SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Zdravím všechny,
dnes jsme dovezly nově koupenou starší řezačku Cebora 37 koupenou z aukra..u prodejce..bazaru..nebylo možné vyzkoušet takže jsme museli skoušet až po dovozu..ale zjistily jsme že:
- po připojení a seřízení tlaku vzduchu řezala pouze po prvním držení..jakmile jsem pustil tlačítko tak přestala řezat a jakmile jsem chtěl znova řezat nic se nedělo pouze pořád foukalo chlazení což si nejsem jistý zda-li by také nemělo vypnout jakmile pustím tlačítko..když jsme stroj vypnuli..zase poté řezal ale pouze po prvním stisknutí..poté zase pouze posštěl vzduch ale nic jiného..
- po cca 20 vyzkoušeních a prostudování všeho možného jestli neděláme něco špatně ji pouze chladí po stisknutí vzduchem a nic jiného..
- další pozdatek-stroj mi dovezl kolega a zdá se-mi, že na ,,řezací pistoli" je drátek navíc, který jsem nikde na jiné řezačce nezaregistroval a napovídá tomu i to, že stroj byl v servise před prodejem a bylo zde měněno údajně: celý kabel, kontrola ss okruhu, kontrola tlaku, seřízení vypínače..
Jedná se o hoby plazmu s pneumatickým zapálením pilotního oblouku. Princip činnosti je tento: Pokud nefouká vzduch je elektroda a hubice zkratovaná - vzájemně se dotýkají. Po stisknutí tlačítka pustíte do hořáku proud a vzduch. Tlak vzduchu zatlačí na elektrodu , která odskočí od hubice / je totiž posuvně uložena v hlavě hořáku/, tím vznikne výboj a zapálí se pilotní oblouk a můžete řezat. Po skončení /vypnutí tlač. hoř./ přestane jít proud , oblouk zhasne, ale vzduch ještě cca 30. s. až 1. min. fouká a chladí řezací hlavu hlavu. Po tuto dobu nelze zapálit oblouk. Musíte počkat až vzduch přestane fučet, pak je plazma teprve připravena k dalšímu zapálení.Nejedná se tedy o poruchu, ale o principielní záležitost. Ten drát navíc je právě napájení pilotního oblouku.
AHoj, chtěl bych si podobnou plazmu koupit. Jak velký kompresor k ní je potřeba? Stačí malý Einhell s 50l vzdušníkem?
Na pálení potřebuji 0,4MPA .Potom je to o zručnosti. Já mám kompresor z LIAZU ,a ten stačí.
Nestzačí. Pokud chcete normálně solidně pálit, tak je potřeba kompresor který dá 10 atm a na sání má výkon 300l/min. Na velikosti nádoby tolik nezáleží, 50l by mohlo stačit. Při delším pálení bude mít i tento kompresor toho plné zuby. Důležitá je i čistota použitého vzduchu. Provozní tlak při řezání je cca 4,5 atm, pokud se neřeže nastavuje se na cca 5 atm. To je podobné u všech plazem.
ZDENÁL napsal(a):
Jedná se o hoby plazmu s pneumatickým zapálením pilotního oblouku. Princip činnosti je tento: Pokud nefouká vzduch je elektroda a hubice zkratovaná - vzájemně se dotýkají. Po stisknutí tlačítka pustíte do hořáku proud a vzduch. Tlak vzduchu zatlačí na elektrodu , která odskočí od hubice / je totiž posuvně uložena v hlavě hořáku/, tím vznikne výboj a zapálí se pilotní oblouk a můžete řezat. Po skončení /vypnutí tlač. hoř./ přestane jít proud , oblouk zhasne, ale vzduch ještě cca 30. s. až 1. min. fouká a chladí řezací hlavu hlavu. Po tuto dobu nelze zapálit oblouk. Musíte počkat až vzduch přestane fučet, pak je plazma teprve připravena k dalšímu zapálení.Nejedná se tedy o poruchu, ale o principielní záležitost. Ten drát navíc je právě napájení pilotního oblouku.
Aha, děkuji za info, je vidět, že víte o těchto věcičkách hodně..mám ještě pár dotazů jestli by jste mi mohli poradit..jde upravit aby další zapálení mohlo proběhnout dříve než po té cca minutě foukání jelikož já mám v plánu řezat tenké plechy..cca 1mm a nějaké vzory do nich a je opravdu špatné, když musím po cca 1cm řezu na délku zase čekat když si chci pouze hořák posunout bez pálení o 2 cm dál..jestli mi rozumíte jak to myslím..a také jsem myslel..(vím že je to asi hloupost) ale že takováto mašinka pokud stojí nová cca 35 tis tak bude kvalitní a ne hoby stroj a že bude moct pálit jakoby pořád takovouto tlušťku (1MM) materiálu..a ještě něco..dle čeho se řídí síla jakoby toho oblouku..je jiná pokud řežu 1mm a jiná pokud řežu 5mm nebo se to ničím neřídí pokud to u ní nejde nastavit? Děkuji :-)
Cebory jsou kvalitní a to zejména plazmy. /Alespon tomu tak bylo za mých mladých let. /Toto je ten nejslabší možný stroj a proto nechápu tu cenu. Tím, že nemá žádnou regulaci jede pořád na max. výkon a vy pouze rychlostí posuvu hořáku regulujete sílu řezaného materiálu. Dle zatěžovatele takto pálí cca 3 minuty a pak musí 7 minut chladit. V tomto režimu vydrží jet trvale. Zapalování nijak upravit nelze - je to základní konstrukční vlastností mající dopad nejen na zařízení samotné, ale i na typ hořáku. Pro váš účel je vhodné pouze vysokofrekvenční HF zapalování používané na profi strojích.
Zlata cinska plazma CUT60 ....
Ano, ale jen do chvíle než se pokazí.Nutno mít zajištěn řádný servis, jedná se totiž o invertor a opravy jsou mnohem náročnější než u Cebory.
ZDENÁL napsal(a):
Ano, ale jen do chvíle než se pokazí.Nutno mít zajištěn řádný servis, jedná se totiž o invertor a opravy jsou mnohem náročnější než u Cebory.
Zdravím Vás, prosím tedy o radu, zda-li by jste mi nemohli navrhnout stroje, se kterými máte zkušenosti ale poprosím pouze o stroje, které jsou cenově dostupnější pro hobby i když se jedná o čínské stroje tak takové, které by mohl fungovat tak jak mají a přitom samosebou se špičkami a spotřebním materiálem počítám, potřeboval bych aby byli chlazené vzduchem a ne argonem a jak jste mi radil tak asi stroj s HF zapalováním..již sem se díval po různých ale nevím, které stojí zato a které ne..raději si nechám poradit..děkuji..
Tak za rozdíl ceny si koupim ty čínsky plazmy 3 Má to HF zapaluje hned,lehčí atd... a hlavne žádný procesor jako plazma Telwin kde umrela deska řízení a český servis katastrofa, italové odkázali na český servis atd.. atd.. nekonečný příbeh .. tak darovala orgáný jiným udělátkum
Jinak Cut60 mám už 5 let a maká bez problému až na hadici.
Juggernault napsal(a):
Tak za rozdíl ceny si koupim ty čínsky plazmy 3 Má to HF zapaluje hned,lehčí atd... a hlavne žádný procesor jako plazma Telwin kde umrela deska řízení a český servis katastrofa, italové odkázali na český servis atd.. atd.. nekonečný příbeh .. tak darovala orgáný jiným udělátkum
Jinak Cut60 mám už 5 let a maká bez problému až na hadici.
Mohli by jste mě prosím poslat odkazy jaký přesně kdo máte jestli jste s nima spokojeni..jelikož sem hledal cut 60 a našel jsem různý čínský značky atd..i na aukru jich je víc druhů a taky prosím popřípadě od koho jste nejvíce spokojeni se servisem, díly(špičky, odlučovače atd..) Děkuji
To bude horší ..
Osobně bych řekl že to bude všechno stejný ... možná čím novějíší tím lepší ... ale je možný že se liší jen kastlík a vnitřek bouchají pořád stejnej
Hadici mám > http://www.aliexpress.com/item/AG60-SG5 … 19225.html celkem levný díly pokud se vemou ve větším a malej hořák tak se stím dá dostat skoro všude.
Akorát na těch 60A už nic moc... při 50A to vydrží celkem dlouho .
Cut 60 asi ten nejstarší typ http://chanrongweld.en.made-in-china.co … ut-60.html jiná barva ale stejný provedení.
Mám plasmu Powwel 130P ... řídicí deska jak z číny , žádnej CPU , 2xIGBT modul výkonovej made in Japan ,veeeliký žebra na chlazení.
Opravitelnost možná pro kde koho ale ne když je tam 148mi nohej brouk co ma hlasit chybu , nehlasí a stejně to nic nedělá
Editoval Juggernault (16-12-2013 22:25:25)
Juggernault napsal(a):
To bude horší ..
Osobně bych řekl že to bude všechno stejný ... možná čím novějíší tím lepší ... ale je možný že se liší jen kastlík a vnitřek bouchají pořád stejnej
Hadici mám > http://www.aliexpress.com/item/AG60-SG5 … 19225.html celkem levný díly pokud se vemou ve větším a malej hořák tak se stím dá dostat skoro všude.
Akorát na těch 60A už nic moc... při 50A to vydrží celkem dlouho .
Cut 60 asi ten nejstarší typ http://chanrongweld.en.made-in-china.co … ut-60.html jiná barva ale stejný provedení.
Mám plasmu Powwel 130P ... řídicí deska jak z číny , žádnej CPU , 2xIGBT modul výkonovej made in Japan ,veeeliký žebra na chlazení.
Opravitelnost možná pro kde koho ale ne když je tam 148mi nohej brouk co ma hlasit chybu , nehlasí a stejně to nic nedělá
Cut 60 sem našel jen hodně málo..samý 40 nebo 70 nebo 100..nevím kde dál hledat..prolezl jsem snad všechno..nevíte kde by se dala ta Vaše cut 60 u nás nebo v polsku nebo tady po okolí sehnat? Nejraději bych u nás jelikož je to potom lepší se servisem a vším jak mě bylo poraděno..
Já sem našel jen tohle:
http://aukro.cz/plazmova-rezacka-pila-p … 01199.html
http://www.svartop.cz/svareci-technika/ … phoenix-40
od toho druhýho odkazu jsou tam potom jenom kombinovaný stroje což si myslím že není úplně dobrá volba..?
Jednoduše..koupil bych něco, co bude 10-15 tisíc a aby to asi bylo kontaktní HF zapalování jak jsem asi pochopil aby to řezalo hned jakmile dám pistoli k dalšímu kusu který chci uříznout..budu řezat převážně obrazce v materiálu cca 1-2mm ocel..samosebou bych byl rád kdyby nebyl na druhé straně žádný nebo minimální okuj který bych musel obrušovat..nechám si poradit..pokud mi bude stačit stroj nejaký 40-50 s kvalitnějším hořákem tak jej vemu ale potřebuji, aby práce šla jak se říká ,,od ruky" a ne se zdržovat ofukem po každém řezu jelikož uříznu třeba 1cm, přenastavím, uříznu 2cm, přenastavím uříznu 5cm(délky materiálu) a nakreslím si další obrazec který potřebuji atd..když moc tak denně hodinu až 2..
Samosebou k tomu při nákupu ihned koupím i špičky atd. který si taky nechám doporučit a poradit..nevím jak často se mění, jaká je údržba..jestli jak u CO2 svářečky - očistit špičku, nasprejovat a jede se dál a sem tam se vymění špička pro vedení drátu...abych více neměnil a neměl stroj někde na opravě než v práci..
Kdyby to bylo možné takto mi poradit budu velice rád..potřebuji to ve středu někde objednat nebo vyzvednout abych mohl přes svátky udělat co mám již dopředu naplánováno..díky moc.
Najděte si ve svém okolí firmu CHobola.
ZDENÁL napsal(a):
Najděte si ve svém okolí firmu CHobola.
Ok, děkuji, skusím..díval jsem se že mají něco v nabídce..zavolám a uvidím co mi řeknou..děkuji..
ta 3fazova plazma ma celkem příznivou cenu bral bych ji.. servis by nemel byt problem.. dostupnost dilu je..
Jak říkal kutil Tim "chce to větší výkon" tak bych klidně šel i do 100A pokud bude za dobrý peníze. Ja osobně jsem kupoval na ebay.de ... pak už jen CNC
Na 50A to 2mm plech bude rezat jak papír, okuje stačí urazit nějakým kusem jinýho plechu.
CUT60 první co jsem našel
http://www.ebay.de/itm/FULLEX-CUT-60-Pl … 25805a8a8d
určite tam bude i levnejíší nebo nová v aukci ... jen to není hned
Ok, děkuji za rady..mluvil jsem s těma chlapíkama z brna co mají provozovny různě po ČR a jsou ochotní a zítra se mám stavit vyzkoušet více druhů, že to pro ně není problém takže se tam stavím a uvidím co a jak bude vypadat..takový přístup je super..!