SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování

Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !

Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARINFO - magazín o praktickém svařování

#26 26-12-2013 19:17:55

ZDENÁL
Člen

Re: Vybrání značky

Telwin se za svoje stroje rozhodně stydět nemusí. Vyrábí velice široký sortiment elektrických svářecích strojů od hoby kategorie až po plně profesionální stroje, které se mohou klidně postavit vedle Froniusek, Kempinů a svářeček dalších renomovaných značek.Dovolím si připomenout, že kdysi dělal levná ceočka pro obchodní firmu Einhel a ta fungovala za pár peněz k naprosté spokojenosti svých majitelů po mnoho let. Pak se Einhely začaly vozit odjinud a dnes jsou to krámy ke svařování naprosto nevhodné. Pouze je to o tom co si za stroj vyberete.

#27 26-12-2013 20:11:07

evik
Člen

Zdravím pánové, reaguji jen na zadání vlákna, v pulsu máme jen tohle,naše důvody důvody volby značky jsem uvedla i s tím že mě se dizajnově a barevně víc líbí Froník ale ten mě šéf nekoupí protože nemá  pro nás širší rozsah napájení, což je pro mne škoda, jinak tohle i Kempika maj firmy vedle a ty spešl hořáky jsou problém, opravdu tam není kompatibilní ani kontaktní špička, jinak v odbočkách máme Kita, Formiky, Merkle, Froníka,Miru.No a na montáže můj oblíbený Picomig heč, šéf teď juká po Lorchu, nemáte to někdo doma?

#28 26-12-2013 20:13:48

Warlockvw
Člen

Lorch je velmi kvalitna značka,zrovnatelna s EWM ci Fronius-samozrejme aj cena je taka aka je-nejak ta vyšší big_smile

#29 26-12-2013 22:24:16

Juggernault
Člen
Místo: Karlsbad

K Telwinu bych o5 dodal že moje zkušenost s českým servisem katastrofa.
Rozbitá SUPERIOR PLASMA 90 HF ... první je zajímalo proč není hořák original ? (novej CB150 ale čína ) asi to bude hořákem jsem se dozvědel ale jiný (svuj) Servis nemá ?? Nakonec jsem je je donutil to skusit a po pár dnech se dozvěděl že to bude asi řídicí deska (jako bych to nevěděl) a že se vyplatí koupit novou plazmu ... cenu desky jsem se nedozvěděl ani když jsem se 3x ptal .....
Ani u Telwin.it jsem se nic kloudnýho nedozvěděl jen to že mám kontaktovat český servis atd.. atd..

Chtel bych nějakou hobby svářečku do garáže na smrkání prahu u auta a nejaký výfuk ale rád bych aby stím šel i nerezový a možná taky hliník a kolejnice vařit.

#30 27-12-2013 12:56:11

varok
Člen
Místo: Havířov

No k panu Zdenálovi. Já mám s telwiny zkušenosti jen s hobby svářečkami různých druhů a prostě to není profi svářečka, ale do garáže a menší dílny proč ne? jak už tady bylo napsáno mnohokráte, každý nemá tolik peněz, aby si koupil do garáže nebo dílny svářečku za 25 000,- kč a výše. I ty Telwin svářečky kolem 10 papírů prosím nesrovnávejte s pos...i Einhel modré řady nebo GUDE, Sharks apod. Nemá to cenu a jak psal pan Zdenál, kdysy Telwin vyráběl červené Einhel a každý kdo ji má nebo měl, tak to chválí. Nevím kolik stály v době své slávy, ale v malých dílničkách a servisech je mají občas i dnes. Tak samo, jako tady pořád srovnáváte svářečky třeba za 15 000,- kč se svářečkami za 30. Samozřejmě hodně udělá i jméno, ale je to jako by jste srovnávali š120 se škoda Octavia.

