a podrážděné průdušky. Takže v extrémních podmínkách je nutno k tomuto přihlížet a postarat se o dobré odsávání. V minulosti se na to mnoho nehledělo. Doufám, že nyní je toto vyřešeno. smile

#7 21-03-2014 20:16:01

jirkati
Moderator

Ale kdepak, je to čím dál spíš horší. Odsávání stojí peníze, které podnikatelé neradi vydávají. Odbory už prakticky neexistují takže nemá kdo na vedení firem tlačit. Naštěstí existují ivýjimky - podnikatelé, kteří si práce svých zaměstnanců a nejen svářečů váží a vytvoří jim solidní pracovní podmínky.
Je zajímavé, že skutečně velké firmy jsou v tomto směru lepší než ty menší a malé. Ale musím říci, že právě péče o svářeče ve vysoké míře závisí na svářečském dozoru, na svařovacích technicích. Pokud jsou to odborníci tak dokážou přesvědčit vedení firmy o potřebě péče o svářeče i bez tlaku odborové organizace.

#8 21-03-2014 20:35:39

Rellik
Člen

Hmm s tím žraním kouře mám taky dost zkušeností. U nás jak se dělaly svářecí stoly, tak šéf chtěl stůl o výšce cca 60cm! Takže u sváření je nutné být ohnutý přímo nad svařencem, v lepším případě se k tomu dá sednout na židli. Dva stoly 6x2m na kterých se donedávna dělalo všechno možné, od malých věcí po velké. Když jsem si před nedávnem svařil menší svařovací stůl o výšce cca 1m. Tak k tomu došel a nechápavě, urážlivě si k němu stoupl a řekl, že by chtěl vidět jak na tom někdo bude něco vařit tak vysoko a začal kolem poskakovat jako by mu skočila žhavá kulička mezi půlky. O nějakém odvětrání není ani řeči. Naštěstí je to celkem velká hala (cca 5000m krychlových) s málo svářeči a tak v podstatě splňuje bezpečnost práce vzhledem k poměru svářečů a metrů krychlových prostoru při neodvětraném pracovišti. Myslím, že je to nějak kolem 130m krychlových na jednoho svářeče... Pokud se mýlím, tak mě opravte.

Jinak k otázce: Nějaké zdravotní rizika jsou u všeho, nejinak i u sváření. Kouř ze svařování je jedno z nich - zanesené plíce, nebezpečné látky (při sváření neočistěných, barvených, ziknovaných materiálů), pak (nejen) světelné zatížení očí (zejména tig), ultrafialové záření - popáleniny pokožky... Při správném dodržování BOZP jsou ale tyto nebezpečné situace téměř eliminovány, takže bych se toho až tak nebál... wink

JET TIG II + Parker SGT 18, Speedglas 9100X, KOWAX 730ARC, PARTNER TIG 200 DC PULSE, Spartus MASTERMIG 200 + LORCH ML2400
Není nic co by nebylo možné, stačí jen najít tu správnou cestu.
http://dv-foto.cz https://rellik.rajce.idnes.cz/

#9 21-03-2014 22:24:57

semancko
Člen
Místo: Prešov

Napadla ma este jedna taka blbost o argone. Aby nahodou niekoho nenapadlo podla jeho surodenca He pouzivaneho tiez na TIG skusat jeho vplyv na hlasivky. Asi to poznate z roznych show ako ludia vdychuju helium z balonikov a snazia sa rozpravat. No tak toto by mohlo mat zle nasledky nakolko je argon na rozdiel od helia tazsi ako vzduch a po jeho poriadnom vdychnuti by sa mohol celkom dlho udrzat v plucach a sposobit komplikacie s dychanim. A podobna aj ked nepravdepodobna situacia by mohla nastat pri zvarani v nejakej uzavretej nadobe, kde by nemohol unikat spodnou castou von a dokazal by vyplnit priestor podobne ako pri jeho pouziti na ochranu korena. Ak si myslite, ze je to blbost rad by som pocul preco, mne to pride celkom logicke.

Vysnivany TransTig 1600 big_smile

#10 22-03-2014 06:43:54

Radim
Člen
Místo: Severní Morava

Jednorázové vdechnutí argonu by nemělo způsobit nic, protože plyny na rozdíl od kapalin jsou obecně velmi dobře mísitelné i přes jejich poměrně dost rozdílnou hustotu. Pokud by někdo vdechnul do plic čistý argon, dvěma třemi nádechy a výdechy by si měl plíce bez problémů okamžitě vyčistit. Jiná věc je, pokud by dlouho svařoval v uzavřeném prostoru , kde by vzduch a kyslík v něm pomalu přiváděný argony vytěsnil. Ten člověk by si toho při práci nemusel všimnout a mohl by v tom uzavřeném prostoru zkolabovat.

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla