SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
![]() |
Nejste přihlášen(a)
Dobrý den,chci koupit nové svářečky MIG a TIG AC/DC.Rozhoduji se mezi značkou Fronius,Kempi a EWM.Doposud mám Froniuse a s EWM nemám zkušenosti.Jde o sroje asi 300 a 400 A vodní chlaz. pulzní.
děkuji za každý příspěvek
Editoval emanuel1200 (23-12-2013 16:12:10)
Jestli máš dobré zkušenosti s Froniusem, nevidím důvod ke změně značky. Dál už je to jen o požadovaných parametrech a penězích.
Hmm, samo že Fronius je dizajnově a barevně hezčí, no my máme EWM protože to furt převážíme a má to proti ostatním širší rozsah vstupního napětí, ale pokud to bude mít svůj stálej pelíšek není co řešit.Jinak myslím že tyhle mašinky jsou stejně chytrý,no profi, Froník je pro mne jen složitější na nastavení...no holka no...myslím že EWM má teď nějakou akci, přišel nám leták...
Pokud jste s Froniusem spokojen tak asi není problém pokračovat ve stejné značce. Asi bych zvolil TPS 4000, která je schopna v robotizovaném provozu dávat 400 A ve třísměnném provozu. Takže pro ruční svařování skutečně kvalita. EWM svářečky jsou docela spolehlivé a nechají si líbit 80% plného výkonu při ručním svařování docela bez problémů. A stejně záleží hlavně na dobrém a dostupném servisu, na rozumných cenách spotřebního materiálu a na podmínkách, ve kterých bude stroj provozován. Při nižších požadavcích na zatížení a při dobře dostupném servisu a spotřebním materiálu by se daly použít i stroje Kempi případně Migatronic.
Je kopec špičkových značiek, napríklad aj Lorch či Mahe, ale často je problém zistiť cenu, ale ten čo uvažuje o mašinách až do 400A s pulzom, toho by nemala prekvapiť
http://www.lorch.biz/index.php?id=393&L=6
Editoval ivko (23-12-2013 20:44:38)
jirkati napsal(a):
Pokud jste s Froniusem spokojen tak asi není problém pokračovat ve stejné značce. Asi bych zvolil TPS 4000, která je schopna v robotizovaném provozu dávat 400 A ve třísměnném provozu.....
no ja by som si urcite nechal predviest aj ich novinku TPS/i
http://www.tps-i.com/index.php/powersources
modely by mali byt odstupnovane 320A, 400A, 500A (320A aj v prevedeni kompakt)
zatial som pocul len samu chvalu, udajne su na tom este lepsie, ako TPS
na predvadzacku do bystrice som si zatial nenasiel cas, snad po novom roku
Editoval rcp (23-12-2013 20:05:48)
Dobrý den,
koukám, že web z odkazu od rcp nám momentálně nejede. Tak kdyby jste hledal víc o TPS/i na adrese http://www.tpsi.cz je krátké info a produktový prospekt v češtině ke stažení.
Jinak samozřejmě není problém domluvit předvedení v akci na kterékoliv naší pobočce (Teplice, Plzeň, Praha, HK, Jihlava, Olomouc, Ostrava, Zlín, Č.B. - HBT Weld).
S pozdravem
H. Motloch
Editoval fronius_cz (25-12-2013 15:06:15)
Podelím sa o moje skúsenosti s telwinom a BEZkou:
1. Invertor telwin tecnica 144: telwin je taliansky výrobca zváracích strojov, hoci nie je bohvieako známy, je popredný výrobca zváračiek a nabíjačiek, dodáva automaty pre mnohé automobilky, ako napr. fiat, volvo a iné. Má široký sortiment a čo ma udivovalo, pri prípadnej poruche boli ochotný poslať aj servisný manuál a niečo poradiť, takže v tomto smere som spokojný. Čo sa týka samotného aparátu, vlastním tú "strednú" cenovú kategóriu, t.j. stálo to niečo cez 300€ a je to malý invertor do 125A. Riadenie je analógové a prístroj je vcelku jednoduchý. Ponúka to, čo každý invertor, teda hot arc, anti stick a tieto veci, má len sieťový vypínač a nastavenie zváracieho prúdu potenciometrom. Teda je to jednoduchý prístroj.
Troška ma štve DZ, ktoré nie je ideálne, po vyvarení 5ks 2,5mm elektród už vypína ochrana, v zime je to trocha viac. Oblúk má stabilný, zápal je vcelku dobrý (pri porovnaní s trafákom ČKD). Funguje bez poruchy 5rokov.
Výhody:
- nízka hmotnosť, malé rozmery.
- stabilný oblúk
- v celku mohutná kastla
- ako výhodu by som možno považoval aj to, že bol v kufríku, ktorý síce nepoužívam (ale niekomu sa hodí).
Nevýhody:
- troška vyššia cena oproti GAME
- nie najlepšie DZ, spamäti ho neviem, ale tuším že 100% čas mal pri 60A a 25% pri 125A, takže fakt nič moc.
- nie najlepšie vyriešené chladenie, ventilátor sa nachádza uprostred chladičov v kasni, keby ho dali priamo na kasňu s tým, že by naháňal dovnútra vzduch, alebo naopak vyťahoval von, bolo by chladenie účinnejšie.
Celkový dojem: asi sa viac platí za značku ako za kvalitu, aj keď na druhej strane s ním nebýva problém, je naň spoľahnutie a je osadený vyššou triedou sáčiastok - japonské odpory, marokánske ST polovodiče, finder francúzske relé a pod.
2. MIG/MAG transformátor BEZ PP 124.21:
BEZ bola firma sídliaca v Bratislave, zaoberajúca sa výrobou zváracích strojov a transformátorov. Pôsobí dodnes, ibaže sa zaoberá iba výrobou distribučných transformátorov pre energetiku, zváračky prestala vyrábať pred 20 rokmi. PP 124.21 je krátkooblúkový karosársky poloautomat s odbočkovou reguláciou do 140A, jednofázovým napájaním a funkciami kontinuálny posuv, 2T, časovač a bodovač s nastaviteľným časom výplne a medzery. Disponuje jednokladkovým podávačom, pojme max. 1mm drôt a "klasickú" cievku drôtu. Riadenie má elektronické (tvorené hradlami log. obvodov), riadenie otáčok posuvu je PWM s lineárne nastaviteľnou striedou. Oblúk má menej stabilný, je treba dokonale zladiť posuv drôtu s prúdom, prietokom plynu a druhom plynu, inak prská, zháša a robí voloviny, po dobrom nastavení je oblúk stabilný. Posuv sa zadrháva, ak je horák pokrútený, je preto treba ho mať narovnaný a nie prudko zalomený. DZ si tiež nepamätám, ale pri mojom varení aj na najvyššom stupni mi to ešte nestihlo vypnúť, tepelná poistka sa nachádza na samotnom trafáku a na usmerňovači.
Celkový dojem: táto zváračka budí vo mne dojem, že v čase jej vyrobenia sme ešte nepoznali šmejdy z číny. Má mohutnú kastlu, mohutný trafák s tlmivkou a naddimenzovaný usmerňovač, posuv, hoci je jednokladkový, je silný, aj keď pri zalomení hadice už má problém s pretlačením. Oblúk je po dobrom nastavení všetkych faktorov stabilný. Ako mi už niekto písal - "je to zváračka na 4 generácie, potom sa vymení popraskaná gumenná šnúra a poslúži ďaľšie 4 generácie".
Výhody:
- mohutná kastla,
- poctivé komunistické prevedenie bez kurvítiek,
- euro konektor na horák, jednoduchá výmena,
Nevýhody:
- je jednofázová, primárny nominálny odber je až 21A, pri špičkách občas vyhodí istič,
- oproti invertorovým mašinám má troška vysokú hmotnosť, nutnosť dorobiť lepší podvozok (aj z toho dôvodu, že pôvodné kolieska boli rozbité),
- jednokladkový posuv,
- skoková regulácia.
Musím sa pochváliť, že tento stroj som dostal zadarmo.
Toľko k mojim vlastným skúsenostiam. Napísal som to nestranne. Tento príspevok nemá ukazovať na kvality prístrojov, ja viem, že to nie je žiadne terno, cieľom bolo napísať vlastné skúsenosti a kupujúci by ich mal zvážiť s inými značkami a rozhodnúť sa sám. Nikoho nechcem nahovárať na telwina ani BEZku, pouze som popísal skúsenosti.
Ponúkať Telwin niekomu kto chce PROFI techniku je doslova urážka, už len to ako má výrobca uvedené technické parametre hovorí za všetko, uplne nezmyselná neprehladná tabulka
A ty si si zabudol nasadiť okuliare pri čítaní? Kde som písal, že to vrelo odporúčam profíkovi, samozrejme s dodatkom, že to dokáže pri plnom nasadení variť nonstop a ešte aj tancuje, keď sa popáliš a automaticky ti chladí ranu?
Citujem svoj príspevok: "Nikoho nechcem nahovárať na telwina ani BEZku, pouze som popísal skúsenosti."
Popis je čerpaný zo stránky výrobcu, ja som ich na popredné miesto nezaradil, sú to ich "omáčky" ako navábiť zákazníka. A jasne som napísal, že to DZ stojí za prd, tak neviem, čo tu hovoríš o urážke. Ak chceš komentovať môj príspevok, prečítaj ho celý a ak nepochopíš, radšej sa pred kritikou ešte dva krát spýtaj a potom sa pusti do kritiky.
A keď mám byť úprimný, pre mňa je taliansky výrobok pomaly ako poľský. Pri kotloch to je vidieť najviac.
Ja mam SELCO Genesis TIG 382 ac/dc-kupil som pouzivanu-zatial pol roka bez problemov-som velmi spokojny,robustne spracovanie stroja a vykon na rozdavanie
Predtym som mal Kemppi Mastertig 2300 ac/dc a popravde,boli problemy so zapalovanim obluka-DC prud,hlucnejsie chladenie,ale je to vec nazoru a samozrejme financnej rezervy buduceho majitela.
Editoval Warlockvw (25-12-2013 16:20:08)
Drakoush tak svoje poznatky píš do tém, kde sa riešia hobby zváračky pre domácich kutilov na občasné využitie s rozpočtom do 5000,- Kč
Drakoush napsal(a):
...A keď mám byť úprimný, pre mňa je taliansky výrobok pomaly ako poľský. Pri kotloch to je vidieť najviac.
ja by som nehadzal vsetko do jedneho vreca, napr. selco, o ktorom pisal warlockvw, je tiez talianske, a o kvalitu by som sa v tomto pripade urcite nebal
Možem povedat,že to Selco Genesis zvara je velmi dobry stroj,ziadny smejd-podla mna je to znacka zrovnatelna s EWM alebo Fronius.Starty a stabilita obluka pri hliniku je perfektna,niekomu by mozno vadilo trocha zlozitejsie ovladanie,ale je to otazka par minut pri manualy a je to ok.
Ja možem len doporucit Selco alebo EWM
Tiež mám v robote Tig AC/DC Esseti - je to taliansky výrobok, ale asi ešte z tej poctivej doby, Telwin sa tomu nikdy nebude rovnať, to sú všetko také hobby stroje, bárs aj slubujú výkon, podla mna len predávajú prebrandované výrobky.
Jediné čomu nechápem je tabulka technických parametrov. ktorú treba lúštiť 5 minút aby z toho človek čosi pochopil. Hlavne že tam udávajú že na palete je 12ks daného výrobku
ivko napsal(a):
.... Hlavne že tam udávajú že na palete je 12ks daného výrobku
toto bol asi tiez "paletovy predaj" - asi sa im prevratila paleta - obrazok z vedlajsej diskusie:
Editoval rcp (25-12-2013 23:21:03)
Jo a jestli zvolíte Froníka a nebo Kempíka tak bych je nechala překopat na eurokoncovky jako to má EWM, přece jen binzl nebo trafimet náhradní díly seženete rychlejc než na ty jejich origo opratě...hi
Já jsem myslel, že eurokoncovky mají i jiní výrobci, nejen EWM.
Ano, ale zrovna Fronius má svoji spešl. Klasický Eurokonektor tam nejde dát. Kemppiny myslím mají ale klasické Euro, ne?
Evik ked ma clovek na froniusa tak si aj dopredu zakupi horaky a neake koncovky a podobny ,,spotrebak,, aby to uz mal prichystane a nebude sa kaslat s prerabanim eurokoncovky :-)
Jen bych tu rád upozornil kolegy svářeče, žei firma Fronius vám - většinou bez příplatku - dodá svářečku i s eurokonektorem. Jenže pak nemáte možnost kombinovaného ovládání přímo z hořáku. To platí u většiny firem. Něco jiného je, když si zdroje kupujeme u všelijakých prodejců. Jejich jediným kriteriem je zisk a náš požadavek i na nepatrně odlišné provedení je důvodem k dalšímu výdělku. Tak to prostě v naší konzumní společnosti funguje.
Nene,tak jsem to nemyslela, pokud máte více strojů tak se to samo neřeší, jestli jeden tak bych volila Eurokoncovky, přece jen je to běžnější a všude a firma mě to samo zdarma předělá, jsem přece zákazník a tohle jsou solidní firmy.Froník a Kempík mají spešl hořáky, takže tak, Phoenix puls nebo Alpha Q euro od binzlu, zdejší profíci jistě vědí co je dostupnější a vo co gou......no je to spotřebák, přeji úspěšný výběr, zvolil jste profi firmy.
ivko napsal(a):
Tiež mám v robote Tig AC/DC Esseti - je to taliansky výrobok, ale asi ešte z tej poctivej doby, Telwin sa tomu nikdy nebude rovnať, to sú všetko také hobby stroje, bárs aj slubujú výkon, podla mna len predávajú prebrandované výrobky.
Jediné čomu nechápem je tabulka technických parametrov. ktorú treba lúštiť 5 minút aby z toho človek čosi pochopil. Hlavne že tam udávajú že na palete je 12ks daného výrobku
Veľké telwiny aj stely som videl v hurbanove, varili tým hovadské konštrukcie. Tabuľky som nepozeral, takže neviem, akým štýlom ich píšu, pozitívnu vec na telwine vidím prístup. Ale ako vravím, o hobby sa nejedná pri telwine (aspoň v manuáloch píšu, že sa jedná o profi stroje). Osadenie je tiež zaujímavé aj celkové prevedenie, samozrejme určite to nie je lincoln electric, to som nikde nepísal.
Len mimo tému, v spomínanej firme bol aj kopec našich strojov - vyrobených na slovensku. Priestory nie sú nijak zaujímavé, trafáky robí vinuta, ale myslím, že predať sa dokážeme, lebo veľké automaty MAG aj plazmové rezačky slúžia k plnej spokojnosti. Možno by tiež stálo za zmienku, že aj táto značka existuje.
to varok: eurokoncovky má zajisté spousta výrobců, já to myslel jako narážku na evika, tu asi šéf platí za každý výskyt zaklínadla "EWM" v jejich komentářích. Tím samozřejmě nechci zlehčovat kvality EWM, ale pro spoustu malých živnostníků a nedej bože kutilů je to trochu nedosažitelná meta.