SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Mno, on i metanolek krásně voní.. Už pár let jej spaluju ve starý pilce z bazaru. Stačí trochu víc oleje a jede krásně. Na těžbu jí neberu, ale na odvětvování a pak řezání paliva je ok. A navíc, krásně voní!!!!!!!!!!
Offline
JARDA V napsal(a):
No tím se to vysvětluje: Je totiž sakra rozdíl mezi lihem, syntetickým lihem a DOBRÝM destilátem (třeba ze švestek).
Hm, chemicky to je úplně totéž. Rozdíl je akorát v příměsích, které u toho lihu jsou. Chemický má příměsi dané technologií výroby, přírodní příměsi (často voňavé) dané původním kvasem. Pokud to není nějaký superčistý líh určený třeba pro nějaké speciální analýzy atd, tam by to bylo úplně jedno.
Právně je obrovský rozdíl, chemicky vyrobený líh třeba z ropy nebo zemního plynu je nepřípustné použít jako potravinu pro lidskou spotřebu.
Například Jelínek dělá levnější slivovičku a další levnější lihoviny ( snad jen ty levnější) klasickou dvojí destilací. Poprvé destiluje čistě jen z kvasu, pak obsah lihu v destilátu zdvojnásobí přídavkem čistého potravinářského lihu ( doufejme že ne chemického nebo dokonce "zrekultivovaného" denaturovaného ) a potom destiluje podruhé. Podobně to určitě dělají i další výrobci.
I když prakticky všechny levné lihoviny prodávané kdekoliv u nás mají pachuť, jako by tam ten líh z denaturáku byl.
Offline
Není nad to si udělat svůj kvas, a pak jej nechat vypálit. Jó, domácí hruškovice a slivovice. Též i jablkovice (ta je ale spíš do čaje, či na vypálení červa- je dost silná, ale dobrá!). Já vše vozí do Poněšic- mám buďto svůj kvas v tisícilitru (od octu), anebo jablka tam odvezu v celku a oni mi udělají jak kvas, tak i výpal. U slivovice a hruškovice si ho dělám raději sám
Offline
Jo tomape tak to je . Lidi chtějí z nekvality kvalitu . No je to zaběhané tisíce let . A lidi si stejně nedají říct . Z plesnivého a shnilého či zoxidovaného kvasu neudělá sebelepší pálenice nic - a tečka . To , že oficielně Jelínek sere do značkové moravské slivovice bramborový líh , to je realita a fakt sila .
Offline
Ano, bohužel. O pálenici v Poněšicích vím, že dělají kvalitní hromadný kvas z jablek- hledí na valitu- berou padanky i trhaný jablka, ale nesmí hnít. Pokud jsou hnědý od natlučení- nevadí. Jablek mám dost, takže tam je to ok. Ale hrušek moc ne- 2 stromy na pálenku a jeden na spotřebu. Mám jak měkčí- na rychlou spotřebu- ty pálím, pak mám i máslovky- ty si nechávám a nějaký se slupkou jak podešev, ale dost sladký. Ty pálím též. Švestky a blumy míchám- pak je to sladký jak cecek a slivovička je lepší. Jablka mám na spotřebu- nový, mladý stromy a ostatní- nějaký hodně šťavnatý a vše ostatní, co mi nejede, jde do pálenice. Mám 2 zahrady- jednu novou u baráku a jednu starší u chaty- ta má ca 1ha- je to toiž součený i s vráceným sadem v 90tých letech. Ten je mladší, tak jsem to oplotil a na podzim jablka prodávám za samosběr. Jen ta údržba je dlouhá- 14 dní dovolené......
Offline