SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
fungovat to bude,ale počitejte z 10-15% vykonem svařečky menším....
Editoval alll (23-10-2013 21:54:47)
Svařovat to nějak bude určitě jak píše alll, ale trafo má dost nízké napětí (od 40V), na usměrňovači se ztratí další 2V a těch 38V je pro seriózní svařování bazickou elektrodou opravdu málo, ještě tak kvalitnější rutilkou. Záleží i na dynamické charakteristice trafa. Nejlepší je vyzkoušet - takhle závazně říct, jestli budou svary touto sestavou kvalitní, to nejde. Každopádně budou zřejmě problémy se zapalováním oblouku.
Editoval Zdenek11 (24-10-2013 08:49:28)
On kondík pomůže .
Ono to s tím kondíkem není tak slavné. Když si spočítáte energii v kondenzátoru 5000uF a nabitého na ustálené napětí oblouku 20V, vyjde vám energie 1J. To znamená, že po potřebnou dobu 1/100s tento kondenzátor může v optimálním případě dodat výkon 100W, což není nic. U velké tlumivky 3mH při proudu 100A je tato energie 15J, tj. teoreticky dodávaný výkon 1500W po dobu 1/100s.
Tam jde o zionizování cesty pro vytvoření oblouku a případně překonání nějakého přechodového odporu např. strusky . Jakou myslíš , že má energii HF ?
spiše bych natrafo dovinul několik zavitu na sekundarní vinutí svařeciho trafa tím se zvyší napětí a oblouk by byl stabylnejší, a vyrovnala bys e i stráta na usmernovači.. ono zaleží kolik zavitu na to trafolze dovinout... jetu i članek jak to udělat...
Problémem bude asi to, že většina těch čínských hraček má trafo dost poddimenzované a navíc vinuté dost natěsno. Pár závitů tam možná vejde, ale třeba když má trafo naprázdno asi 45V a vy potřebujete třeba 70V?
Tak to už je na dvě svářecí bautrafa.
Varok : Odkiaľ berieš tých 70V ?
Minimum je 48V striedavých a viac .
Pár závitov to spraví , ale kamarát mal einhella + rovnaký usmerňovač a varilo to bez úpravy trafa.
Akurát to bol ešte ten poctivý starý einhell .
V jiném vlákně, které se týkalo téhož tématu jsem psal, že jsem udělal usměrňovač dle schéma, které někdo "opálil" podle tohoto usměrňovače (UDA160). Připojil jsem ho k hobby trafu (30-150A), do kterého jsem předtím přidal ventilátor. Žádné závity jsem nepřimotával a svářel jsem s EB121 o2,5. Napětí naprázdno se projeví pouze při zapalování elektrody, Při sváření už vůbec nemá vliv, na oblouku je stejně napětí 22-27V.
To není tak zcela pravda, že napětí na oblouku je ustálené, situace je poněkud složitější. Při svařování bazickou elektrodou se jedná víceméně o zkratový přenos kovu a malé kapičky kovu z elektrody způsobují po dotyku s tavnou lázní zkrat a zhasnutí oblouku. Po vtažení kapičky do lázně se zkrat přeruší a znovu se zapálí oblouk. A právě pro tyto okamžiky jsou důležité dynamické vlastnosti svářečky, tj. mimo několika dalších věcí i napětí naprázdno. Při špatných vlastnostech svářečky sice oblouk s bazickou elektrodou nějak hoří, ale stabilita svařovacího procesu a výsledná kvalita sváru je někde jinde, než u správně navrženého a zkonstruovaného zařízení.
Dynamické vlastnosti jsou podmínkou, aby svářečka dobře pracovala s kapkovým přenosem u bazických elektrod. Nedomnívám se ale, že se na tom významě podílí napětí naprázdno, ale indukčnosti trafa. Protože jsem měl zkušenosti s jinými svářečkami a hlavně se svářečkou vlastní konstrukce, věděl jsem že z toho víc nedostanu, tak jsem ani nelitoval, když mi to trafo ukradli. Jedině jsem litoval toho, že jsem ho mohl někomu dát. Proto doporučuji levný invertor.
Indukčnosti trafa mají vliv u svařování střídavým proudem, u usměrněného napětí toto přebírá tlumivka. A tady záleží, v které části periody dojde ke zkratu kapkou. Pokud tlumivka nemá v tu chvíli naakumulovanou energii, přebírá znovuzapálení oblouku napětí ze zdroje. Napětí na tlumivce předbíhá proud o 90°.
Velmi dobré svařovací vlastnosti mají usměrňovače se starými poctivými trafy a "velkou" tlumivkou a samozřejmě kvalitní invertory. Baubau trafo s nízkým napětím a usměrňovačem s malou tlumivkou těchto vlastností málokdy dosáhne.
Editoval Zdenek11 (27-11-2013 15:40:57)