SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Uvažuji už delší dobu o stavbě destilačního dvouplášťového kotle. Celý kotel bude z nerezu. Reakční člen bude ve formě měděných pásků v deflagmátoru, takže spojování mědi řešit nemusíme. Průměr vnitřního kotle bude 32 cm a 80 cm vysoký - 65 litrů. Průměr vnějšího kotle, ve kterém bude vodní lázeň bude 38 cm a 85 cm výška - 97 litrů.
A teď bych si dovolil pár otázek.
1) Z jakého typu nerezu by měly být stěny kde bude max 100 stupňů C. A jakou by jste doporučili max tloušťku plechu, abych ten plech dokázal ručně stočit do válce a nemít přitom strach z propálení příliš tenkého plechu.
2) Z jakého typu nerezu by mělo být dno, které by mělo odolat otevřenému plameni - Ohřev bude 9 Kw propan butan hořák. A taktéž prosím poraďte optimální tloušťku.
3) Poslední otázka - Mám zkušenosti pouze se svařováním klasickým komunistickým aparátem - domácí svařování kolem baráku... Chtěl bych si koupit svařovací aparát a zkusit to svařit sám. Je možné vůbec svařovat nerez bez ochranné atmosféry pouze nerez elektrodou? A jsem vůbec schopen to svařit sám? Nebo je třeba být opravdu profík ?? Podotýkám, že na práce kolem domu jsem velice zručný a nejsem žádný ňouma.
Díky za odpověď pánové.
Offline
Nerez se dá vařit i nerezovými elektrodami, ale chce to trochu cviku aby to bylo pak vodotěsné. Lepší by to bylo TIGem, ale pokud není dostupný, tak i tou elektrodou by to šlo. A ty rozměry se mi taky zadají trochu mimo... Víc se k tomu vyjadřovat nebudu
Offline
Když to uděláš z 2ky nerezu , tak to postupně elektrodami svaříš . Vnitřní kotlík bych udělal celonerez hranatý a na ten vnější bych použil jako dno i černý výkovek z boileru a zbytek z nerezu . Ono nějakou černou trojku hnedtak nepropálíš , když je vodou chlazený .
Offline
bude záležet na tom, jestli bude s olejem nebo vodou. Pokud s vodou, tak tam musí být tlak cca 2,5Bar. V tom případě žádné rovné plochy. Také k tomuto účelu by nebylo vhodné, aby vnitřní nádoba měla kouty.
Offline
Destilovat se dá kde co nejenom alkohol xD
Vařil bych TIGem .. Hezčí lepší atd.. 2-3mm nerez
Famater:když do 100C proč by to melo mít tlak ? a ještě 2,5bar ??
Na internetu bude určitě spousta kolon včetně popisu materiálu.
Offline
Mensi destilacny pristroj sa da aj kupit,ci je to legalne alebo nelegalne to by som videl skor v mnozstve vysledneho produktu. Ja som zvaral tigom z 1.5 plechu oba plaste na koren takze nema kade pretekat. Z tej trojky plechu pri tych rozmeroch by to bolo tazke jak svina.
Offline
Hmm, zařízení na výrobu destilky bych řešila z pivních sudů a bylo by, máte dva typy jeden cca 400, a druhý 360 dovnitř a deflegmátor z malý 30, takže si necháte vypálit jen příruby, pár nátrubků a bude, když si to pěkně ořežete tak určo vám to někdo tigem zavaří, eldou bych to neřešila.......a dole bych přidala ještě mufnu na topný tělísko, když to rozpálíte plynem pak už to jenom dohříváte a můžete to regulovat přesnějc....hi
Offline
Juggernault napsal(a):
Destilovat se dá kde co nejenom alkohol xD...
To jistě, už vidím, jak někdo vyrábí aparaturu v hodnotě 10 000+, aby si vyrobil pár litrů destilované vody, co se dá koupit za 8 Kč za litr.
Offline
A podle znalců je použití nerezu na první pálení oničem. V kvasu jsou sloučeniny síry a proto je potřeba MĚĎ, se kterou reagují a tak se nedostanou dál. S nerezem proběhnou reakce s chromem a s uhlíkem a je po chuti. Říkají znalci v odborné literatuře.
Offline
aha a nejsou to tvoje vlastní zkušenosti že ne? Třeba by se v nějakém kuchyňském bazaru dal pořídít velký hrnec na ohřívání mléka - dvojitý plášť...
Offline
JARDA V:
Neslyšel jsem o tom, že by byla výroba destilačního kotle nelegální, to je pro mě opravdu novinka. Jak napsal Juggernault, destilovat se dá kde co. V mém případě se jedná o destilační kolonu pro náš chemický kroužek, kde chceme destilovat jak étericky obohacené H2o, tak získávání esenciálních olejů z květů, bylin a k dalším mnoha účelům. Jelikož má náš chemický kroužek omezené finanční zdroje, snažím se získat informace jak toto zařízení vyrobit sám. Taky ti odpovím na tvůj příspěvek ohledně mědi. V popisu tématu jsem psal, že reakční člen bude v podobě měděných pásků v deflagmátoru, aby nedocházelo k nežádoucím chem. reakcím.
Jinak hezky děkuji za cenné rady ostatním přispívajícím.
Editoval Marselino (21-02-2014 06:34:05)
Offline
to Juggernault: aby to mělo telotní spád a tím nějaký výkon, 100°C v meziplášti je málo, proto se někde používá termoolej.
Offline
Hmm, a do deflegmátoru se navlíkaj na nerez závitovou tyč kotoučky z Cu dle potřeby a koncentrace no a pak máte Cu trubku v chladiči ne?, a jste na 5 kolíkách i s hořákem a glykolem, přeji úspěšnou destilaci voňavek hi...oblíbená je ta ze švestek, ale tam není vhodná stálá teplota jak budete mít tady.
Offline
Svařák:
Pane Svařáku, pokud nejste schopen či ochoten zodpovědět moje otázky a chodíte sem v podnapilém stavu, nebo jste pouze klasický zamonitorový rýpal tak se laskavě nevyjadřujte.
S kamarády máme vystudované chemické školy a u kolegy doma zkoumáme určité chemické jevy. Pokud si sestrojíme destilační kolonu a budeme na ní provozovat destilaci éterických látek u něj doma, proč by mě proboha měli zavřít ???
Píšete "A ani se nemusí nic stát" A co by se tak asi mělo stát, když budeme destilovat éterické látky - pro neznabohy prostě vařit byliny ???
Pokud se ještě někdo chystá vyjadřovat k něčemu jinému než je jádro mých otázek tak se laskavě zdržte odpovědí.
Myslel jsem, že se mi zde dostane odpovědí od odborníků z praxe, ale zřejmě budu muset toto téma smazat.
Samozřejmě za fundované odpovědě velmi děkuji.
Editoval Marselino (21-02-2014 09:49:43)
Offline
Hmm, opravte mě jestli se pletu,ale destilák nemá nic společného s tlakovou nádobou, jsem jen holka ale papiňák je určo něco ale opravdu jiného ne? Asi by to chtělo někdy juknout místo ledničky do kuchyně...hi
Offline
Vlastní kotel je obyčejný hrnec. Pokud bude v meziplášti olej, tak tam také nebude potřeba tlak. Pokud tam bude voda, bude potřeba zvýšit tlak, aby se dosáhlo vyšší teploty.
Offline
evik napsal(a):
Hmm, opravte mě jestli se pletu,ale destilák nemá nic společného s tlakovou nádobou, jsem jen holka ale papiňák je určo něco ale opravdu jiného ne? Asi by to chtělo někdy juknout místo ledničky do kuchyně...hi
Zdravím slečno Evik. S tou destilační nádobou máte pravdu - za normálních okolností to tlaková nádoba není. Záleží na konstrukci. Pokud je nádoba konstruována tak, že se může vařením (obvykle zkvašené ovocné břečky) ucpat vytok par z té varné nádoby, lehce se tlakovou nádobou stane. Znám z dřívějška několik případů kdy takové doma dělané destilační zařízení v souvislosti s neodbornou obsluhou explodovalo a dotyčnej skončil na oddělení popálenin v hospitalu. A potom ještě ke všemu v kriminále. Právě ten dvojitý plášť s vodou jako přenosné tepelné medium zabraňuje bouřlivému varu, přetlakování a rovněž se ta ovocná břečka nepřipaluje.
Offline
Hmm, zdravím pana Franka, jistě že ty saponiny zvednou a napění, ale ty kotoučky v deflegmátoru jsou i jako přepážka, a pan Marselíno to určo bude plnit do dvou třetin a nebo na to při naplnění hodí kus sítka, stejně se tam ještě plácá trubka ucpaná plast.špuntem jako pojistka. To pan Svařák:Vaše svařovací postupy na heřmánkovej čaj jsou opravdu zajímavé, vás bych tak nechala píct řízky nebo nedejbože uvařit hrachovku, .......hi
Offline
evik napsal(a):
... To pan Svařák:Vaše svařovací postupy na heřmánkovej čaj jsou opravdu zajímavé, vás bych tak nechala píct řízky nebo nedejbože uvařit hrachovku, .......hi
Hrachovku v papiňáku ???
Offline
evik napsal(a):
Hmm, a do deflegmátoru se navlíkaj na nerez závitovou tyč kotoučky z Cu dle potřeby a koncentrace no a pak máte Cu trubku v chladiči ne?, a jste na 5 kolíkách i s hořákem a glykolem, přeji úspěšnou destilaci voňavek hi...oblíbená je ta ze švestek, ale tam není vhodná stálá teplota jak budete mít tady.
V deflegmátoru je pozdě, už proběhly ty reakce s chromem a uhlíkem a chuť je pryč. To říkají znalci v odborné literatuře. Ale doma ať si každý dělá co chce (umí) - jen ať to není půl kila aceton peroxidu, jak bylo onehdá v televizi.
Offline
Marselino napsal(a):
JARDA V:
Neslyšel jsem o tom, že by byla výroba destilačního kotle nelegální, to je pro mě opravdu novinka. Jak napsal Juggernault, destilovat se dá kde co. V mém případě se jedná o destilační kolonu pro náš chemický kroužek, kde chceme destilovat jak étericky obohacené H2o, tak získávání esenciálních olejů z květů, bylin a k dalším mnoha účelům. Jelikož má náš chemický kroužek omezené finanční zdroje, snažím se získat informace jak toto zařízení vyrobit sám. Taky ti odpovím na tvůj příspěvek ohledně mědi. V popisu tématu jsem psal, že reakční člen bude v podobě měděných pásků v deflagmátoru, aby nedocházelo k nežádoucím chem. reakcím.
Jinak hezky děkuji za cenné rady ostatním přispívajícím.
Na voňavky, tak to mě fakt nenapadlo. Tak to je jiná.
Offline
To Jarda V, neprovokujte, acetonperoxid je děsně nestabilní, to by mě šéf brzo vyhnal z kuchyně, tady těm nádobám se říká zařízení na plastifikaci medu, vaří se v tom pivo, no a teď voňavky, by mě zajímalo jestli ty bylinky budete macerovat v lihu?, až to začnete provozovat hlásím se taky do kroužku, takovej učitel to by byla inspirace!
Offline
evik napsal(a):
To Jarda V, neprovokujte, acetonperoxid je děsně nestabilní, to by mě šéf brzo vyhnal z kuchyně, tady těm nádobám se říká zařízení na plastifikaci medu, vaří se v tom pivo, no a teď voňavky, by mě zajímalo jestli ty bylinky budete macerovat v lihu?, až to začnete provozovat hlásím se taky do kroužku, takovej učitel to by byla inspirace!
To si nedělám srandu, v televizi byly (nejméně) dva případy:
1) Maník v Polsku toho měl u sebe v tramvaji asi čtvrt kila - říkal, že to má na obranu proti teroristům.
2) Někde u nás toho měl maník v paneláku asi půl kila - zíral jsem jako blázen -půl kila acetonperoxidu. Ještě že nebydlím v paneláku a sousedi mají celkem normální hobby. (Doufám).
Offline
Ale to jsou jen kecy neumětelů , měď , sklo , nerez vše jedno , stejnětak není moc co regulovat . Ale kdo zná , ten ví . Za směnu jsem zpracovával 8m3 lihu , bohužel syntetiky z Litvínova .... Jo to byla vždy sranda , když po kolejích docestovala cisterna s kláskem .
Offline
bobobo napsal(a):
Ale to jsou jen kecy neumětelů , měď , sklo , nerez vše jedno , stejnětak není moc co regulovat . Ale kdo zná , ten ví . Za směnu jsem zpracovával 8m3 lihu , bohužel syntetiky z Litvínova .... Jo to byla vždy sranda , když po kolejích docestovala cisterna s kláskem .
No tím se to vysvětluje: Je totiž sakra rozdíl mezi lihem, syntetickým lihem a DOBRÝM destilátem (třeba ze švestek).
Offline