Omicron GAMA 1900L HF, Omicron GAMASTAR 176L, kukla BOHLER Guardian 62

#31 27-12-2013 16:36:09

ivko
Člen

Ja by som si kludne tipol že Telwin už ani nevyrába, ale len prebaluje, zlatý Omicron či Kuhtreiber, ktorý aspon u svojich MIG/MAG používajú vlastné dosky. Furt každý tlačí len na cenu a to potom nie je šanca vyrobiť niečo vlastné lebo výrobné náklady sú vyššie ako hotový výrobok z činy s podobnými parametrami, samozrejme na úkor kvality.
Preto sa niet čomu čudovať že nejaká profi zváračka stojí 5-7000€ ale v prípade jej poruchy mám zabezpečený plný servis

#32 27-12-2013 16:44:43

varok
Člen

Tak to nevím, jestli ten Telwin přímo vyrábí, nebo už jen přebaluje čínu. Co jsem kdysy koupil svářečku, tak v papírech je napsáno, že je to vyrobeno v itálii firmou Telwin. Ale na papíru může být napsané cokoliv. Zákazníci se ojebávají všude.

#33 27-12-2013 19:19:07

Radim
Člen
Místo: Severní Morava

To se dneska dělá tak, že se komponenty nakoupí levně z Číny ( dneska není problém veškeré specifikace poslat pružně internetem stejně tak jako kompletní CAD dokumentaci a ještě o tom třeba v angličtině podiskutovat ve videokonferenci, Stejně jako by se ta výroba zařizovala ve vedlejším baráku)   a v Itálii se to během 20 minut smontuje. A je to "vyrobeno" v Itálii a je to pravda.

#34 28-12-2013 23:04:28

mokosak
Člen

Zdravim vsetkych ktorych tato tema zaujala tak ako mna.

Ak by som mohol poradi so svojou skusenostou v nasej nemenovanej firme.
4 mesiace styria zvaraci testovali MAHE, MIGATRONIC, LORCH, EWM, OERLIKON, ESAB, CLOOS, (FRONIUS TPS 5000 momentalne pouzivame)
podmienka bola pulzny, synergicky invertor DZ60% min 400A,....

zobrali sme CLOOS QUINEO TRONIC PULSE 450-nema chybu (velmi dobra skusenost bola s modelmi GLC 353mc,...)
ale mozem potvrdit ze aj ESAB a EWM, LORCH su spica.

vela robi najma intuiivne ovladanie - prvy dojem ovladania pre zvaraca:)
jednoznacne odporucam eurokoncovku (+ horak DINSE)

#35 29-12-2013 00:43:54

Drakoush
Člen
Místo: Nitra (Slovensko)

ivko napsal(a):

Ja by som si kludne tipol že Telwin už ani nevyrába, ale len prebaluje, zlatý Omicron či Kuhtreiber, ktorý aspon u svojich MIG/MAG používajú vlastné dosky. Furt každý tlačí len na cenu a to potom nie je šanca vyrobiť niečo vlastné lebo výrobné náklady sú vyššie ako hotový výrobok z činy s podobnými parametrami, samozrejme na úkor kvality.
Preto sa niet čomu čudovať že nejaká profi zváračka stojí 5-7000€ ale v prípade jej poruchy mám zabezpečený plný servis

To je síce krásne, ale aspoň toto tvrdenie podlož. To by som kľudne mohol napísať aj na omicron, esab, lincoln, vlastne na všetko... Telwin stále vlastní výrobné haly a minimálne po rok 2010 podpisovali plošáky, ktoré boli osadené prevažne európskymi polotovarmi a juhoamerickými polovodičmi.
Ak na to ideme logicky, pokojne môže prebalovať aj omicron, lebo jeho cena za gamu je taká istá, ako za extol čínsky krám. Ide to však vyvrátiť tvrdením, že dosky sa nezhodujú s extolom, osadenie je tiež prevažne európskymi výrobkami a prevedenie je omnoho lepšie. Takto nejak to buď potvrď alebo vyvráť s telwinom. Pred rokom od telwinu nakupovali volvo, ford a iveco, tento rok v septembri mercedes. To len tak, mimo tému. Prosím, podlož to tvoje tvrdenie.

Servis zváracej techniky.

#36 29-12-2013 09:26:45

emanuel1200
Člen

mokosak napsal(a):

4 mesiace styria zvaraci testovali MAHE, MIGATRONIC, LORCH, EWM, OERLIKON, ESAB, CLOOS, (FRONIUS TPS 5000 momentalne pouzivame)

zobrali sme CLOOS QUINEO TRONIC PULSE 450-nema chybu (velmi dobra skusenost bola s modelmi GLC 353mc,...)

