SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování

Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !

Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARINFO - magazín o praktickém svařování

#26 26-02-2014 18:31:17

Pruduch
Člen

Re: Weldmig 150 nesvařuje

Eldesan napsal(a):

Pak jsem zkoušel měřit 1,5V a 9V baterku a fungoval ,-)

Jako na proudovým rozsahu? Do zkratu? Radši už nic neměř... Já už to nechci nijak dál už komentovat, protože tohle je fakt katastrofa takhle něco "měřit". Ale že tohle mohlo měřák zničit a s dost velkou pravděpodobností minimálně poškodit je prostě fakt. Jestli se tak stalo posoudí někdo kdo tomu rozumí a nejde to zjistit nějakým připojením baterky. Flukáč sice má solidní pojistky, ale nejsem si jist jestli i na nejvyšším proudovým rozsahu. Pak minimálně vyhřátej bočník jistě přesnosti a životnosti přístroje nepřidá atd... Prostě ruce urazit je málo za takový "měření".. sorry. Jediné štěstí v neštěstí mohlo být to, že jak je v nepořádku svářečka, resp. průvlak a buhvíco ještě, že tam opravdu žádný větší proud netekl, protože pokud by se tak stalo, tak bylo o kouřové efekty postaráno vcelku spolehlivě jak již výše poznamenal m.Evil.

Editoval Pruduch (26-02-2014 18:52:39)

#27 26-02-2014 23:48:45

JARDA V
Člen
Místo: Velké Meziříčí

pt.kbely napsal(a):

JARDA V -"Bez trubičkového průtokoměru (alespoň toho na hubici za cca 200Kč) to asi nepůjde".
Průtok jde ověřit i bez trubičkového průtokoměru, ale je to pracnější. Např pomocí průhledné 2 litrové PET lahve, nebo menšího demižonu. Láhev naplnit vodou, kolem hrdla uvázat drátek a láhev dát opatrně do kbelíku s trochou vody, tak aby v lahvi nebyla bublina vzduchu, do lahve strčit hadičku, nebo měděnou trubičku a zajistit drátkem, to že se PET lahev trochu zdeformuje, nevadí. Pak se hadička nasadí na hubici, pustí plyn (bez drátu) a měří se čas, potřebný k vytlačení vody, na konci je dobré, aby byla láhev ponořena co nejméně. Pokud má láhev 2 litry, čas potřebný k vytlačení vody je 15 s, tak vyjde průtok 8 l/min. Pokud to nesouhlasí, tak se dá spočítat přibližně jiný tlak trojčlenkou, tedy když se zmenší tlak na polovinu, bude průtok zhruba poloviční.
Nebo se dá na hořák nasadit igelitový pytlík, nafouknout ho plynem a měřit čas, pak igelit naplnit pomocí trychtýře vodou a zjistit jeho obsah, pak jde taky průtok spočítat.

big_smile big_smile big_smile big_smile
Jistě, i tak se dá, měl jsem na mysli rozumný poměr: cena/výkon v rozumném čase snadno opakovatelné. smile smile smile

#28 26-02-2014 23:49:59

JARDA V
Člen
Místo: Velké Meziříčí

pt.kbely napsal(a):

...Já sem jen kutil.

Ale zatraceně šikovnej kutil. smile smile smile

#29 27-02-2014 09:07:04

pt.kbely
Člen

JARDA V napsal(a):

pt.kbely napsal(a):

...Já sem jen kutil.

Ale zatraceně šikovnej kutil. smile smile smile

No já bych to nepřeháněl, manuálně to odhaduju tak na 25% oproti době před 30 roky. Ono by to taky bylo trochu jiný, kdybych na to pořádně viděl, v elektrice jsem na tom momentálně  o trochu lépe než Eldesan, na druhou stranu v motorkách se na rozdíl od něj vůbec nevyznám a on mně v elektrice může snadno předběhnout.
Navíc je tu spousta borců a profesionálů, kterým se nemůžu rovnat.

#30 27-02-2014 12:50:30

Eldesan
Člen

Ahoj,

tak svářečka je v pořádku, vyčištěná a odzkoušená. Bylo to zadělaný a tryska měla průměr 1,2 což se k 0,8 drátu nehodí, dále opravily svařovací hořák u podavače. Dokonce mi doporučili elektrikáře co mi snad vymění jistič za pomalejší ať můžu vařit i na Max2 a nevyhazuje mi to jistič.

Moc děkuji všem za rady a trpělivost...

Eldesan

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla