SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Ahoj.
Hned prvni dotaz na foru a ptam se na takovou ptakovinu
Ze svarecky jde kabel ktery ma 4 zily. Zelenozluty, modry a 2 cerne. Dle vsech informaci (i origo schema) by v zastrcce mely byt zapojene vsechny 3 faze. To ovsem znamena ten modry vodic zapojit na fazi, coz podle nasi normy neni zrovna slusne. Maji ve Slovinsku jinou normu? Resil toto nekdo? Nechce se mi novou svarecku rozebirat abych to zkontroloval...
Diky
Matte, není modrá jako modrá. A tak je i modrá, která se připojuje na fázi Ale teď vážně. Díky harmonizaci našich norem s normami EU už je možné i tohle. Norma ČSN EN 60446 totiž povoluje použití vodiče SVĚTLE modré barvy jako vodiče fázového. Podmínkou je, aby dané zařízení nepoužívalo nulový vodič. Takže tu modrou klidně připoj na fázi jestli:
1) je to světle modrá barva
2) je ten stroj opravdu 3-fázový a nepoužívá pro svůj provoz nulový vodič.
Tuhle "novinku" si prosadily některé západoevropské země a často se s tímto barevným značením setkáváme u italských strojů. No a z Itálie je to do Slovinska co by kamenem dohodil
Ale pozor: barva TMAVĚ modrá je vyhrazena pouze pro nulový vodič.
podla vyrobcu ma ta masina napajanie 3/400V takze tam potrebujes dostat 3 fazy... tak jak ti napisal admin skontroluj farby (svetlomodry vs tmavomodry) lebo som sa tiez stretol so svetlomodrym vodicom a bol fazovy - stroj z talianska......
Diky za odpovedi.
Ta modra je opravdu velmi svetla. Osobne jsem se s tim setkal prvne. Jsem zvykly na 2 cerny a 1 hnedy pro faze, popripade vsechny cerny atd...
Nerad bych pri prvnim zapnuti svarecky zazil mezifazovy zkrat, ktery vyhodi az vratnyho v elektrarne
Admin má pravdu, dovoluje to norma, modrý može byt fáza...je to neštastné riešenie,ale je to tak
Tak to bylo opravdu spravne zapojeni. Pres vikend jsem slepil dva regaly do garaze. Zatim se s tim ucim