A jak by jsi to porovnal s Froniusem který doposud používáte

#37 29-12-2013 10:49:07

ivko
Člen

Drakoush ja nemusím nič dokazovať ani vyvracať, každý normálny pochopí ako to myslím, samozrejme prebaluje viacero firiem, ale každý si môže zvoliť stupen kvality a tu si myslím že Telwin je dosť bieda, ved sa pozri na tie smiešne "krabičky" už na pohlad z toho smrdí šmejd. Ved pozri na tabulku technických parametrov - to je prosím čo ? Z toho sa nedá vyčítať nič.
Ako môžeš ty vedieť kto od Telwinu čo nakupoval ? Jedine tak že niečo nakupoval importer na SK pre svojich predajcov na zariadenie servisu, nejaký "spotter" + menšie CO2, čiže žiadne profi zariadenia, ako profi bodovačky, roboty atd...

To už talianská Tecna ponúka voči Telwinu profi stroje čo sa týka bodovačiek. v práci máme tú malú prenosnú srandu čo ponúka aj Telwin/Tecna a popri tom ešte dalších 20 výrobcov a to je taký šrot, že aby ako tak fungoval sme ho museli rozobrať a vyrobiť nový čap spodného ramena, lebo to malo takú vôlu že z tých bodov mi bolo na vracanie. Ja som predtým denne pracoval s profi bodovkami kde bola vôľa na ramene nula a teda ked si nastavil/nabrúsil hroty voči sebe, tak to aj tak zostalo
Bodovky sme mali značky Dalex, a Tecna, samozrejme tá profi sa tam ocitla len preto, lebo šef chcel kúpiť Dalex a ten cez koho sa mal nákup uskutočniť  ho trochu oyebal a jednoducho dalších 400 000,- Sk (mám dojem že mu dal zálohu 200 000,- Sk) vtedajších na dalšiu závesnú ručnú bodovačku už nemal, tak kúpil Tecnu ktorá stála iba 250 000,- Sk.

Liga ktorú Telwin môže hrať, je práve to "hobby" zariadenie do autoservisov (klasické bodovky, spottery, malé CO2), ak chce niekto profi zariadenia, tak si určite kúpi výrobky od iného výrobcu, bárs aj Telwin ponúka akože "profi" MIG/MAG stroje

#38 29-12-2013 11:16:32

mokosak
Člen

emanuel1200 napsal(a):

mokosak napsal(a):

A jak by jsi to porovnal s Froniusem který doposud používáte

Zdravim ta,
pouzivame vela zdrojov TPS 4000 aj TPS 5000
CLOOS QUINEO TRONIC PULSE 450 mame ovladaci panel MASTER
urcite sa do TPS-ky daju dokupit vsetky funkcie ale:
Cloos ma v uz v zaklade synchropulz, obycajnym horakom dokazes prepinat stlacenim mikrospinaca o nastavenu hodnotu prud hore ale aj dole - vyuzitie to najde pri premenlivzch mdzerach alebo pri zmene polohy napr.tahas PA a pokracujes v PF,...)
stabilita horenia obluka, nastavenie rampy,.... takmer identicke akurat CLOOS ma na vyber este obycajny pulz a S pulz (tvrdy pulz)
CLOOS sme pouzivali 20 rokov popri FRONIUS a s obidvoma spokojnost co sa tyka poruchovosti,...

moj nazor je:
- je jedno akeho nemeckeho profi vyrobcu kupis.(LORCH, EWM, CLOOS,... ESAB, Fronius,...)
- zvarac "nedokaze" zistit nacom zvara (ak mu zakryjem 10 profi zdrojov s rovnako nasavenym parametrom,...a dam do ruky len horak)
- skor je to otazka ceny samotneho zdroja a servisu, nahr. dielov...

este zaujimavost Migatronic ma v sebe integrovany elektronicky sporic plynu 100A -10l/min; 300A - 14l/min mzslim si ze velmi uzitocna vec a v buducnosti ju bude mat kazdy zdroj.
a nezabudni na eurokoncovku a horak DINSE..smile

