SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Zdravím, chtel bych se zeptat jestli je vhodny materiál nerez ocel vyrobit si kamna napríklad se 50 l.sudu od piva ?
Aký je na to Váš nozor ? Chtel bych v tom topit dřevem, ne uhllím. Jestli to neprehorí nebo nepopraska.
Asi je možné všechno. tedy i kamna ze sudu od piva. Domnívám se, že je na nich nerez poněkud tenký a typu 308L , což je běžná potravinářská nerez , která není žárupevná. Životnost těchto kamen nebude asi příliž velká, ale na občasné použití snad stačí.
Hmmmm, neviznám se do materiálu. Chtelo by to názor odborníka.
Představa, že nerezové materiály nekorodují je úplně špatná. Každý typ nerezového materiálu - a je jich hodně - za určitých podmínek koroduje! Při spalování jakéhokoli materiálu - dřeva, uhlí, pneumatik - je hlavní chemickou reakcí okysličování a tím vznik oxidů uhlíku. A to je ten problém s nerezovými materiály, které jsou nerezové proto, že obsahují velmi málo uhlíku ve své základní struktuře. Dodáním uhlíku do povrchových vrstev ohřátých nerezových materiálů se tyto vrstvy okysličují, postupně odlučují a rychle klesá tloušťka jejich stěny.
Proto existují žárupevné a žáruvzdorné materiály, které za tepla korodují minimálně. Materiál pivního sudu těmto požadavkům neodpovídá. Proto krb z takového materiálu bude mít minimální životnost, tipuji tak do dvou let.
Milan_SK napsal(a):
Zdravím, chtel bych se zeptat jestli je vhodny materiál nerez ocel vyrobit si kamna napríklad se 50 l.sudu od piva ?
Aký je na to Váš nozor ? Chtel bych v tom topit dřevem, ne uhllím. Jestli to neprehorí nebo nepopraska.
Resistance stainless steel k oxidaci za tepla, tvorbě okují a tím postupnému zmenšování tloušťky stěny materiálu, je závislý na obsahu chrómu. Austenitické oceli, s obsahem chrómu přinejmenším 18%, mohou být být použity v teplotách až 870°C, což je červený žár. Třídy ocelí typu 309, 310 ap. s vyšším obsahem chrómu mohou být vystaveny teplotám dokonce podstatně vyšším.
Chemické složení s/s třídy 308 (AISI Type 308) je zde, tak si lze utvořit představu:
C 0.08
Mn 2.00
Si 1.00
Cr 19.0-21.0
Ni 10.0-12.0
P 0.045
S 0.03
Pravdou je, že při spalování dřeva bude materiál vystaven nejen teplotě, ale dalším chemickým produktům hoření, takže bez praktického vyzkoušení těžko typovat životnost takového zařízení.
Díki moc za podrobne vysvetlení. Taky mne napadlo, že se delají kominovy vložky z Nerezu, le to bude zřemne jiný složení.
Milan_SK napsal(a):
Díki moc za podrobne vysvetlení. Taky mne napadlo, že se delají kominovy vložky z Nerezu, le to bude zřemne jiný složení.
Jak zde správně uvedl Petr, je to nerez 316Ti.
Oproti zde diskutované oceli 308 má 316Ti větší tepelnou odolnost proti oxidaci a rovněž vyšší odolnost proti důlkové a mezikrystalické korozi. Je toho dosaženo přidáním molybdenu a titanu do slitiny.
Chemické složení obou ocelí je zde:
(308 Type) (316Ti)
C 0.08 C 0.08
Mn 2.00 Mn 2.00
Si 1.00 Si 1:00
Cr 19.0-21.0 Cr 16.5 - 18.5
Ni 10.0-12.0 Ni 10.5 - 13.5
P 0.045 P 0.045
S 0.03 S 0.015
Mo 2.0 -2.5
Ti 0.7 - 1.0
Já jsem vyrobyl už několik z těch sudů, 1 před 5 lety a když ho někdo chce, tak mu ho postavím,schválně jestli víte, z čeho se dělají krky tzv. plechovky vyložené šamotem-spodek a boky. ještě k těm sudům, dělám z nich bojlery a dobrejch 15 sem jich udělal, ten 1 mám samozřelmně já a je to 7 let.
suhlasim z nazormi ja mam uz asi 5 r pec urobeny z nerez tackov z kuchyne su zhruba asi 0,8 az 1 mm hrube a som uplne spokojny je tenky material ale nerez ma slaby prestup tepla takze podla mna staci uplne plech 0,8 mm a dalsia vec je pravda ze aj nerezovy plech koroduje ale myslim ze uhik z dechtov sa do materialu asi velmi nedostane pretoze je tam na to nizka teplota ved v peci je stale voda ktora ho chladi zakze telota povrchu nikdy nepresiahne 100 c a bezna vec ako je nizkoteplotna korozia ktora vam vyzerie obycajny kotol z vnutra je podla mna u nerezovej oceli odstranena a na dôvazok do vody v kureni som pridal trosku emulzneho oleja lebo rozvody mam z plast. rurielk na vodu a vraj cez nich prestupuju atomi kysliku a potom sa vraj voda sprava agresivne ku kovom ako su napr. radiatory tak som tam vlial asi 1 l emulz oleja a obiem kurenia mam asi 80 l tak mam to tak uz dlho a zatial niesu ziadne problemi
Mat. 17240 - čili potravinářská nerez má pracovní teplotu max. 300°C. Při výšších teplotách, samozřejmě, že nedojde k oxidaci, ale vlivem teplotního rozpínání dojde k jeho postupnému zpevnění a nakonec prasknutí. Navíc v místě TOO po svarech hrozí mnohem větší riziko MKK (teploty nad 500°C), z důvodu spojování C s Cr a jeho možný vstup z okolního protředí. Tato ocel není stabilizovaná.
Přes moje varování u nás ve firmě vyrobili, nechlazenou část kotle na dřevo z této oceli a životnost byla dokonce podstatně nižší než obyčejné oceli. Do roka a do dne se to naprosto potrhalo.