SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
ja to mam zapojene takto : na demagnetizaciu mam jadra mam schottky a zenerku v serii, katody k sebe, zenerka 15V, a na meranu polperiodu mam schottky a odpor 12R, momentalne uz 10R
Jestli dobře chápu vaše zapojení, tak ta vaše druhá dioda nefunguje jako demagnetizační. Pokud jste použil podobný usměrňovač, jako má výstup hlavního trafa, tak tam spodní dioda funguje jako nulová dioda ve spojení s tlumivkou.
Nevím jak je ten toroid velký, že jste na něj zanevřel a kolik gramů ušetříte. Nerad bych vám poradil něco, při čem by odešly tranzistory, ale asi by šlo zapojit ten toroid, co funguje a za něj dát menší a znova k němu nabastit zatěžovací odpory a diody a pak porovnávat osciloskopem oba dva obvody, ale bez konstantní odporové zátěže to bude těžké, pokud není osciloskop, tak třeba přivádět výstupní signál na vstup tranzistoru a monitorovat to pomocí LED.
Jen mně zaráží, že máte jen 30 závitů, při tomto poměru, pokud by vám svářečka dávala efektivní proud 110A bude špičkový min 130A, tedy do diody víc jak 4A, při přilepení elektrody očekávám tak 150A efektivních.
Já jsem takovýto invertor nestavěl, ale přišlo by mi logičtější použít místo 15V zenerky odpor, kór když má to měřící trafo tak nízký převodový poměr. Tedy podobně jako to má Danyk, dále je na svarinfo taky ke stažení invertor z Brna.
P. Skřivánek to udělal tak, že signál z proudového trafa rozdělil. Při vyšší hodnotě nadproudu zareaguje ochrana s min zpožděním, a nastavená hodnota se průměruje pomocí kondenzátoru. Já jsem se s tím ztotožnil, přijde mi to bezpečnější.
Na SG mu to určitě přímo nejde, to by nemohl nastavovat proud, jen to nechtěl celý kreslit, někde psal, že to porovnává s 5V.
to zapojenie so zenerkou i poradil jeden chlanisko ktory sa podla toho co pisal zrejme dost dobre vyznal, povedal že demagnetizacia s odporom trva teoreticky nekonečne dlho tak som dal na jeho radu a dal tam tu zenerku. Mozete mi napisať ako ste došli k tym hodnotam prudu? čisto len tr pomer? tam co mam nakreslene ze to smeruje do SG, tak to ide do minus vstupu OZ
Pokud se vezmou v úvahu frekvence invertoru (časy), tak tím odporem má kamarád pravdu. Je to jako nabíjet kondenzátor přes odpor, taky se nikdy úplně na napětí zdroje nedostane. Mně spíše udivila ta kombinace nízkého transformačního poměru a 15V zener, je mi jasný, že výstup z toho trafa nebude symetrický a že jste ten větší puls dal na druhou větev s odporem. Ty proudy jsem bral jen jako transformační poměr a bral jsem ho jen pro tu větev s odporem.
Tedy šlo mi o to, aby to trafo v tom slabším demagnetizačním pulzu dalo takové napětí, aby nějaký proud protekl.
tak mozem to odskusat s tym odporom na demagnetizaciu a pocet zavitov toho prudoveho trafka odporucate aky?
Zkusil bych třeba zapojení proudového trafa od Danyka, nebo na svarinfo, v sekci ke stažení je invertor z Brna, jen pozor, ty diody skleněnky mají pouze 0,2A, a z toho vyplývá i vysoký počet závitů na sekundáru:
Tr2 toroid pr. 16/10-6
primár: lanko 2,5 mm2, prostrčené toroidem
sekundár: 300 závitů drátem pr. 0,1 mm
Podobně se zener jako vy to má Colt150, je taky v sekci ke stažení, ale taky to budou stovky závitů na sek.
To by se ručně dost špatně motalo.
Dále jak budete zvyšovat impedanci obvodu (snižovat proudy), tak budete muset snižovat kapacitu toho kondenzátoru.
tak dnes som skusil tu upravu podla vás. prudove trafko má 78 závitov na toroide s AL3500, bočnik som mal už aj 47R, ako povedal p.atishajn kondenzátor som zmenšil z 470n na 47n ale sprava sa to rovnako pri dotyku elektrody hned zhodi ističe. neviem prečo ale funguje to stale iba s tym čudnym toroidom s 32z, bočnikom 15R a kondenzátorom 470u
zabudol som, demagnetizaciu som realizoval diodou orintovanou na nepriepustnu periodu a rezistorom 47R
Editoval Edison (06-03-2014 19:43:11)
Proto jsem psal …Nerad bych vám poradil něco, při čem by odešly tranzistory, ale asi by šlo zapojit ten toroid, co funguje a za něj dát menší a znova k němu nabastit zatěžovací odpory a diody a pak porovnávat osciloskopem oba dva obvody, ale bez konstantní odporové zátěže to bude těžké, pokud není osciloskop, tak třeba přivádět výstupní signál na vstup tranzistoru a monitorovat to pomocí LED…
Předpokládal jsem, že než se to podaří nastavit, budou tam oba toroidy, bude zapojen ten fungující a na novém toroidu budou dobastleny nové zatěžovací obvody, na nich něco změříte a podle výsledku pak přizpůsobíte další děliče tak, aby na vstupu OZ bylo stejné napětí.