#39 29-12-2013 11:49:02

Drakoush
Člen

Ale čoby si nemusel, keď niečo povieš, mal by si to dokázať. Ja tu teraz nestojím pred súdom ako obhajoba telwinu, len si myslím, že zas tak zle na tom nie sú. Stále vlastnia priestory, v ktorých sa vyrábajú dosky, majú cínové lázne, no kto pôjde do talianska, odporúčam tam zájsť.
Viem, kto čo od telwinu nakupoval, lebo to bolo ako na stránkach telwinu, tak vo viacerých časopisoch, tuším že raz som to videl aj v českom "MM prúmyslové spektrum". A nebol to SK importer pre servisy, tie mašiny šli do nemecka a do švédska.  Tie krabičky mi smiešne nepripadajú, aspoň nie všetky. Tie malé invertory majú síce "bujný dizajn", aspoň podľa môjho gusta, stroje sa mi páčia prach obyčajné, hranaté, bez čičiri čačiek, ale to ešte nič nenapovedá o ich kvalite. Každá firma buduje svoju stratégiu a navrhuje si svoje kastle, keď talianovi vyhovuje oválna módna kastla, je to jeho vec a súčasť jeho obchodnej stratégie, keď sa ti to nepáči, jednoducho to nekúp a pokiaľ mu klesne predaj, bude musieť zmeniť svoju stratégiu. To nie je však tvoja, ani moja vec, mne sa telwiňácke kastle tiež nepáčia, ale taktieť sa mi nepáči dizajn dnešných notebookov, ktoré sú malé a nezmôžem proti tomu nič. Treba však podotknúť, že nejde o to, aký je obal, ale čo je pod ním.
Pokiaľ otvorím svoj invertor, nehovorím, že je to high end trieda, v papieroch sa píše profi, ale to je prd platné, papier veľa znesie, ale ide tu o to, že je osadený kvalitnými kapacitami, mexickými ST a TI polovodičmi, francúzskym finder relé, má precízny potenciometer a nenájdem v ňom čínske žlté lepidlo, ktoré všetko drží pokope. Netrúfam si povedať rok výroby, no odhadom je to okolo 2006 - 2008. Či sa odvtedy zmenili, to neviem, viem, že sa menili kastle a označenia, ale čo sa týka "čriev", to neviem.
Telwin rozhodne nehrá len hobby ligu, zasahuje aj do profi pásma. Ako moc profi, to neviem, ale rozhodne neprebaluje, na prebalovanie nepotrebuje sídlo vo "villa de tecnica" s rozlohou 120km2.
Najbližšie, až sa mi do rúk dostane nejaký telwin s rokom výroby po 2010, otvorím to a pozrem, čo do toho dávajú teraz.

Týmto len chcem povedať, že každé tvrdenie by sa malo podložiť, lebo myslieť znamená prd vedieť. Pokiaľ sa k tomuto nevyjadrí niekto kompetentný, kto telwin pozná, bude to tu stále na teoretickej úrovni.

Teraz som si konečne pozrel tie telwiňácke tabuľky a nechápem, čo na nich neviete prečítať. Nie je to klasická tabuľka, ale z tých obrázkov sa dá celkom slušne vysomáriť. Určite by to bolo prehľadnejšie, keby tam rovno napísali, čo je čo a aké to má hodnoty, ale aj toto je súčasť obchodnej stratégie, ktorá sa nám páčiť nemusí, ale iný zas ocenia prehľadnosť. Iný kraj, iný mrav. To sú nepodstatné veci, ja by som kládol dôraz na kvalitu a životnosť. Beztak ak firma nakupuje stroje vo veľkom, tak sa stretne s manažérom a okrem ceny sa riešia aj parametre.
Ja síce uznávam, že tie tabuľky stoja pre nás za prd, tiež by som prijal inú formu popisu, ale ako hovorím, sto ľudí, sto chutí.

#40 29-12-2013 13:02:50

rcp
Člen

Drakoush napsal(a):

...To je síce krásne, ale aspoň toto tvrdenie podlož. To by som kľudne mohol napísať aj na omicron, esab, lincoln, vlastne na všetko...

mokosak napsal(a):

....- je jedno akeho nemeckeho profi vyrobcu kupis.(LORCH, EWM, CLOOS,... ESAB, Fronius,...)......

esab buddy http://www.esab.com/gb/en/news/images/Buddy-montage_1.jpg

stitok na zvaracke: made in prc smile (Made in People's Republic of China)

esab nie je nemecky (tusim ma povod vo svedsku) a vyzera to tak ze uz nie je ani 100% europsky smile

nechcem tym samozrejme zhadzovat kvalitu vyssich mig/mag modelov od esabu

Editoval rcp (29-12-2013 13:14:42)

#41 29-12-2013 14:35:42

Drakoush
Člen

Len pre detail, esab je švéd, ako píšeš, rcp. Sídlo má v Goteborku, čo je západ švédska.
Esab pokojne môže vyrábať v číne, ale kvóty si určuje sám. Čína a čína nie je to isté, ak im zadefinuješ svoje predstavy, dokážu spraviť nesmrtelný stroj. Je to len o tom, čo u nich objednáš, zasa je to o obchodnej stratégii.

