SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Dobrý den, mám dotaz jak řešit deformaci dna u otevřené válcové nádoby. Uvedu příklad.
Dno průměru 1 metr síla 2mm, obvod- výška 0,5 metru síla 1,5mm, mat. 1.4301, met. TIG.
Když nastehuji obvod s přesahem dna 1mm, poté provedu vnitřní kouťák bez přídavku materiálu (45A a snažím se co nejrychleji kvůli vneseného tepla) a následně znovu bez přídavku mat. zavařím venkovní hranu (50A)kde roztavím ten 1mm přesah tak se vždy dno vyboulí. Mám dotaz jak by se dalo takové deformaci předejít nebo následně tuto deformaci eliminovat.
Předem děkuji za vaše rady.
Marcus
No jo, Markusi, to je prostě fyzika. Obvodový svár není nic jiného, než jakýkoliv jiný dlouhý svár. Prostě se tam vytvoří tahové napětí i ze smrštění materiálu po délce. No a důsledkem je pak vyboulené dno. Navíc, koutový svár namáhaný na smyk na takovéto konstrukci má jen 60% pevnosti sváru na plechu namáhaného na tah. To je ten pravý důvod toho, proč se dělají dna lisovaná s vytlačeným okrajem, kde se pak dělá běžný svár natupo. V daném případě připadá v úvahu jedině následné rovnání teplem v bodovém rastru, ale to se musí dobře umět, jinak to člověk totálně zmrší. Poslední možností je svařovat po cca 30 mm kouskách a intenzivně chladit, i ten právě zavařený svár. Pokud je to austenitický materiál, tak mu to chlazení jedině prospěje. Prostě "svařovat zastudena". V takovém případě se většina tahového napětí vyčerpá v blízkém okolí sváru.
Zdravím Marcusi, podlozit medí nebo hliníkem a odvést teplo z místa svaru - bez toho se neobejdes.
Předpokládal jsem že nedělám nic zásadně špatně a tomu tahovému napětí které vznikne tepelnou dilatací při svařování rozumím. Mám takovou teorii se kterou jsem se nestkal ani jsem ji nevyzkoušel ale myslím, že není od věci. Jde o to, že kdybych před nabodováním dno válce předehřál a tím ho roztáhl, tak po nabodování a zchladnutí vznikne opačné napětí a následným svařením se ten tlak +- vyrovná
Markusi ta teorie o předehřevu je pěkná, ale dost těžko si představuji jak se udrží teplota na celé ploše toho dna během stehování na cca 600 st.C. Tudy cesta nevede. Prostě buď svařovat po kouskách skoro zastudena, nebo vymyslet jak z toho kouťáku udělat tupý svar. Např. nastříhat po cca 50 mm okraj 20 mm, ohnout a svařit ty řezy. Pak už to je o něčem jiném, protože se svařuje tupý svar. Ale i při vytváření toho lemu se musí šetřit teplem. Výhodou je, že se to dno nechá po zavaření lemu dobře mířenými údery vyrovnat na placku a pak teprve svařovat s válcem.
Ještě upozornění: Při svařování nerezů je nezbytně nutné chránit kořen z druhé strany nějakým formovacím plynem, jinak vznikne hnusná, neodstranitelná chlupatina.
treba zvarat po kuskoch a vzdy oproti,ale aj tak tam mala deformacia bude,proste to teplo nema kam ist,preto sa to zkrúti
Ted v tydnu jsem svarel vodici plechy z 17 241 delka cca 3600 takze z dvou kusu 1800 mnohdy ruzne naohybane na ohranovaku kazdy spoj delky cca 500 oboustrane trval cca hodinu plech tl.2 heft 5-8 mm pak hned co nejvic ochladit a pak teprve na preskacku dalsi heft.Samozrejme predtim huste oboustrane nabodovano take s chlazenim. Pak prebrousit lamelakem a sjednotit vib. bruskou. Nejaka defornace tam je ale na dany ucel je vse naprosto vyhovujici.
Z příspěvků to není úplně jasné, ale pro upřesnění (jak píše Honza007) - zhusta nabodovat, čili sestehovat po klidně 2-3 cm. Samozřejmě střídavě a ideálně s chlazením.
Jak rikal Jirkati deformace vznikne vzdycky.. pokud se nebude svarovat klenute dno (svar natupo) Funguje to uplne stejne jako kdyz si bliknes k sobe 2 jackly na kolmo. Taky se ti vlivem svaru stahnou. Mam to osobne vyzkousene, kdyz sem si svaroval akumulacni nadobu. Nicmene me deformace nevadila. Nemam s tim zkusenost.. ale treba by pomohlo pulsni svarovani..
Metoda s okamzitym schlazenim je zajimava muze mi nekdo napat jak se to presne dela? mam predstavu.. ale chtel bych si rozsirit obzor.
Dekuji