Jak je ten původní toroid velký, že ho chcete za každou cenu měnit?
preblem je v tom že ja dva rovnake toroidy doma nemam a prečo meniť?no prvy dovod bol že ten toroid je troska velky ze radsej cosi mensie ale to nieje až take podstatne. druhy dovod je to že mi bolo povedane že to asi nieje obycajny ferit ale zrejme VF kedze ostatne toroidy pri takom pocte zavitov mali uz par mH a on iba 85uH
Nemyslím dát dva stejné toroidy, ale jeden co teď funguje, normálně zapojit, aby neodešly tranzistory a na stejném primáru vedle menší nový i s novým zapojením (odpory a diodami), jen jako simulace nového stavu. A na novém odměřit co dává a porovnat to se starým zapojením.
no tak teraz som to zbuchal nanovo, nasiel som aj problem, blbe sfazovanie, kontroloval som to niekolko krat len som nezbadal jeden detail ze ten kablik sa ,,opačne toči´´ tak uz som to upravil, len neviem pochopit prečo to zo starym bolo jedno ci tak ci tak stale siel invertor rovnako teraz je tam prudove trafko zo 72z (prispevok cislo 230 ma zle uveden 78) demagnetizacia cez schottky a 47R, bočnik 28R aj ked podla vypoctu tam malo byt 12R, postup na primare trafa je v spicke 34A prevodom prudoveho trafka mam 0.482A a potrebujem to dostat aby to zacalo obmedzovat pri 5,8V( 5,3 je max na + vstupe SG a 0,5V ubytok na schottky diode ktora ide k RC clanku) takze 5,8V / 0,48A mame tych 12R
No, paráda, zvítězil jste nad tupou hmotou.
prepačte, ale ako tomu chapať?
Pravdě podobně je to jen krajový výraz. Součástky jsou jen hmota, neživá hmota, ale pokud se z ní něco tvoří, tak se potvora brání. Buď se nepovede a vyhraje hmota, nenechala se zotročit, neposlouchá, dělá si co chce, anebo se dílo podaří a tupá hmota je poražena, dělá to co se od ní očekává, slouží.
Jen obdivuji ty tranzistory, že neodešly do křemíkového nebe.
Editoval pt.kbely (07-03-2014 17:54:01)
sorry za offtopic, já tedy vždy zvítězím nad hmotou
tak, velmi pekne dakujem za vysvetlenie uz som si myslel ze sa to nejak tyka mojej mozgovej hmoty
a tym tranzistorom sa tiez dost divim ze stale drzia staru dvojičku som odpalil takym sposobom že mi jeden vyvod primaru pripojeny k striedaču škrtol o chladič a drbol aj hlavny 25A vtedy odisiel aj usmernovac, a teraz cim to je? DPS vstupnej casti ma cesty široke 1cm a posilnene 2,5mm2 Cu takze tam stary veleke isto nesu, a droty ku striedaču a trafu su 4mm2
bourač napsal(a):
sorry za offtopic, já tedy vždy zvítězím nad hmotou
Slyšel jsem to jen vždy v souvislosti s oživením (rozchozením) nějakého elektronického udělátka, ale je mi jasné, že něco vybourat, nebo rozebrat je také složité a že se ta hmota taky brání. Pokut to tedy rozšíříme i na toto, tak má hmota i v tomto případě šanci - před nějakou dobou nedotknutelní vybourávali traverzy na Kladně a spadl na ně strop. Ale mezi bouračem a nedotknutelnými je dost podstatný rozdíl.
este ked si spominate na zaciatku som spominal to zvlastne piskanie alebo ako to nazvat, povedali ste ze je to striedava zlozka s riadenia, tak tu je to počut na tomto videu, miestna televizia robila reportaž zo SOČky a na konci videa je vidno ako zvaram iba kusok http://www.snv.sk/?tvarchiv=1&video … D=140225-2
Já tam žádné pískání neslyším, ale je fakt, že mám problém s frekvencemi nad 6kHz, to by musel někdo mladší, se mnou už to bude jen horší.
Na tom videu jsou úžasný věci. Na sváření by to chtělo něco jiného na sebe, já zas tak moc často nesvářím, ale snad na všech hadrech mám dírky.
Tedy platí: Edison=Dárius BABÍK, jak je v té reportáži ???
Asi ano, :
Edison napsal(a):
admin aj ja by som poprosil takúto možnosť darovania vstupeniek(Dárius Babík SK)niekomu druhému pretože som zo Slovenska a mam 14 rokov a do Prahy sa sám nedostanem a rodičia by so mnou nešli
Editoval JARDA V (07-03-2014 21:11:06)
ano je to tak som to ja na to zvaranie som v poslednej chvili rano pred sutazou splašil aky taky plašť aby som sa tam nemusel cely zobliekať ale stacilo shodit oblek a natiahnut ten plašť
ak sa smiem spytať, JARDA V, čo vas tak zaujalo na mojom mene?