#42 29-12-2013 15:22:06

ivko
Člen

Toto je najvýkonnejší MIG/MAG Telwin bez externého podávača MASTERMIG 500 , už len to že ponúka napájanie aj 230V svedčí o tom že to je také "profi-hobby" zariadenie, taktiež možnosť použiť trubičkový drôt patrí skôr do kategorie low-cost  zariadení. Za tretie tá tabulka uvádza DZ len pri 25%/60% , podstatných 100% DZ tam nevidím nikde a to je údaj ktorý v prvom rade každého zaujíma, kolko to vie dodať pri minimálnej záťaži nie je až tak dôležitý údaj. A to si za tú zváračku pýtajú 52000Kč,aspon že majú pri produkte peknú zrozumitelnú tabulku, nie ako výrobca

ForMig389 , ktorý inak predávajú za +- to isté slubuje maximálne len 380A , ale za to pri DZ60% je schopný dodávať 350A , pri DZ100% 280A, snád nemusím vysvetlovať ktorý z tých dvoch by som si kúpil...  Aj keby som si mal zan priplatiť 15000Kč voči Telwinu, tak beriem ForMig
A vôbec nejde o design, ale pri tých lacných hobby strojoch to vypovedá o kvalite, seriozny výrobca čo ponúka profi techniku taký odpad ani nemá v ponuke (MIG/MAG za 5000Kč)

Ja nechápem len jednej veci u toho Telwinu. Ako je možné že ten výrobca už dávno nezmizol z trhu, že sa nájdu zúfalci, ktorý tie výrobky kupujú.
Na mieste Telwinu si založím nové obchodné meno, a tie "profi" stroje by som predával pod úplne inou značkou

Editoval ivko (29-12-2013 15:26:08)

#43 29-12-2013 15:44:42

Drakoush
Člen

Prečo to pozeráš u slovenských predajcov, ktorý ponúkajú polovicu celého sortimentu telwinu?? Pozri oficiálnu stránku a potom rozprávaj. Trafákový stroj MIG/MAG najvyššej kategórie bez externého podávača je predsa digital MIG 330. Okrem toho, čo čakáš od stroja s interným podávačom? Stroje pre veľké fabriky disponujú skôr externým podávačom aj kvôli rýchlosti výmeny drôtu. A daj si pozor, niekedy údaj 230V udáva zapojenie do hviezdy, ale potrebuješ trojfázovú prípojku so združeným napätím 230V (v iných krajinách).

#44 29-12-2013 16:12:25

varok
Člen

No tak já mám jen malou hobby mašinku telwin, ale trošku úprav to chtělo. Nemůžete počítat s tím, že koupíte mašinku za třeba 10 000,-  a bude mít parametry mašiny za 30. Mám ji už asi 5 let, nevím přesně. Při předělávkách jsem nechtíc odpálil desku s elektronikou. Na stránkách alfin-trading jsem koupil úplně tu samou, takže jsem nemusel nic upravovat. Nápis tam je Telwin, takže asi i po roce 2010 pořád telwin vyrábí, alespoň desky s elektronikou. Jedině že by to vyráběli žlutí a dávali tam nápis telwin, což je pěkná blbost.
Jak už jsem tady psal mnohokráte, tak nesrovnávejte zrovna telwiny s třeba Einhel apod., ale na druhou stranu ani né s nějakými špičkami typu Omicron apod. To prostě nejde. Je to takový zlatý střed. Někdo kdo neviděl telwina ani z vlaku o tom nemůže psát.

#45 29-12-2013 18:08:27

tomvec
Člen
Místo: Kojetín

Dá se nějak porovnat zatěžovatel při 40°C a 20°C?

Např. jeden výrobce uvádí u zde porovnávaných mašin zatěžovatel 60%/40°C/280A a druhý 60%/20°C/350A

#46 29-12-2013 18:32:16

ivko
Člen

Drakoush napsal(a):

Prečo to pozeráš u slovenských predajcov, ktorý ponúkajú polovicu celého sortimentu telwinu?? Pozri oficiálnu stránku a potom rozprávaj. Trafákový stroj MIG/MAG najvyššej kategórie bez externého podávača je predsa digital MIG 330. Okrem toho, čo čakáš od stroja s interným podávačom? Stroje pre veľké fabriky disponujú skôr externým podávačom aj kvôli rýchlosti výmeny drôtu. A daj si pozor, niekedy údaj 230V udáva zapojenie do hviezdy, ale potrebuješ trojfázovú prípojku so združeným napätím 230V (v iných krajinách).

To som pozeral priamo u výrobcu - link som použil vyslovene kvôli cene, porovnal som čisto primitívny odbočkový stroj s interným podávačom, lebo verím že sa nenájde človek čo by mal gule na to kúpiť si za také prachy odbočkový zdroj a už vôbec nie invertorový zdroj od Telwinu. Ale znovu platí to isté, uvádzaný DZ je pri 25% a pri 60%, zasa nikde nevidím 100%. Môže to mať najkrajší design, aj pozlátené gombíky, za Telwin by som tolko nedal ani vo sne...

Už pochop to čo tu píšem, to že si niekto kúpi Telwin na profi použitie je tak málo pravdepodobné ako to že zajtra vyhráš 1cenu v LOTO, ono to ani nikoho nenapadne že by Telwin šiel vôbec pozerať a ja sa tomu ani nečudujem.
Ak by som mal obchod tak to jednoducho ani nepredávam, lebo viem že by to nikto nekupoval, okrem tých total lacných haraburd, kde by potom musel človek riešiť reklamácie zákazníka že mu to nejde a vysvetlovať mu "ved viete, zváračka za pár korún" a zákazník by potom všade trúbil že predávam šmejd. Predávať šmejd znamená hádzať polená sám sebe pod nohy, kazilo by to dobré meno.
To nech predávajú v klasickom železiarstve spolu z hrncami, vrtačkami NONAME a lacným ručným náradím na jedno použitie

#47 29-12-2013 20:05:31

tomvec
Člen

Položil jsem tady dotaz:

tomvec napsal(a):

Dá se nějak porovnat zatěžovatel při 40°C a 20°C?

Např. jeden výrobce uvádí u zde porovnávaných mašin zatěžovatel 60%/40°C/280A a druhý 60%/20°C/350A

Tak jsem něco pohledal, a i když se informace různí, je asi reálné, že rozdíl v určení zatežovatele při 40°C a 20°C může být cca 30%. Například Selco uvádí zatěžovatel při 40°C i 25°C s rozdílem 25%.

Kdybych se držel toho Selca, tak mašina která má zatěžovatel při 40°C 60%/280A bude mít při 25°C 60%/350A.
Je to reálná úvaha?

#48 29-12-2013 20:30:32

ivko
Člen

Nie, lebo si potom namýšlaš ako výkonnú zváračku máš, také placebo hodné čínskych produktov

#49 29-12-2013 21:38:38

jirkalesik
Člen

A když bude -10, tak bude 700A.

#50 29-12-2013 21:58:00

tomvec
Člen

Nic si nenamlouvám, jsou to údaje vypočtené z katalogu jednoho výrobce a aplikované na konkrétní případ.

Další věc je, že někteří výrobci (např. Fronius, EWM, Lincoln, a třeba i Kuhtreiber, Telwin ...) uvádějí zatěžovatel při 40°C, kde jsou určitě horší podmínky pro chlazení, zatímco jiní výrobci (Omicron, Formica, ETP, ale třeba i Merkle ...) uvádějí zatěžovatel při 20°C nebo 25°C, kdy jsou podmínky pro chlazení rozhodně příznivější.

Doplněna poznámka: EWM uvadí víceméně  stejné zatěžovatele pro 40°C i pro 25°C. Asi brutálně nadimenzované.

A pak se v tom vyznej (pokud to nenapojíš na umělou zátěž a nedáš tomu záhul).

Editoval tomvec (29-12-2013 22:23:07)

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla